Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο πατέρας Παύλος με την «Αλίκη στο Ναυτικό» και άλλα χιουμοριστικά...

Ο πατήρ Παύλος έχει γίνει viral στο TikTok, ανεβάζοντας...

Η πρεμιέρα του έργου «The Big Game» με Στεριανού και Θωμά

Πρεμιέρα στο θέατρο Αλκμήνη για το «The Big Game»...

Γεωργιανός εξωσχολικός μπούκαρε σε γυμνάσιο της Κυψέλης, χτύπησε μαθητή με σφυρί και...

Σκηνές τρόμου που βλέπουμε συχνά στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκαν στο...

Ταξιδάκι στη Ρώμη για τα… πιτσουνάκια Βανδή και Μπισμπίκη

Κάτω από την πανσέληνο της Ρώμης χάρηκαν τον έρωτά...

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για αποφυγή συνωστισμού και σωστή χρήση της μάσκας

Οι τέσσερις θάνατοι και τα 55 νέα κρούσματα εξαιτίας απρόσεκτων συμπεριφορών σε δύο υγειονομικές δομές στην Αττική, που ανακοινώθηκαν χθες, αποδεικνύουν πόσο εύκολα μπορεί να χάσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό και να πάμε εβδομάδες πίσω, παρά τα έγκαιρα μέτρα και την πειθαρχία που όλοι επιδείξαμε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες τέσσερις νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125. Από αυτούς 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με ενδιάμεση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,4% των θυμάτων του κορονοϊού είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Οι αριθμοί

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 55 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα μας σε 2.463, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Τα 574 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 1.131 έχουν σχέση με γνωστές επαφές. Ως χθες ήταν διασωληνωμένοι στις Εντατικές 52 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Από αυτούς οι 15 είναι γυναίκες, ενώ το 85% έχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Από τις ΜΕΘ έχουν καταφέρει να πάρουν εξιτήριο 57 ασθενείς.

Μετά τη θέση που έλαβε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο καθηγητής προχώρησε σε συστάσεις για τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. «Στόχος είναι να δώσουμε ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς χώρους, αλλά στα φαρμακεία, στα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά σε κλειστούς χώρους» διευκρίνισε.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει σχετική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας, δηλαδή πώς πρέπει να τη φοράμε και τι πρέπει να προσέχουμε για να μη μολυνθούμε. Δίνοντας ορισμένες βασικές οδηγίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης πρέπει να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι, όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζουμε το μπροστινό μέρος της και, φυσικά, να προσέχουμε ιδιαίτερα να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Οι μάσκες μιας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να πλένεται στους 60 βαθμούς με κανονικό απορρυπαντικό. Πάντως, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πιο σημαντικό στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή συνωστισμού και η τήρηση της υγιεινής.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό παρατείνονται ως και τις 4 Μαΐου, ενώ η μετάβαση στην επόμενη μέρα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους επόμενους δύο μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, και με αποστάσεις 14 ημερών ή και παραπάνω. Οι λαϊκές αγορές στη Θεσσαλία θα επαναλειτουργήσουν από το ερχόμενο Σάββατο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...