Αλήθειες για την επέμβαση στον μηνίσκο

Νέα έρευνα έδειξε ότι τελικά είναι χάσιμο χρόνου.

Πόσο ωφέλιμη τελικά είναι η επέμβαση στον μηνίσκο; Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι επεμβάσεις αυτές φαίνεται ότι δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό και πως μπορεί να αποτελούν χάσιμο χρόνου. Επιστήμονες από τη Φινλανδία και συγκεκριμένα από το Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι μελέτησαν τα αποτελέσματα της επέμβασης στον μηνίσκο, στην οποία υποβλήθηκαν ασθενείς διαφόρων ηλικιών, και συνέκριναν την κατάστασή τους με εκείνην άλλων ασθενών, οι οποίοι είχαν το ίδιο πρόβλημα αλλά δεν έκαναν καμία επέμβαση.


Στη μελέτη συμμετείχαν 146 άτομα ηλικίας από 35 έως 65 ετών, τα οποία οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση, η οποία πραγματοποιείται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους, ωστόσο το δεύτερο σκέλος της έγινε μόνο στα άτομα της μιας ομάδας. Μάλιστα η αναισθησία έγινε σε όλους τους ασθενείς, ώστε οι ίδιοι να μη γνωρίζουν αν υποβλήθηκαν σε πραγματική επέμβαση και να μην επηρεάζεται η κρίση τους.


Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, έπειτα από διάστημα ενός έτους μετά την επέμβαση όλοι οι ασθενείς αισθάνονταν καλύτερα, ωστόσο οι ειδικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα άτομα των δύο ομάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι όποιες διαφορές υπήρχαν, εξαφανίστηκαν μετά το πέρασμα των δώδεκα πρώτων μηνών, ενώ όλοι οι ασθενείς αισθάνονταν λιγότερο πόνο κατά την άσκηση, ακόμη και εκείνοι που είχαν αποφύγει το χειρουργείο.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Teppo Jarvinen, η κλινική πρακτική μπορεί να μην αλλάξει, επειδή είναι δύσκολο να πειστούν οι γιατροί ότι κάποιες διαδικασίες, που τους είναι τόσο οικείες, στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «οι γιατροί έχουν την αρνητική τάση να συγχέουν αυτά που πιστεύουν με αυτά που γνωρίζουν». Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών δήλωσε ότι η μελέτη είναι σωστή και πως στηρίζει πολλές παρόμοιες μελέτες που έχουν δείξει ότι η αρθροσκόπηση δεν είναι σε όλους αποτελεσματική.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ