Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς...

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 27 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Η υλική αναβάθμιση στον επαγγελματικό και τον οικονομικό...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Νίκος Πάλλης: «Έφυγε» ο σερ της οδού Ερμού

Ο Νίκος Πάλλης, ιδιοκτήτης του παλαιότερου χαρτοπωλείου στην Αθήνα και σύζυγος της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, «έσβησε» στα 99 του.

«AΥΛΑΙΑ 1922-2021. 55 χρόνια κοινού βίου, 4 παιδιά, 11 εγγόνια». Με αυτή τη λιτή και συγκινητική δήλωση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ανακοίνωσε την απώλεια του αγαπημένου της συζύγου, που σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή χθες, 21 Μαΐου.

Ευγενικός ευπατρίδης, υπόδειγμα ήθους, μορφώσεως και συμπεριφοράς, με τον οποίο εκείνη πορεύτηκε σε όλη της τη ζωή με έρωτα, αγάπη πραγματική και αμοιβαία κατανόηση, και στάθηκε δίπλα του στις χαρές και στις λύπες ως το τέλος. Κόρη μεγαλοαστικής και ιστορικής οικογένειας, η θυγατέρα του δικηγόρου και ιδρυτή των πρώτων αθλητικών ομοσπονδιών στην Ελλάδα Επαμεινώνδα Πετραλιά θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής της στο κατάστημα Πάλλης, στην οδό Ερμού. Ο πρόωρος θάνατος της μητέρας της, το 1964, που τη σημάδεψε σε όλη της ζωή, θα της φέρει μπροστά της τον σύντροφο της ζωής της. Οι συλλυπητήριες κάρτες είχαν παραγγελθεί στο κατάστημα Πάλλης και εκεί θα την υποδεχθεί ο κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της -αλλά πολύ γοητευτικός και bon vivant- ιδιοκτήτης της επιχείρησης Νίκος Πάλλης.

116895034 3145089785568790 3501211064356487690 n

Θα ξανασυναντηθούν και πάλι τυχαία στα φανάρια του Παλαιού Δημαρχείου στη Γλυφάδα, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της η υπουργός, εκείνος σε μια Mercedes, εκείνη στο αυτοκίνητο οικογενειακών φίλων. Ο κεραυνοβόλος έρωτας θα έχει happy end, που κράτησε μία ολόκληρη ζωή, ενώ μέσα σε μόλις πεντέμισι χρόνια θα αποκτήσουν και τα τέσσερα παιδιά τους, την Αλεξάνδρα, την Ελενα, την Ντόρα και τον Ιάκωβο. Η πολύτεκνη φοιτήτρια της Νομικής θα πάρει το πτυχίο της το 1976 και θα σπεύσει να παραγγείλει -φυσικά στου Πάλλη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις συνεντεύξεις της- νέες καρτ βιζίτ ως «Φάνη Πετραλιά – Πάλλη», όμως η σειρά θα αλλάξει σε «Φάνη Πάλλη – Πετραλιά» κατόπιν απαιτήσεως του συζύγου της. Η νέα και δυναμική γυναίκα θα εισχωρήσει στον χώρο της πολιτικής, σαρώνοντας στη Β’ Αθηνών επί σειρά ετών, με το κόμμα της Ν.Δ.

IMG 1517
Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά με τον σύζυγό της Νίκο και τα τέσσερα παιδιά τους

Το έργο της στην πολιτική ακολουθεί η κόρη της Ντόρα Πάλλη, η οποία αποχαιρέτησε τον πατέρα της με το παρακάτω κείμενο: «Καλό ταξίδι, μπαμπά μου. Απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών ο επιχειρηματίας Νίκος Πάλλης. Ηταν σύζυγος της τέως υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά. Ηταν πρωτοπόρος στο εμπόριο, ο παλαιότερος έμπορος της οδού Ερμού. Εμβληματική φυσιογνωμία στο ισόγειο του καταστήματος της Ερμού 8, ήταν πάντα εκεί να εξυπηρετεί τον κόσμο και ιδίως τους μαθητές. Γενιές και γενιές έχουν γράψει στα περίφημα τετράδια του Πάλλη. Ηταν γνωστός για το αστείρευτο χιούμορ του. Πολύ μορφωμένος ο ίδιος, πολύγλωσσος, του άρεσε ιδιαίτερα να διαβάζει, να μαθαίνει καινούργια πράγματα, να πρωτοπορεί και να μεταδίδει. Για τη συνεισφορά του στο εμπόριο βραβεύτηκε από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ διατέλεσε και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για πολλά χρόνια. Η μεγάλη του αγάπη ήταν η θάλασσα. Ηταν χειμερινός κολυμβητής, με λατρεία στις ερημικές ακρογιαλιές της Ελλάδας».

ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΝΤΟΡΑ
Με την κόρη του Ντόρα

151 χρόνια ιστορία

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Espresso» το 1870 ιδρύεται στην οδό Ερμού 8 η εταιρία Πάλλης από τον Αθανάσιο Πάλλη, ως χαρτεμπορική εταιρία, χαρτοπωλείο και τυπογραφείο, και δέκα χρόνια αργότερα συνεταιρίζεται με τον Γιώργο Κοτζιά, έως το 1925. Επί σειρά δεκαετιών παραμένει μια σχεδόν μονοπωλιακή εταιρία στον κλάδο, ενώ από τις αρχές του αιώνα τιμάται σε διεθνείς εκθέσεις με αργυρά βραβεία για την ποιότητα των φακέλων που κατασκευάζει στο τότε ατμοκίνητο εργοστάσιό της.

188104080 3966343460110081 5776883712790357086 n

Το 1940 τα ηνία της εταιρίας αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα Πάλλη. Η Αλεξάνδρα αρχίζει να εισάγει στην αγορά τα εποχιακά είδη αναπτύσσοντας έτσι έναν νέο κλάδο, ενώ παρακολουθεί στενά τις εκθέσεις στο εξωτερικό εισάγοντας νέες ιδέες και είδη και καθιστώντας το κατάστημα της Ερμού το πιο φημισμένο χαρτοπωλείο της τότε εποχής. Το 1953 ο γιος της Νίκος Πάλλης αρχίζει την ανάπτυξη των τυπογραφικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα μηχανήματα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας.

Από το 1990 εισέρχεται σταδιακά στην επιχείρηση η τέταρτη γενιά Πάλλη. Το 1998 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μπαίνει ο όμιλος Notos, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η ένταση του ανταγωνισμού στον κλάδο ρίχνει την αυλαία σε μία από τις παλαιότερες εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, η οποία είχε ταυτιστεί με την ιστορία του εμπορικού κέντρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...

Σμπαραλιάστηκε Maserati στον Κηφισό

Ενα πρωτοφανές τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα στον Κηφισό, το...