Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Τους κάρφωσε ο Τσαβούσογλου

Γιατί δεχθήκαμε διάλογο με τους Τούρκους δύο ημέρες μετά την ύβρι Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί; Ποια είναι η ατζέντα της συζήτησης και υπό τη σκέπη ποίου ξεκίνησε; Γιατί οι Ελληνες ενημερώνονται από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι από τον Ελληνα; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο και αποφάσισε να κάνει τη δήλωση-βόμβα, η οποία εκθέτει την ελληνική πλευρά και βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: «Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Toυρκίας – Γερμανίας. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, γίνεται διάλογος»!

Δεν τη γνώριζε

Η δήλωση ξάφνιασε τους πάντες στην Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας έδειξε αμηχανία και ενόχληση, είτε επειδή δημοσιοποιήθηκε η συγκεκριμένη εξέλιξη είτε επειδή δεν τη γνώριζε, όταν έδινε συνέντευξη στο Star και ρωτήθηκε τι συνέβη στη Γερμανία. «Νομίζω έχουν βγει κυβερνητικές πηγές, διπλωματικές πηγές, το Μαξίμου (;) για το τι συνέβη» ψέλλισε αμήχανα και συνέχισε: «Είναι αυτονόητο ότι η γερμανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά διευκρινίσεις απ’ όλες τις πλευρές και ευκταίο να υπάρχουν επαφές. Από εκεί και πέρα, όμως, αν η Τουρκία θέλει να το εμφανίσει ως διάλογο για να αποτινάξει την πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της, θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο».

Όλα δείχνουν ότι στο επιτελικό κράτος υπάρχει τουλάχιστον ελλιπής ενημέρωση, η οποία προκαλεί τρόμο για τα εθνικά μας θέματα.

Ύστερα από σιωπή που κράτησε αρκετές ώρες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν την έναρξη του διαλόγου. Η συνάντηση ανάμεσα στον εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή έγινε τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Οι Γερμανοί πρότειναν τον διάλογο και στην ατζέντα ήταν όλα τα θέματα, εκτός από το Μεταναστευτικό και τις γεωτρήσεις που ετοιμάζει η Τουρκία.

Αναστάσιος: Τζιχάντ η κίνηση Ερντογάν!

Αναστάσιος

«Πολιτιστική Τζιχάντ» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος την επιλογή Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Μια δήλωση που θα συζητηθεί, αφού τον κ. Αναστάσιο εκτιμούν σχεδόν όλοι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες και σέβονται το πολυσχιδές και σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό του έργο.

Συγκεκριμένα, ο μακαριότατος ανέφερε πως η απόφαση αυτή είναι ένα είδος πολιτιστικής επίθεσης, τύπου Τζιχάντ, ενώ σχολίασε:

«Τα τελευταία χρόνια όλοι οι σοβαροί, τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι, καταδικάζουν κάθε μορφή ιερού πολέμου, Τζιχάντ. Υπάρχει μια ισλαμική ευαισθησία μέχρι τώρα που έχει σεβαστεί την ομορφιά της Αγίας Σοφίας. Ο άκριτος φανατισμός, όμως, ζητεί να εκμεταλλευτεί, να κλέψει το κάλλος του πιο ωραίου ναού της αδιαίρετης χριστιανοσύνης».

Ο Αρχιεπίσκοπος συμπεριέλαβε, επίσης, την εν λόγω απόφαση «στις τραγικές ενέργειες που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας. Την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών».

Αγανάκτηση

Και σημείωσε με σθένος: «Η απόφαση αυτή μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές και πραγματικά έχει δημιουργήσει μια πραγματική απορία και αγανάκτηση, ότι μια χώρα σαν την Τουρκία που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει έναν ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής».

Σε άλλο σημείο, ο σεπτός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας συμπλήρωσε: «Το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς και πολιτικούς σκοπούς. Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων. Να προάγει τον πολιτισμό και όχι να τον οδηγεί πίσω».

Ο μουφτής της Κομοτηνής φοβάται εντάσεις στη Θράκη

Δρ. Χαλίλ Τζιχαντ

«Καταπέλτης» κατά του Ερντογάν ο μουφτής της Κομοτηνής δρ Χαλίλ Τζιχάντ χαρακτηρίζει προκλητική την απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ παράλληλα εκφράζει έντονη ανησυχία ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 99,4, τόνισε ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ.

«Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ ούτε στο Κοράνιο και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε» ανέφερε κατηγορηματικά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το μνημείο είναι χριστιανικός ναός που εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 1.000 χρόνια και ότι θα έπρεπε να παραμείνει μουσείο, δηλαδή ένα «ουδέτερο έδαφος», μια και είναι καταγεγραμμένο από την UNESCΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Κομοτηνής φοβάται μήπως η απόφαση της Τουρκίας «ανάψει φωτιές» μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.
«Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα. Δεν ήταν, δηλαδή, σωστή αυτή η απόφαση» ανέφερε.

Τέλος, ο μουφτής θεωρεί πιο σωστό να σέβεται καθένας τη θρησκεία των άλλων ώστε, όπως λέει, να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...