Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Βιονικοί παππούδες και γιαγιάδες σπάνε ρεκόρ

Ηλικιωμένοι από όλο τον κόσμο που επαληθεύουν την παροιμία «Να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές…».


O 76χρονος μαραθωνοδρόμος Βασίλης Ανδρουλάκης από την Κρήτη, η 86χρονη γυμνάστρια Γιοχάνα Κουές από τη Γερμανία, η 99χρονη αεικίνητη σεξοθεραπεύτρια Σίρλεϊ Τζούσμαν από τη Νέα Υόρκη και η 73χρονη dj Ρουθ Φλάουερς από τη Βρετανία μπορεί να μην έχουν συναντηθεί ποτέ μεταξύ τους, έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό. Επαληθεύουν τη μεγαλύτερη ευχή όλων των γενεών: «Να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές…»


Καθώς το νέο έτος έρχεται να μας φορτώσει ακόμη έναν -σαφώς δύσκολο- χρόνο στην πλάτη, οι σούπερ γιαγιάδες και οι δυναμικοί παππούδες ανά την υφήλιο επιβεβαιώνουν πως η ηλικία δεν είναι παρά απλώς αριθμοί και στέλνουν το αισιόδοξο μήνυμα πως η ανθρώπινη θέληση σκαρφαλώνει τείχη και «βουτά» από κτίρια, ακόμη κι αν αυτός που το τολμά πλησιάζει τα 80 (ή τα έχει περάσει!).


Κάπως έτσι πριν από λίγους μήνες ο Βασίλης Ανδρουλάκης, ο Κρητικός βετεράνος μαραθωνοδρόμος, στα 76 του χρόνια έτρεξε μια διαδρομή που είχε ξανατρέξει στα 21 του, ξεκινώντας από την Κνωσσό και διανύοντας 20 χιλιόμετρα. «Η βιοπάλη δεν μου επέτρεψε να ασχοληθώ με τον αθλητισμό την εποχή που θα μπορούσα. Ως έφηβος στην Κρήτη δεν είχα αντίπαλο, έκανα ρεκόρ. Σήμερα στην κατηγορία μου, ως βετεράνος, τερματίζω πρώτος στα Βαλκάνια. Ο βασικός μου στόχος δεν είναι ο χρόνος αλλά ο τερματισμός. Αγαπώ τον αθλητισμό, αλλά ποτέ δεν θα τρέξω υποβασταζόμενος» δηλώνει και συνεχίζει να προπονείται.


Στο ίδιο νησί ο 69χρονος Γιάννης Κυρδήμος, πρώην λιμενάρχης του Ηρακλείου, όχι μόνο τρέχει μακρινές αποστάσεις, αλλά δαμάζει και τα κύματα παίρνοντας μέρος σε κολυμβητικούς μαραθωνίους αψηφώντας τα δυνατά ρεύματα και τους ισχυρούς ανέμους. Αν και με τη θάλασσα καταγίνεται από μικρός, τον στίβο τον ξεκίνησε το 2009, σε ηλικία 65 ετών! «Εγινε εντελώς τυχαία, όταν κάποιος γνωστός μου από τον ορειβατικό όμιλο μού είπε μια μέρα να λάβω μέρος σε αγώνες. Στην αρχή δίστασα, αλλά πήγα – έτσι, για να δοκιμάσω δυνάμεις μου. Και είδα ότι μου άρεσε πολύ. Ετσι κόλλησα και το μικρόβιο αυτό» λέει στην «Εspresso της Κυριακής».


Ο 81χρονος Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ είναι η «σημαία» του συλλόγου ΣΕΒΑΣ της Κω Φειδιππίδης. Δεν υπάρχει αγώνας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, που να μην έχει διακριθεί, με πιο πρόσφατους αυτούς στη μεγαλόνησο, όπου ο βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ελλάδας κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια -στα 400 και στα 100 μέτρα- κάνοντας μάλιστα νέο ατομικό ρεκόρ!


Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο 64χρονος Ρόμπερτ από τον Κεντάκι όταν ήταν οκτώ χρόνια νεώτερος ήταν υπέρβαρος και δεν μπορούσε ούτε καν να περπατήσει. Ακολούθησε διατροφή και ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης, και σήμερα τα βίντεο και οι φωτογραφίες του κάνουν τον γύρο του κόσμου και αφήνουν εκατομμύρια συνομηλίκους του (και όχι μόνο) άφωνους. Με κορμί εξαιρετικά γυμνασμένο και απίστευτα νεανικό, ο Ρόμπερτ εκτελεί δύσκολες ασκήσεις και ποζάρει ανάμεσα σε νεαρούς που μετά βίας έχουν τους δικούς του κοιλιακούς.


Το πραγματικό αστέρι στην Αμερική είναι ωστόσο η Ντόροθι Κάστερ, κωμική ηθοποιός από το Αϊντάχο, που το καλοκαίρι γιόρτασε τα 102α γενέθλιά της κάνοντας ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο από τη γέφυρα Περίν! Τα προηγούμενα γενέθλια, δηλαδή αυτά των 101 ετών, τα είχε γιορτάσει με zip-line, εναέρια διαδρομή μέσω καλωδίου, από το οποίο κρεμάστηκε πάνω από μισή ώρα.


Η μόνη που μπορεί να κοντράρει μια τέτοια σούπερ γιαγιά είναι τελικά μια άλλη… σούπερ γιαγιά, η Ντόρις Λονγκ. Γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση, η 99χρονη Ντόρις γιόρτασε τα δικά της γενέθλια κάνοντας κατάβαση από το κτίριο του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έχει ύψος 35 μέτρα, ενώ πιο πρόσφατα έκανε και μια κατάβαση από τον πύργο Spinnaker. «Το απολαμβάνω πραγματικά» λέει περιχαρής κάθε φορά που τη ρωτούν αν φοβάται. «Πολλοί τρομάζουν με τα ύψη, αλλά εμένα δεν με ενοχλούν καθόλου». Η «Ντάρλινγκ Ντόρις», όπως την αποκαλούν οι Βρετανοί, άρχισε τις ριψοκίνδυνες καταβάσεις πριν από 14 χρόνια, στην ηλικία των 85 ετών, και έχει κατακτήσει σημαντικά ρεκόρ, ενώ τα χρήματα που κερδίζει τα προσφέρει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.


Η πιο διάσημη υπέργηρη αθλήτρια είναι ίσως η Γιοχάνα Κουές. Ετών 88 και «βασίλισσα του δίζυγου», η Γιοχάνα έχει αναγνωριστεί από τα Ρεκόρ Γκίνες ως η γηραιότερη αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής στον κόσμο, ενώ συμμετείχε πρώτη φορά σε αγώνες σε ηλικία… 56 ετών! Η οικογένειά της στη Γερμανία της Λειψίας ήταν οικογένεια αθλητών, εκείνη όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενόργανη όταν παντρεύτηκε και έκανε παιδιά, για να ξαναρχίσει τις προπονήσεις όταν πια είχε περάσει τα… πενήντα. Οι κάθε ηλικίας θαυμαστές της ανά τον κόσμο την ακολουθούν στο YouTube, στο οποίο η γιαγιά-λάστιχο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια.


Από την άλλη, η 78χρονη Ντορίν Φοξ ούτε καν… σηκώνεται από τον καναπέ της για να αποδείξει ότι περνά δεύτερη νιότη. Αντιθέτως, κάθεται αναπαυτικά και παίζει με αντιπάλους τα εγγόνια της το διάσημο παιχνίδι δράσης Call duty ή το βίαιο Grand Theft Auto στην κονσόλα της, ενώ καυχιέται ότι είναι η μεγαλύτερη gamer τουλάχιστον της Βρετανίας και προκαλεί όσους τολμούν να την κοντράρουν. «Τρελαίνομαι με τα παιχνίδια βίας και δράσης, παίζω ατελείωτες ώρες κάθε μέρα, αν και συχνά πυροβολώ λάθος… άβαταρ» λέει η ίδια.


Η 73χρονη Ρουθ Φλάουερς, πάλι, προτιμά να βρίσκεται στα ντεκ και αυτό ακριβώς κάνει. Ταξιδεύοντας από τη Βρετανία, όπου ζει, μέχρι τη Γερμανία, τα Βαλκάνια και την Αμερική, η «Μamy Rock» παίζει μουσική στα κλαμπ ξεσηκώνοντας τους νεαρούς θαμώνες που χορεύουν μανιωδώς και τις χαρίζουν λουλούδια. Ξεκίνησε το «πείραμα» το 2005, όταν εγγονός της έκανε τα γενέθλιά του σε ένα κλαμπ κι εκείνη βρέθηκε πρώτη φορά στη ζωή της σε έναν κόσμο που δεν ήξερε ότι υπήρχε.


«Ο ήχος ήταν τρομακτικός και υπήρχαν όλα αυτά τα φώτα που αναβόσβηναν. Κατάλαβα όμως πως οι νέοι εκεί διασκέδαζαν πολύ και είπα στον εγγονό μου: “Ξέρεις, χρυσό μου, θα μπορούσα να κανονίσω κι εγώ κάτι τέτοιο για τα παιδιά της περιοχής μας”». Ο εγγονός της την ενθάρρυνε και η Mamy Rock είναι σήμερα dj ολκής, που έχει παίξει ακόμη και σε κοινό 3.000 ατόμων!


Σεξοθεραπεύτρια, ετών 99


Η Σίρλεϊ Τσούσμαν υποδέχεται στο γραφείο της κυρίως πελάτες νεαρής ηλικίας. Δεν το επιδιώκει η ίδια – εκείνοι την προτιμούν. «Πρόσφατα ήρθε μια 25χρονη που είχε ήδη απευθυνθεί σε έναν άλλον ειδικό στη Νέα Υόρκη, αλλά ένιωσε ότι έπρεπε να βρει κάποιον με περισσότερη εμπειρία» λέει η σεξοθεραπεύτρια και συγγραφέας προσθέτοντας πως η ίδια, ετών 99, διαθέτει όσο περισσότερη πείρα μπορεί να διαθέσει άνθρωπος!


Εξαιρετικά πολυάσχολη για την ηλικία της -βλέπει περίπου 12 ασθενείς την εβδομάδα-, εξηγεί πως είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πώς αλλάζουν οι συμπεριφορές και οι προτιμήσεις στο σεξ δεκαετία με δεκαετία, και επισημαίνει ότι δεν είναι και πολύ εντυπωσιασμένη με τα σημερινά δεδομένα. «Είναι φυσικό η εργασιομανία και η υπερβολική δόση τεχνολογίας να φτιάξουν άθλιους εραστές» δηλώνει.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...