Χρυσές συντάξεις για τους πατρίκιους!

Πάνω από 1.000.000 ευρώ το ποσό που πληρώνουμε μηνιαίως για τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Οι συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλές συντάξεις, παρά τη μείωση που έχουν υποστεί. Το ύψος της σύνταξής τους αγγίζει τα 2.200 ευρώ μηνιαίως, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την Ενωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών, η πλήρης βουλευτική σύνταξη με θητεία άνω των 17 ετών στη Βουλή ανέρχεται στα 1.950 ευρώ και ότι οι μειώσεις από την αρχή της κρίσης φτάνουν το 50,4%.

Στο «ψαχνό» τώρα: Στο ποσό των 1.492.704,99 ευρώ ανέρχεται η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και στις οικογένειες όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει.

Αυτά τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου σχετική με τις αποδοχές του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε για τις αποδοχές του κ. Παπουτσή αλλά μόνο για τις συντάξεις των διατελεσάντων βουλευτές.

Το υπουργείο Οικονομικών, στην έγγραφη απάντησή του, περιορίζεται στα συνολικά στοιχεία για τις συντάξεις των βουλευτών και ευρωβουλευτών. Οπως ειδικότερα αναφέρεται, οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι 475 και η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις τους ανέρχεται σε 1.037.148,79. Δηλαδή περίπου 2.200 ευρώ μηνιαίως.

Οι επιζώντες σύζυγοι είναι 233 και η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σε 386.706,75 ευρώ, δηλαδή 1.660 ευρώ μηνιαίως. Τα τέκνα είναι 42 και η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 68.849,45 ευρώ, ήτοι 1.642 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στους 750 και η μηνιαία δαπάνη σε 1.492.704,99 ευρώ.

Ερώτηση για τις περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων είχε καταθέσει και ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί οι μειώσεις που επιβλήθηκαν σε όλους τους άλλους συνταξιούχους μετά τα Μνημόνια. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, είχε διαβιβάσει στοιχεία στη Βουλή σύμφωνα με τα οποία οι βουλευτικές συντάξεις μειώθηκαν από το 2010 με βάση όσα ισχύουν για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Βουλή με επισπεύδον το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ψήφισε διάταξη με την οποία κόβονται οι διπλές συντάξεις των βουλευτών.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ