«Πόλεμος» στην εγκληματικότητα

❱❱ Αύξηση προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής και χαρτογράφηση περιοχών με προβλήματαΑπό τον Θεοδόση Π. Πάνου

Εκατοντάδες αστυνομικούς είναι έτοιμη να ρίξει η ΕΛ.ΑΣ., κυρίως σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, όπου η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Η ηγεσία και οι επιτελείς του Σώματος παρουσίασαν χθες το πρωί τον σχεδιασμό των μέτρων που έχουν εκπονήσει, σε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η σύσκεψη αφορούσε κυρίως την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα, που αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων ξένων τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, αποφασίστηκε η άμεση προσθήκη «ετοιμοπόλεμου» προσωπικού στις υπηρεσίες αιχμής, όπως είναι η Αμεση Δράση και η Ομάδα ΔΙΑΣ, αλλά και η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων σε περιοχές όπου οι δείκτες εγκληματικότητας έχουν ανεβεί κατακόρυφα, όπως είναι η δυτική Αττική και το κέντρο της Αθήνας.

Στόχος της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι έως τον Σεπτέμβριο η Ομάδα ΔΙΑΣ να έχει ενισχυθεί με επιπλέον αστυνομικούς, κυρίως με κάποιους που είχαν υπηρετήσει και στο παρελθόν στη δίκυκλη αστυνόμευση, αλλά για άγνωστους λόγους είχαν μετακινηθεί σε υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση σχέση με την καταπολέμηση του εγκλήματος.

 Ο σχεδιασμός των επιτελών προβλέπει το πολύ έως τον Νοέμβριο η Ομάδα ΔΙΑΣ να αριθμεί περί τους 2.000 αστυνομικούς, άρτια εκπαιδευμένους για το έργο που καλούνται να φέρουν σε πέρας, δηλαδή όσους είχε αφήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τελευταία θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύσκεψη

Παράλληλα ζητήθηκε η άμεση και πλήρης χαρτογράφηση περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα, με έμφαση στις γειτονιές της Αθήνας όπου υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στις οποίες δρουν κάθε λογής παραβατικοί, ώστε να σχεδιαστούν επιμέρους μέτρα αστυνόμευσης που θα λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των Εξαρχείων. Στην περιοχή έχουν ενισχυθεί οι εποχούμενες περιπολίες, με στόχο ο αστυνομικός κλοιός να συγκλίνει καθημερινά προς την πλατεία Εξαρχείων.

Αυτό θα επιτευχθεί όταν επανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ, με νέες προϋποθέσεις και δεδομένα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με εικόνες ανεξέλεγκτης βίας.

Μια σκέψη είναι ο επικεφαλής να προέρχεται από τις σχολές της Αστυνομίας και όχι από τους ειδικούς φρουρούς, ώστε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση.

«Μαύροι Πάνθηρες» στο μετρό

Με τον κωδικό «Μαύροι Πάνθηρες» θα περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας και στους σταθμούς του μετρό με τα υποπολυβόλα ανά χείρας μαυροντυμένοι αστυνομικοί, στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μάλιστα, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε τουριστικές περιοχές της πόλης, χωρίς να προκαλούν απορίες στους τουρίστες καθώς οι περισσότεροι -κυρίως οι Ευρωπαίοι- είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις εικόνες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι «Μαύροι Πάνθηρες» θα έχουν εμφανή παρουσία στις αποβάθρες του μετρό και του ηλεκτρικού, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τους πορτοφολάδες που εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό ανυποψίαστων πολιτών.

Στα βαγόνια, τις ώρες αιχμής, θα κυκλοφορούν και αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά, που θα προσποιούνται τους επιβάτες και ταυτόχρονα το «δόλωμα» για τους πορτοφολάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πατέρας της Μυρτώς ρίχνει ευθύνες στη μητέρα της – Τα μηνύματα τα ξημερώματα που δεν έμαθε ποτέ εκείνος

Ο πατέρας της άτυχης 19χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μίλησε στην εκπομπή «Το πρωινό» για τα μηνύματα που αντάλλαξε η κόρη με τη σύζυγό του και δεν το γνώριζε.

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

Ο Γαβαλάς έκανε απόλυτη ξεφτίλα την 70χρονη Βίσση

Νέα «καρφιά» από τον Γαβαλά στην 70χρονη Βίσση για...

Λιάγκας σε TV αμόκ – Χαμός στα social μετά το βρίσιμο του παρουσιαστή στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι χρήστες του διαδικτύου κατά του Γιώργου Λιάγκα! Αφορμή στάθηκε η επίθεση του παρουσιαστή του ΑΝΤ1 στην αρχισυντάκτριά του, την οποία δεν δίστασε να βρίσει on air ενόσω είχαν μια συζήτηση με την ομάδα του στο «Πρωινό».

Σπάνια δημόσια έξοδος Έλληνα ηθοποιού με την όμορφη σύζυγό του

«Με την σύζυγό μου είμαστε και μαζί από τότε που ξεκίνησα, οπότε είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία»

Η Τούνη «βασίλισσα» των Airbnb στην Αθήνα

Η διάσημη influencer επένδυσε σε δύο ακίνητα στο κέντρο...

Η εστεμμένη μαστροπός της Μυκόνου – Ρεπορτάζ «φωτιά» για το κύκλωμα με τα «goal girls»

Μια εντυπωσιακή γυναίκα, η οποία στο παρελθόν είχε χαράξει...

Η τρανς «Ολίβια» «σπάει» τη σιωπή της μέσα από τις φυλακές – Τι αποκαλύπτει για το μοιραίο βράδυ;

Η 23χρονη τρανς «Ολίβια» είναι το «κλειδί» στην υπόθεση θανάτου της Μυρτώς στην Κεφαλονιά.