Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Ο «σουλτάνος» θα κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφίας

Ως… Πόντιος Πιλάτος εμφανίστηκε χθες ο εισαγγελέας στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας στην οποία εξετάστηκε το αίτημα διάφορων ενώσεων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!
Αν και ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, την ίδια στιγμή ένιψε τας χείρας του πετώντας το μπαλάκι στον Ερντογάν, που περιμένει πώς και πώς να «αρπάξει» τον εμβληματικό ναό της Ορθοδοξίας, με την απόφαση να αναμένεται εντός των επόμενων 15 ημερών!

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι «η απόφαση για τη μεταβολή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας» και όχι του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι, εύσχημα αλλά κυρίως πολύ βολικά, κατέστησε σαφές πως ακόμη κι αν η γνωμοδότηση του οργάνου είναι αρνητική, η επιλογή παραμένει στα χέρια του Τούρκου προέδρου, που είναι δηλωμένος νοσταλγός του οθωμανικού παρελθόντος και υπερσυντηρητικός ισλαμιστής.

Ως τώρα η Ιστορία έχει δείξει πέραν αμφισβήτησης πως κάθε φορά που στριμώχνεται στην οικονομία ή την εξωτερική πολιτική, ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται στη συσπείρωση των συντηρητικών και των εθνικιστών. Και στο παρόν μομέντουμ ο Τούρκος πρόεδρος έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, κυρίως λόγω της νέας ύφεσης που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας του, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέμενος

Το γεγονός αυτό, όπως συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές, συνδέεται και με το παραπάνω με το ότι τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν τάσσεται με κάθε ευκαιρία υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Όπως εξήγησε ο Αντονι Σκίνερ της εταιρίας συμβούλων Verisk Maplecroft, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα επιτρέψει στον Ερντογάν να ικανοποιήσει την εκλογική του βάση, να ερεθίσει την Αθήνα και να επανασυνδεθεί με το οθωμανικό παρελθόν.

«Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να βρει σύμβολο τόσο ισχυρό όσο η Αγία Σοφία για να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους διαμιάς» λέει.

Την ίδια ώρα, η ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations Ασλί Αϊντιντασμπάς εκτίμησε πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα είναι προφανώς πολιτική, ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων στους κόλπους της κυβέρνησης» και τόνισε: «Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, κυρίως μέσα από το πρίσμα των σχέσεων με την Ελλάδα, με την Ευρώπη και με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο “η θρησκεία είναι σημαντικό θέμα”».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...