Κι όμως οι διαβητικοί παράγουν μικρές ποσότητες ινσουλίνης!

Η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες για τη δημιουργία μιας νέας θεραπείας.

Μια σημαντική ανακάλυψη, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1, έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εξετερ ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός των περισσότερων ασθενών που πάσχουν από την ασθένεια παράγει μικρές ποσότητες ινσουλίνης και μάλιστα συχνά σε επίπεδα που μπορεί να ανταποκρίνονται ακόμη και σε ό,τι αφορά το φαγητό που καταναλώνουν.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών, από τους οποίους προέκυψε ότι το 73% παράγει μια μικρή ποσότητα ινσουλίνης, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πάσχει από την ασθένεια. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetologia», αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα από τα β-κύτταρα είτε αντιστέκονται στις επιθέσεις του ανοσοποιητικού που προκαλούν την απώλειά τους στους ασθενείς, είτε καταφέρνουν να αναγεννηθούν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία μιας νέας θεραπείας που θα σταματά ή θα αναστρέφει τη βλάβη του ανοσοποιητικού στις περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1.

Η νέα ανακάλυψη προέκυψε με τη χρήση νέας ειδικής τεχνολογίας που βοήθησε τους επιστήμονες να μετρήσουν τις συγκεντρώσεις της ινσουλίνης στο αίμα. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι περίπου το 75% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη διαθέτει στον οργανισμό του πολύ μικρή ποσότητα β-κυττάρων που όχι μόνο παράγουν ινσουλίνη, αλλά επιπλέον το κάνουν αντιδρώντας στην κατανάλωση φαγητού, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα κύτταρα αυτά είναι υγιή και ενεργά. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι τα β-κύτταρα είτε ξεφεύγουν από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού είτε βρίσκονται σε διαδικασία αναγέννησης.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας μεγαλύτερης κλίμακας, ώστε να κατανοήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και ο οργανισμός τους εξακολουθεί να παράγει ινσουλίνη, αλλά και να διαπιστώσουν αν οι ασθενείς αυτοί έχουν λιγότερες επιπλοκές, παράγοντας που είναι πολύ σημαντικός σε ό,τι αφορά τη θεραπεία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ