Ανακάλυψαν την αιτία για το έμφραγμα!

Εντοπίστηκε το γονίδιο που ευθύνεται για τα καρδιακά.

Το γονίδιο της… καρδιακής προσβολής εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό ανδρών και αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν να πάθουν καρδιακή προσβολή.


Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ, οι οποίοι εντόπισαν ένα ελαττωματικό γονίδιο που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση παραγωγής της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες).


Η νέα εξέταση


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γονίδιο υπάρχει στο 38% των ανδρών και η ύπαρξή του είναι εξίσου κακή με τις επιδράσεις της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Μάλιστα, αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε διάστημα έξι ετών από τη εμφάνισή του, γι’ αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μια εξέταση που θα το εντοπίζει εγκαίρως, ώστε να ξεκινά άμεσα η θεραπεία για την καταπολέμησή του.


Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, το γονίδιο υπάρχει κυρίως στους άνδρες, ενώ το ποσοστό των γυναικών στις οποίες εμφανίζεται δεν ξεπερνά το 2% – 3%. Μάλιστα, όταν υπάρχει σε άτομα που έχουν εμφανίσει ήδη καρδιολογικά προβλήματα, η δράση του γονιδίου είναι εξίσου καταστροφική με τα αποτελέσματα στον οργανισμό από το κάπνισμα και την παχυσαρκία.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Robert Williams, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα γονίδιο το οποίο έχει άμεση σχέση με την καρδιακή προσβολή, όμως το συγκεκριμένο αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Και αυτό γιατί αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή της κορτιζόλης, η οποία είναι κακή για την καρδιακή υγεία. Αποτέλεσμα είναι όσοι αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και φέρουν το γονίδιο αυτό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία.


Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE», ενώ η βασική της συντάκτρια Beverly Brummett αναφέρει ότι αν οι επιστήμονες καταφέρουν να το αναπαράγουν, θα βρουν και τρόπους να μειώσουν την αντίδραση της κορτιζόλης στο στρες, άρα και τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από καρδιακή προσβολή.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ