Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Μετά την Ξάνθη, άνω κάτω έγινε και η Σητεία από τους δορυφόρους του κροίσου Ιλον Μασκ

Ανησυχία, προβληματισμό ακόμα και φαινόμενα πανικού προκάλεσαν το βράδυ της Τρίτης στους κατοίκους της Σητείας, οι οποίοι ήδη έχουν τρομοκρατηθεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι φωτεινές αντιστοιχίες που έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό. Κάποιοι έκαναν λόγο για «περίεργα φωτάκια» που διακρίνονταν ξεκάθαρα με γυμνό μάτι, άλλοι πίστεψαν πως ήταν βροχή μετεωριτών, ενώ κάποιοι άλλοι εξέφρασαν φόβους ακόμα και για επίθεση από Αγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, τα γνωστά UFO.

Όμως, το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο οφειλόταν στους δορυφόρους Starlink, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από την εταιρία Space-X του διάσημου επιχειρηματία Ιλον Μασκ (φωτό) και έγιναν αντιληπτοί σε πολλές περιοχές της χώρας, πάνω από τις οποίες διέρχονταν. Τις προηγούμενες ημέρες, ένα αντίστοιχο εντυπωσιακό θέαμα είχαν παρακολουθήσει στον ουρανό και οι κάτοικοι της Ξάνθης, πολλοί από τους οποίους ανησύχησαν ιδιαίτερα.

Πρόκειται για το σχέδιο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία για να καλύψει όλη τη Γη με πρόσβαση στο ίντερνετ, κάτι όμως που βρίσκει πλήρως αντίθετους τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, αφού αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι υποστηρίζουν ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορεί να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία! Κι αυτό, γιατί αντανακλούν με τους συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάτι που τους κάνει ορατούς με γυμνό μάτι τις πολύ σκοτεινές νύχτες.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Space X Ιλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να περιορίσει τη φωτεινότητα της δορυφορικής συστοιχίας, καθησυχάζοντας μάλιστα ότι στο τέλος δεν θα αποτελεί εμπόδιο για τις αστρονομικές παρατηρήσεις.

Η σταδιακή αύξηση των δορυφόρων, όμως, εγείρει κι άλλου είδους ανησυχία. Οπως εξηγούν επιστήμονες του ΜΙΤ, η σώρευση μεγάλων δορυφορικών συστοιχιών στη χαμηλή γήινη τροχιά, γνωστή και ως LEO, μπορεί να οδηγήσει στο «σύνδρομο του Κέσλερ». Πρόκειται για τη θεωρία που παρουσιάστηκε το 1978 από τον επιστήμονα της NASA Ντόναλντ Κέσλερ, βάσει της οποίας εάν υπάρχει αρκετά μεγάλη συγκέντρωση αντικειμένων σε τροχιά στο Διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης. Μια και μόνο σύγκρουση, όμως, φαίνεται πως αρκεί για να προκληθεί ντόμινο συγκρούσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη αύξηση των διαστημικών «σκουπιδιών», τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να καταστρέψουν όλους τους δορυφόρους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...