Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ελεύθεροι σε λίγο καιρό οι καταδικασθέντες για την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1»

Από τον Βασίλη Τζήμτσο

Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, μόλις 6,5 χρόνια μετά τη σύλληψή τους! Ο λόγος για τους καταδικασθέντες στην υπόθεση μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου» με το πλοίο «Noor 1».

Συνολικά οκτώ δικαστές (τρεις στο πρωτοβάθμιο και πέντε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο) και δύο εισαγγελείς Εφετών τούς έκριναν ένοχους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης. Κι όμως, οι πέντε καταδικασμένοι σε ισόβια από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφυλακίζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες! Η είδηση σοκάρει, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ως το πρόσφατο παρελθόν πολλοί καταδικάζονταν σε ισόβια για λίγα δενδρύλλια κάνναβης. Πόσο μάλλον για ηρωίνη…

Οι καταδικασθέντες αποφυλακίζονται χάρη στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατήρησε και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό «ε» του άρθρου 84. Τι προβλέπει το συγκεκριμένο ελαφρυντικό; Οτι ο κρατούμενος «συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του»!

Υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού σε όλους τους κατηγορουμένους τάχθηκαν με την απόφασή τους οι εφέτες Αικατερίνη Κοκόλη, Ελένη Κεχαγιά, Νικόλαος Κουτρούμπας και Δημήτριος Καβαλλάρης, με σύμφωνη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Βασιλικής Βλάχου. Αντίθετη ήταν η άποψη της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Κουφούδη, η οποία μειοψήφησε, κρίνοντας πως δεν πρέπει να χορηγηθεί το ελαφρυντικό σε κατηγορουμένους που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Η τελική πράξη του νομικού… δράματος γράφτηκε χθες, με την ανακοίνωση των ποινών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 18 ετών στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, στο σπίτι της συζύγου του οποίου είχε μεταφερθεί ένας τόνος του φορτίου της ηρωίνης, στον άτυπο ναυλωτή του πλοίου «Noor 1» Γεώργιο Μπουρδούβαλη και στους τρεις Τούρκους που θα συσκεύαζαν τα ναρκωτικά και θα τα μετέφεραν στην Ευρώπη μέσα σε φορτίο με μαρμαρόσκονη.

Μετά το «σπάσιμο» των ισοβίων και την κάθειρξη των 18 ετών οι καταδικασθέντες μπορούν να βγουν από τη φυλακή έχοντας εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής τους, σε συνδυασμό με τα ημερομίσθια εργασίας εντός των φυλακών, δηλαδή αθροιστικά τα 3/5 της συνολικής ποινής. Με απλά λόγια: Στην προκειμένη περίπτωση, έχοντας εκτίσει 6,5 χρόνια πραγματική κράτηση και έχοντας κάνει μεροκάματα στη φυλακή, παίρνουν αποφυλακιστήριο ο Γιαννουσάκης τον Δεκέμβριο, ο Μπουρδούβαλης τον προσεχή Ιανουάριο και οι Τούρκοι το αργότερο σε οκτώ μήνες, γιατί δεν είχαν προφυλακιστεί, αλλά «φιλοξενούνταν» στα κρατητήρια της Δραπετσώνας!

Σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει το «σπάσιμο» των ισοβίων, η κυρία Κουφούδη ανέφερε χθες, κατά την ανακοίνωση των ποινών στους εννέα κατηγορούμενους: «Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα εκτέθηκαν και τη βαρύτητα της πράξης κρίνει ότι για τις πράξεις των κατηγορουμένων θα έπρεπε, εκτός από τον Εξακάλ (σ.σ.: κατηγορούμενος Τούρκος διερμηνέας, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης και όχι κάθειρξης), να επιβληθεί η ποινή ισοβίου καθείρξεως πριν το ελαφρυντικό».

Ας σημειωθεί πως τα 18 έτη κάθειρξη επιβλήθηκαν κατά συγχώνευση των ποινών κάθειρξης έξι ετών για την εγκληματική οργάνωση και 15 ετών για τα ναρκωτικά. Επιπλέον, στους Γιαννουσάκη – Μπουρδούβαλη επιβλήθηκε χρηματική ποινή 250.000 ευρώ και στους τρεις Τούρκους καταδικασθέντες 100.000 ευρώ.

Στον ιδιοκτήτη της αποθήκης στο Κορωπί, όπου είχαν αποθηκευτεί τα ναρκωτικά, Κωνσταντίνο Καρτσώνη επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών και 20.000 ευρώ. Μειοψήφησαν η πρόεδρος και μία εφέτης, που είχαν προτείνει την επιβολή χρηματικής ποινής 40.000 ευρώ.

Στον Ιρανό Μπονιάντ, ο οποίος συνόδευε το φορτίο των ναρκωτικών στο «Noor 1» και βοήθησε στη μεταφορά της ηρωίνης στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη, επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Στον συνεργάτη του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο επιβλήθηκε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ. Στον Τούρκο διερμηνέα Εξακάλ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή επί τριετία για τους Λάγιο και Εξακάλ, με τους όρους της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους και τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις με επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου εμφανίζονται οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε καταδικασθέντων, καθώς κατάφεραν να «σπάσουν» τα ισόβια που τους είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο. Μάλιστα, μέσα στον Δεκέμβριο αποφυλακίζεται ο βασικός κατηγορούμενος Ευθύμιος Γιαννουσάκης, στη βίλα της συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη βρέθηκε μεγάλο μέρος του φορτίου της ηρωίνης.

Ο Γιαννουσάκης έχει εκτίσει 6,5 χρόνια πραγματικά στη φυλακή, ενώ έχει πραγματοποιήσει 1.500 μεροκάματα εργασίας (υπολογίζονται τριπλά τα μεροκάματα στις Φυλακές Αυλώνα όπου κρατούνταν), με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να συμπληρώνονται τα 3/5 της συνολικής ποινής που απαιτείται για να αποφυλακιστεί.

Ο άτυπος ναυλωτής του «Noor 1» Γιώργος Μπουρδούβαλης, που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στον ανακριτή και συνελήφθη ένα μήνα μετά τον εντοπισμό του πλοίου στην Ελευσίνα, αναμένεται να αποφυλακιστεί τον Ιανουάριο, όπως είπε ο συνήγορός του Χάρης Σύψας. Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης έχει εκτίσει έξι έτη κάθειρξης, ενώ έχει και 216 μεροκάματα στους φούρνους των φυλακών Πάτρας όπου κρατείται.

Κλείνοντας την πολύκροτη δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη επισήμανε το δικαίωμα των εννέα καταδικασθέντων να προσφύγουν στον Αρειο Πάγο, αν επιθυμούν να προσφύγουν κατά της απόφασης.

Πάντως, αυτό μπορεί να γίνει και αυτεπαγγέλτως από τον Αρειο Πάγο, εφόσον διαπιστωθούν νομικά ελλείμματα στο σκεπτικό με το οποίο καταδικάστηκαν οι εννέα και αθωώθηκαν οι Αιμίλιος Κοτσώνης, Βασίλειος Κουρούβανης και Παναγιώτης Φάρος, αν και η εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη των Κοτσώνη και Κουρούβανη, είτε για τη χορήγηση του ελαφρυντικού με το οποίο «έσπασαν» τα ισόβια. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα καθυστερήσει, καθώς προηγείται η καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...

Εφιαλτική Δευτέρα για τη Χριστίνα Ζάντη! – Ο σύζυγος «δήμιος» της εγκύου τραγουδίστριας

Εφιαλτικές στιγμές για την τραγουδίστρια Χριστίνα Ζαντή στην άλλη...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...