Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Το “Ολύμπια” τυλίγεται στις φλόγες

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Χρήστος Σπανός: «Ήμουν παρών στη γέννηση της κόρης μου»

Ο Χρήστος Σπανός έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη»...

«Σασμός»: Η Μαρίνα απασφαλίζει κι είναι έτοιμη να καταδώσει το Μαθιό, για...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η είδηση...

Ο Μανουσάκης απλώνει «δίχτυ» στην κρατική τηλεόραση

Ο Μανούσος Μανουσάκης ξαναχτυπά στη μικρή οθόνη, αλλά όχι...

Γκρο πλαν σ’ έναν ασυνήθιστο βασιλιά

Μεγάλα δίκτυα ερίζουν για την προβολή ντοκιμαντέρ γύρω από την ζωή του Παύλου.

Κορυφαίο τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας κάνει τα πάντα για να εντάξει στο πρόγραμμά του το ντοκιμαντέρ «Παύλος: Eνας ασυνήθιστος βασιλιάς», το οποίο στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα και στην προσωπικότητα του βασιλιά Παύλου της Ελλάδας. «Στην ουρά» περιμένει και το παγκοσμίως διάσημο τηλεοπτικό δίκτυο History Channel, το οποίο φημίζεται για τα πετυχημένα ιστορικά προγράμματα που παρουσιάζει.


Η πρόταση από την Ισπανία στους Eλληνες δημιουργούς του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ, που έχει χωριστεί σε δύο επεισόδια, έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της τέως βασιλικής οικογένειας, της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και υψηλών καλεσμένων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.


Από την άλλη, στον χορό της διεκδίκησης αναμένεται να μπουν κι άλλα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, αφού τα γεγονότα, η άγνωστη προσωπικότητα του βασιλιά και τα τελευταίας τεχνολογίας εφέ που επιλέχθηκαν από τους δημιουργούς να εφαρμοστούν για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έχουν εντείνει την περιέργεια. Σημαντικά είναι επίσης και τα πρόσωπα που κλήθηκαν από τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ Νίκο Πολίτη να μιλήσουν για τη σπουδαία προσωπικότητα του βασιλιά Παύλου.


Ανάμεσά τους, μέλη της ελληνικής πρώην βασιλικής οικογένειας, όπως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η πριγκίπισσα Ειρήνη, ο πρίγκιπας Παύλος, ο πρίγκιπας Μιχαήλ, έγκριτοι ιστορικοί και καθηγητές πανεπιστημίων όπως η Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Γεώργιος Μαυρογορδάτος, ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος, ο Ιωάννης Παπαφλωράτος. Την πορεία και το έργο του Παύλου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του έως και τον θάνατό του, από τον οποίο φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, αναλύουν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης.


Βάσει του σεναρίου, στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτονται άγνωστα στιγμιότυπα του ιδιωτικού βίου του βασιλιά και του χαρακτήρα του, ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα για τις πιο σημαντικές αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας, όπως η άρνηση του πρίγκιπα Παύλου να αναλάβει τον θρόνο το 1920, οι διαφωνίες του διαδόχου με τον Μεταξά, ο τερματισμός του Εμφυλίου, η κάθοδος του Παπάγου στην πολιτική, η επιλογή Καραμανλή, η μετέπειτα ρήξη τους και η εντολή στον Γεώργιο Παπανδρέου. Για το ντοκιμαντέρ δραματοποιήθηκαν και αρκετές σκηνές και τον βασιλιά Παύλο υποδύθηκε με επιτυχία ο ηθοποιός Τάκης Σακελλαρίου. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης και ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης επιλέχθηκε να κάνει με τη ζεστή φωνή του το σπικάζ του ντοκιμαντέρ, τα κείμενα του οποίου, όπως και τη σκηνοθεσία, ανέλαβε ο δημιουργός Νίκος Πολίτης.


1.500 φωτογραφίες


Πλούσιο είναι το ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τις ιδιωτικές στιγμές των μελών της βασιλικής οικογένειας, τα σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, οι προσωπικές επιστολές και τα φιλμ που καταγράφουν 63 χρόνια Ιστορίας. Περισσότερες από 1.500 σπάνιες φωτογραφίες εξετάστηκαν προκειμένου να επιλεχθούν οι πιο χαρακτηριστικές. Η ομάδα παραγωγής, με αρχηγό τον Μάριο Πολυζωγόπουλο, δεν έμεινε εκεί. Για κάθε φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε, ακολουθήθηκε η τεχνική του 3d motion, προκειμένου να αναδεικνύονται καλύτερα τα χαρακτηριστικά της. Επίσης για τους τίτλους αρχής και για μια σειρά φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά η τεχνική της τεχνητής προσθήκης χρώματος, αναδεικνύοντας ακόμα καλύτερα τα χαρακτηριστικά και δημιουργώντας ένα τέλειο αποτέλεσμα.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...