Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 23 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πριν αρχίσετε να εκνευρίζεστε με τις υποδείξεις των...

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Ετοιμασίες για βάφτιση του μικρού

Ηταν το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου του 2023 όταν...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Γλίτωσε τον θάνατο στα Ιμαλάια και τον νίκησε ο κορονοϊός

Κατέκτησε απάτητες κορυφές, δάμασε τα ψηλότερα και δυσκολότερα βουνά του κόσμου, με αμέτρητες ορειβατικές αποστολές και αναρριχήσεις στο ιστορικό του, ωστόσο ο πρωτοπόρος της ελληνικής ορειβασίας Μιχάλης Τσουκιάς δεν κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό.

Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε στα Ιμαλάια άφησε την τελευταία του πνοή στα 64 του χρόνια το πρωί της περασμένης Τρίτης στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος. Έγινε το 19ο θύμα του φονικού ιού στην Ελλάδα.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο δυναμικό και δραστήριο. Ο Μιχάλης Τσουκιάς οργάνωσε το 1985 την πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια, της οποίας υπήρξε και αρχηγός. Ήταν, επίσης, συνιδρυτής της πρώτης ελληνικής outdoor εταιρίας, της Trekking Hellas, και ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ), δίνοντας σημαντική ώθηση στον ελληνικό αλπινισμό, στην ορειβασία και στις δραστηριότητες βουνού.

Ήταν 22 Οκτωβρίου 1985 όταν τέσσερις Ελληνες βρέθηκαν στα 6.400 μέτρα, στο Camp III της Annapurna Sud, ένα βήμα πριν από την κατάκτηση των Ιμαλαΐων. Μια αποστολή που είχε αρχίσει μήνες ή, ακριβέστερα, χρόνια νωρίτερα, όταν οι φιλοδοξίες των νέων αναρριχητών του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Αθηνών άρχισαν να στρέφονται στην άγνωστη ακόμα για τους Ελληνες «στέγη του κόσμου».

Πρωτόγονες επικοινωνίες

Μολονότι οι γνώσεις για τα βουνά ήταν ελάχιστες και οι επικοινωνίες πρωτόγονες, και παρόλο που οι καιρικές προγνώσεις γίνονταν επί τόπου, τα μέλη του ΕΟΣ Αθηνών άρχισαν να σχεδιάζουν την αποστολή τους. Ο αρχηγός τους Μιχάλης Τσουκιάς, με αδιαμφισβήτητες οργανωτικές ικανότητες, δεν δυσκολεύτηκε να επιλέξει τους άνδρες που θα τον ακολουθούσαν σε αυτό το ταξίδι. Οι Δημήτρης Καραγιάννης, Δημήτρης Σωτηράκης, Κλήμης Τσατσαράγκος, Χρήστος Λάμπρης, Νίκος Μπρόκος, Πάνος Χλωροκώστας, Γιάννης Κατριβάνος και Δημήτρης Μπουντόλας ήταν οι τολμηροί που θα επιχειρούσαν να κατακτήσουν τα Ιμαλάια.

Τον Σεπτέμβριο του 1985 οι φιλόδοξοι ορειβάτες ξεκίνησαν για το Νεπάλ και λίγες μέρες αργότερα βρίσκονταν ήδη στην πόλη Ποκάρα, απ’ όπου θα άρχιζαν την ορειβασία. Ωστόσο σύντομα τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, με την αποθήκη των τροφίμων να θάβεται από τις πρώτες κιόλας μέρες αρκετά μέτρα κάτω από το χιόνι και τα μισά μέλη της ομάδας να τραυματίζονται, ενώ ο Τσατσαράγκος και ο Μπουντόλας σκοτώθηκαν ακαριαία όταν καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα. Οσοι είχαν απομείνει κατάφεραν με πολύ σκληρή προσπάθεια να μεταφέρουν έναν από τους βαριά τραυματίες σε ασφαλές σημείο, σώζοντάς τον από βέβαιο θάνατο. Αυτός ήταν ο επίλογος του συγκλονιστικού εγχειρήματος.

Όπως είπε αργότερα ο επικεφαλής του ΕΟΣ Αθηνών, αυτό το ταξίδι ήταν που τον ώθησε στη δημιουργία της Trekking Hellas. Η οικογένεια της εταιρίας του αποχαιρέτησε τον Μιχάλη Τσουκιά με μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση, κάνοντας λόγο για ένα πρότυπο οραματιστή, μα πάνω απ’ όλα για έναν σπουδαίο άνθρωπο.

oreivatis kato

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...