Οι hi-tech προβλέψεις της… ΙΒΜ!

Τα trends σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρίας «δείχνουν» ότι τα gadgets θα… μαθαίνουν για εμάς και ότι ένας ψηφιακός φύλακας θα μας προστατεύει online.


Σε πέντε χρόνια οι μηχανές θα έχουν ανθρώπινη συμπεριφορά, οι γιατροί θα μπορούν να νικούν τον καρκίνο και τα passwords θα αναπαύονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της τεχνολογίας. Δεν πρόκειται για προβλέψεις μέντιουμ, αλλά για… προγνώσεις των ειδικών τεχνολογίας της ΙΒΜ. Η ετήσια έκθεση της εταιρίας «5 in 5», που περιλαμβάνει τα τεχνολογικά trends του μέλλοντος, φέτος εστιάζει στους πιο έξυπνους υπολογιστές. «Γνωρίζουμε τώρα πολύ περισσότερα από κάθε άλλη γενιά.


Παρ’ όλα αυτά, παλεύουμε να παρακολουθήσουμε την πλημμυρίδα πολύπλοκων πληροφοριών, πόσο μάλλον να τις κατανοήσουμε» σχολιάζει ο δρ Ντάριο Τζιλ, διευθυντής του εργαστηρίου νοητικής εμπειρίας της IBM, o οποίος εκτιμά ότι οι προβλέψεις θα είναι εφικτές χάρη «σε μια νέα εποχή στους υπολογιστές». Οι ειδικοί προβλέπουν ότι «όλα τα gadgets θα μαθαίνουν» από τα δεδομένα που θα υπάρχουν αποθηκευμένα διαδικτυακά για εμάς, αλλά και από τις ενέργειές μας. Αντί όμως να εκμεταλλεύονται αυτές τις πληροφορίες για διαφημιστικούς σκοπούς, θα τις επεξεργάζονται για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια λοιπόν:


Η τάξη θα μαθαίνει για εμάς! Πιο έξυπνες αίθουσες διδασκαλίας θα χρησιμοποιούν «υπολογιστικά νέφη» (clouds), ώστε να μαθαίνουν πράγματα για τους μαθητές και να εντοπίζουν αμέσως μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό θα γίνεται εφικτό χάρη σε ένα πολύπλοκο σύστημα υπολογιστών, που θα αναλύουν τα στοιχεία για τους μαθητές, τα οποία θα είναι αποθηκευμένα στο «νέφος». Μέσα από αυτήν την ανάλυση θα προκύπτουν -εκτός από τις πιθανότητες για προβλήματα όπως η δυσλεξία και το bullying- προτάσεις για τις πιο κατάλληλες λύσεις.


Τα ψώνια θα γίνονται τοπικά και όχι διαδικτυακά. Τα καταστήματα θα συνδυάζουν την ευκολία των online αγορών με τα πραγματικά καταστήματα που θα πραγματοποιούν παραδόσεις την ίδια ημέρα. Για παράδειγμα, οι πελάτες θα μπορούν είτε ψηφιακά είτε κανονικά να ακουμπούν και να δοκιμάζουν ρούχα προτού τα παραγγείλουν. Θα είναι δε εφικτό αυτά να φτάνουν στο σπίτι του κάθε πελάτη μέσα σε λίγα λεπτά! Υπάρχουν ήδη υπηρεσίες στο εξωτερικό που κάνουν παραδόσεις μέσα σε μόλις μία ώρα και η IBM εκτιμά ότι αυτό θα είναι πιο σύνηθες στο μέλλον.


Οι γιατροί θα μας κρατούν υγιείς με βασικό εργαλείο το DNA μας. Συγκεκριμένα, θα είναι σε θέση να ξέρουν πώς ένας τύπος καρκίνου ή ασθένεια θα συμπεριφερθεί σε καθέναν από τους ασθενείς ξεχωριστά. Οι θεραπείες και τα φάρμακα θα προσαρμόζονται στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενούς και οι χρόνοι αναμονής για θεραπείες θα μειωθούν.
 
Ενας ψηφιακός φύλακας θα μας προστατεύει διαδικτυακά. Τα passwords θα αντικατασταθούν από συσκευές που θα ξέρουν να ξεχωρίζουν ποιος είναι ο χρήστης τους, πώς συμπεριφέρεται και ποιες ιστοσελίδες χρησιμοποιεί. Ετσι, θα του εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσβαση, αλλά θα είναι και σε θέση να εντοπίζουν εγκαίρως πιθανές κακόβουλες κινήσεις χάκερ. Οι διάφορες εφαρμογές θα «συνομιλούν» μεταξύ τους και θα συνεργάζονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη τους.


Η πόλη θα βοηθάει στην καθημερινότητά μας. Οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα για τις κινήσεις των πολιτών, τις ανάγκες τους κτλ, ώστε να βελτιώνουν τις υποδομές των πόλεων, όπως είναι τα σχολεία και τα μέσα συγκοινωνίας.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ