Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

«Μαύρη» μέρα για την Ορθοδοξία! Η Αγια-Σοφιά ανοίγει τις πύλες της ως τζαμί

Η Αγια-Σοφιά ανοίγει τις πύλες της ως τζαμί, ενώ ο Ερντογάν  ανέβασε χθες προκλητικό τραγούδι για να δείξει ότι ο ναός σύμβολο  του ανήκει και πως θέλει να μετατρέψει την Πόλη σε «νέα Μέκκα»

Μια «μαύρη» ημέρα ξημέρωσε σήμερα για την Ορθοδοξία, η ημέρα που ο εμβληματικότερος ναός σύμβολό της, η Αγία Σοφία, θα ανοίξει τις πύλες του ως μουσουλμανικό τέμενος.
Χιλιάδες πιστοί του Ισλάμ αναμένεται να περάσουν τη μεγαλειώδη θύρα του για να προσευχηθούν μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά εδώ και μέρες τις διεθνείς αντιδράσεις για την απόφασή του, μιλώντας παράλληλα για το ζήτημα σε όσο πιο εριστικό και προκλητικό τόνο μπορεί.

Σε αυτό το κλίμα, μόλις λίγες ώρες προτού ο μουεζίνης καλέσει τους μουσουλμάνους για προσευχή, ο Ερντογάν ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ένα τραγούδι, πανηγυρίζοντας τη μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας σε τζαμί. Μέσω των στίχων γίνεται ξεκάθαρο: Ο «σουλτάνος» πιστεύει ακράδαντα πως η Αγια-Σοφιά τού ανήκει. «Αγία Σοφία, σε εσένα βρίσκουμε καταφύγιο από την καταιγίδα, από την μπόρα, από τη νύχτα και ερχόμαστε για σκιά από τον ήλιο και από την καυτή ζέστη. Αγία Σοφία. Αφήστε τους ανέμους της ελευθερίας να πνέουν στον τρούλο της. Είσαι πάντα δική μας, είμαστε πάντα δικοί σου. Αγία Σοφία. Αφήστε τους ανέμους της ελευθερίας να πνέουν στον τρούλο της. Είσαι πάντα δική μας, είμαστε πάντα δικοί σου» αναφέρει το τραγούδι που επέλεξε ο Ερντογάν.

«Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας είναι να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας με την ευημερία της χώρας, σύμφωνα με τη διαθήκη του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Πέραν των στίχων του τραγουδιού, τεράστια είναι και η σημειολογία, καθώς το άσμα ακούγεται σε εννέα γλώσσες του ισλαμικού κόσμου, μεταξύ των οποίων σουαχίλι, μπενγκάλι, αραβικά και αλβανικά. Δεν χωρά πλέον αμφιβολία πως ο Ερντογάν απευθύνει ένα πανισλαμικό κάλεσμα, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το Ισλάμ γύρω του αλλά και να αναγάγει την Κωνσταντινούπολη σε μια «νέα Μέκκα». Κι ενώ χθες ήταν σχεδόν όλα έτοιμα και ο ίδιος ο Ερντογάν πέρασε το απόγευμά του επιθεωρώντας τις κουρτίνες που θα κρύψουν τις ιστορικές χριστιανικές εικόνες και τα πετρόλ χαλιά που είχαν στρωθεί, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικαγιά γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες της σημερινής «πρεμιέρας».

Συστάσεις

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους τέσσερα πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση». Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν για την απόφασή του και την αποφασιστικότητα να αλλάξει τον μουσειακό χαρακτήρα της Αγια-Σοφιάς και να την παραδώσει στους μουσουλμάνους έπειτα από 86 χρόνια και υπενθύμισε πως όλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν σήμερα, από τις 10 το πρωί που θα ανοίξουν οι πόρτες έως τις 10 το πρωί του Σαββάτου, θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το ανώτατο θρησκευτικό συμβούλιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...