Σε κώμα από λαγοκέφαλο!

Παραλίγο θανατηφόρο το γεύμα με το επικίνδυνο ψάρι Ουκρανού καπετάνιου – Στο νοσοκομείο και άλλοι τέσσερις ναυτικοί.

Τοξικός λαγοκέφαλος λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή πέντε ναυτικών! Ο Ουκρανός καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος ενός πλοίου που ταξίδευαν νότια της Ιεράπετρας έφαγαν τα επικίνδυνα ψάρια που είχαν αλιεύσει νωρίτερα, τα οποία μεταξύ άλλων μπορούν να προκαλέσουν παράλυση και να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο.


Μόλις οι πέντε ναυτικοί τελείωσαν το γεύμα τους, ένιωσαν έντονη αδιαθεσία και φρικτούς πόνους στο στομάχι, με τον καπετάνιο να πέφτει σε κώμα, αφού είχε φάει και τα εντόσθια του ψαριού. Αμέσως στήθηκε τεράστια επιχείρηση για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο Ιεράπετρας. Οι γιατροί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του άτυχου καπετάνιου, ο οποίος προφανώς -όπως και οι τέσσερις ναυτικοί του- δεν γνώριζε τον κίνδυνο τον οποίο ενέχει η κατανάλωση λαγοκέφαλων ή διαβολόψαρων.


Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ) σε διάφορα μέρη του σώματός του, όπως σε εντόσθια και στο δέρμα, καθιστώντας το επικίνδυνο σε περίπτωση που καταναλωθεί από τον άνθρωπο.


Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα, δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη. Ωστόσο -παρά την επικινδυνότητά του- το ψάρι μπορεί να φαγωθεί, αρκεί να γνωρίζει κάποιος πώς να το καθαρίσει (όπως κάνουν πολλοί στις αραβικές χώρες, όπου βρίσκεται σε αφθονία). Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα μεγάλα δόντια.


Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στη Μεσόγειο, στην οποία μπήκε από τη διώρυγα του Σουέζ. Στο Αιγαίο πρωτοεμφανίστηκε το 2003 και γρήγορα έκανε αισθητή την παρουσία του στο στο Κρητικό πέλαγος.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ