Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Το πιο ρομαντικό hotel στον κόσμο «αποσύρεται»

Υστερα από σχεδόν μισό αιώνα το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

SOS για το αίμα που στερεύει

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι ογκολογικοί ασθενείς και τα θύματα από τροχαία ατυχήματα, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης σε αίμα που έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κώστα Σταμούλη, υπάρχει μείωση της τάξης του 30% στο απόθεμα των μονάδων αίματος, επειδή οι αιμοδότες φοβούνται και δεν πάνε να δώσουν αίμα.

Αυτή η έλλειψη φάνηκε αμέσως μόλις ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, όπως αποκαλύπτει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), γιατρός Βάνα Μυρίλλα:

«Έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο χρειαζόμαστε αίμα. Οι 2.500 ασθενείς μας που χρειάζονται μετάγγιση κάθε δύο εβδομάδες, τα έκτακτα χειρουργεία για τα θύματα από τροχαία ατυχήματα, αλλά και οι εγκυμονούσες που ίσως παρουσιάσουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ογκολογικοί ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις – όλοι αυτοί χρειάζονται αίμα. Πρέπει να ενημερωθούν άμεσα οι αιμοδότες να πάνε να δώσουν αίμα».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που δόθηκε το ξεκάθαρο μήνυμα να μείνουμε σπίτι και να κλείσουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, μεταξύ αυτών και οι αιμοδότες, με συνέπεια να μην προσέρχονται στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα.

Απουσία ενημέρωσης

«Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αιμοδότες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αίμα και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις Αιμοδοσίες των νοσοκομείων. Ηδη έχουμε ζητήσει από τους δήμους να μας δώσουν αίθουσες για να αρχίσουν οι αιμοληψίες» επισημαίνει ο Κώστας Σταμούλης και εκφράζει την απογοήτευσή του για την απουσία της σχετικής ενημέρωσης: «Υπάρχουν ενημερωτικές καμπάνιες από το ΕΚΕΑ, αλλά, δυστυχώς, δεν μας παίζουν τα κανάλια! Μόνο η ΕΡΤ!» καταγγέλλει.

Να σημειωθεί ότι από τα δείγματα αίματος που στέλνονται για μοριακό έλεγχο έχει διαπιστωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί κατά 30% το απόθεμα σε φιάλες αίματος, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη.

«Η Ελβετία, από την οποία προμηθευόμαστε 22.000 φιάλες αίμα, έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της. Το δικό μας απόθεμα είναι 550.000 μονάδες αίματος. Επειδή όμως δεν έχουμε σταθερούς αιμοδότες, συνεχίζουμε να παίρνουμε αίμα από την Ελβετία, γιατί αυτή η χώρα μάς εξασφαλίζει μια σταθερότητα στη ροή του αίματος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι».

Να σημειωθεί ότι σε πολλά νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός και το Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι Αιμοδοσίες είναι εκτός θεραπευτηρίου και οι αιμοδότες μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν αίμα με ασφάλεια.

Κινητή μονάδα

Παράλληλα, στην Αθήνα υπάρχει η Αίθουσα Αιμοδοσίας «Σταύρος Θαλασσοχωρίτης», στη λεωφόρο Θηβών 314, στο Αιγάλεω, η οποία είναι ανοιχτή από τις 15.00 έως τις 20.00. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κινητή μονάδα αιμοληψίας στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης, ενώ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας έχει επίσης στηθεί τέντα για τους αιμοδότες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης έχουν αναλάβει να κινητοποιήσουν και να οργανώσουν τις επόμενες μέρες όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΚΕΑ, ΕΟΔΥ, Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης), τους δήμους, την Περιφέρεια Αττικής και άλλους φορείς, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η αιμοδοσία είναι ασφαλής.

«Η ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας, έχει κινητοποιηθεί και από την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινάμε τις αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας.

Ήδη 15 δήμοι στην Αττική και πέντε νομοί σε όλη την Ελλάδα αρχίζουν τις αιμοληψίες την Πέμπτη με κινητές μονάδες σε εξωτερικούς χώρους ή σε αίθουσες των δήμων, με σκοπό να πάψει η αγωνία χιλιάδων συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...