Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο «φάκελος» Κ. Τσαλικίδη

Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το τις υποκλοπές «made in USA» ανοίγει πάλι η υπόθεση του 39χρονου.

Την ώρα που το θέμα των «made in USA τηλεφωνικών υποκλοπών» ξεψαχνίζεται, ένας άλλος «καυτός» φάκελος έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεκάδες ερωτήματα για την πολύκροτη υπόθεση παραμένουν αναπάντητα.


Ο Κώστας Τσαλικίδης βρέθηκε απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005, στο μπάνιο του σπιτιού του στον Κολωνό, έχοντας δεμένο γύρω από τον λαιμό του με ναυτικό κόμπο ένα σκοινί εννέα χιλιοστών. Το άψυχο σώμα του είχε βρει η ίδια του η μητέρα, που μετά τις μάταιες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον γιο της στο τηλέφωνο, μπήκε στο διαμέρισμά του για να βρεθεί αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της. Μετά τον θάνατό του, ο ασκός του Αιόλου για την υπόθεση των υποκλοπών ανοίγει παρασύροντας στη δίνη του πολιτικά πρόσωπα, στελέχη της κυβέρνησης, μυστικές υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες και πολίτες.


Στις 10 Μαρτίου 2005, την επομένη του θανάτου του 39χρονου, ο «χρυσός» μάνατζερ της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς συναντά τον διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, και φέρεται να τον ενημερώνει για το παράνομο λογισμικό που είχε εγκατασταθεί στα συστήματα της εταιρίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων άγνωστου μέχρι σήμερα αριθμού προσώπων -που υπερβαίνει τα 100- θα έρθουν έναν χρόνο αργότερα. Τον Φεβρουάριο του 2006 οι υπουργοί Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης και Αναστάσιος Παπαληγούρας παρουσιάζουν όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το παρείσακτο λογισμικό που επέτρεπε τις υποκλοπές και είχε παρεισφρήσει στα κέντρα της Vodafone. Το λογισμικό αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της εμπλεκόμενης εταιρίας, διαγράφηκε λίγες ημέρες ή ίσως ώρες πριν από την απώλεια ζωής του Τσαλικίδη.


Την ίδια ώρα κι ενώ οι αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, η οικογένεια Τσαλικίδη, που θρηνεί τον χαμό του παιδιού της, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες θανάτου του 39χρονου σχεδιαστή δικτύου της Vodafone συνδέονται αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οπως προκύπτει από καταθέσεις μαρτύρων κατά τη διάρκεια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, περίπου έναν μήνα πριν από τον θάνατό του, ο Τσαλικίδης φέρεται να είχε αναφέρει σε οικείο του πρόσωπο ότι έπρεπε να φύγει από τη Vodafone και ότι επρόκειτο για «ζήτημα ζωής ή θανάτου».


Η εισαγγελική έρευνα που αρχίζει με τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη θα τεθεί στο αρχείο και θα ανασυρθεί δύο φορές. Η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοχειρία. Ωστόσο, ύστερα από… δεκαεπτά αιτήσεις της οικογένειας του εκλιπόντος η υπόθεση ανασύρεται και πάλι, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των οικείων του. Τον Απρίλιο του 2012 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης δίνει εντολή για την εκταφή του νεκρού, ώστε να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις, που θα δείξουν εάν ο θάνατος Τσαλικίδη είναι δολοφονία ή αυτοκτονία. Το επίσημο πόρισμα των ιατροδικαστών δεν έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί, ωστόσο θεωρείται πιθανόν τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης να βγουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.


Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο συνήγορος της οικογένειας Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι η διαφάνεια και εφόσον η υπόθεση της δολοφονίας Τσαλικίδη έχει πλέον διαχωριστεί από το σκέλος των υποκλοπών, θεωρούμε ότι η έρευνα θα μείνει ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις».


Εν τω μεταξύ, ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η δικογραφία των οποίων βρίσκεται στα χέρια του 3ου τακτικού ανακριτή Δημήτρη Φούκα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας, το 2010. Ο δικαστικός λειτουργός που μελετά τα στοιχεία της υπόθεσης σε συνδυασμό με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έχει στα χέρια του κατάθεση μάρτυρα ο οποίος φέρεται να κατονομάζει έναν αλλοδαπό με κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Παράλληλα, από τα αποτελέσματα της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου που είχε ζητήσει ο ανακριτής φέρεται να προκύπτει ότι πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας εξακολουθούν να συνομιλούν για τις υποκλοπές του 2005.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε απολογία για ηθική αυτουργία σε παραβίαση απορρήτου μυστικών της πολιτείας έχει κληθεί από τον δικαστικό λειτουργό ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Η κατηγορουμένη ως φυσικός αυτουργός της πράξης είναι υπάλληλος της ΕΥΠ που έχει ήδη απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η υπάλληλος, που αρνείται τις κατηγορίες, φέρεται να έδινε στον πρώην υπουργό απόρρητα έγγραφα.


Ποιος ήταν ο άτυχος Κώστας


Γεννημένος στις 23 Ιουνίου του 1966, ο Κώστας Τσαλικίδης ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της Αθήνας, που ασχολούνταν με τον κατασκευαστικό κλάδο. Οι σπουδές, η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και η καταξίωση που δεν άργησε να έρθει ήταν μονόδρομος για τον νεαρό τότε Τσαλικίδη, που εντάχθηκε στο δυναμικό της Vodafone, όπου και παρέμεινε επί 11συναπτά έτη. Τα τελευταία οκτώ από αυτά διατηρούσε δεσμό με την καθηγήτρια πιάνου Σάρα Γαλανοπούλου, με την οποία και σχεδίαζαν να παντρεύουν τον Ιούνιο του 2005, λίγους μήνες μετά τη μοιραία Τετάρτη του Μαρτίου, που έμελλε να τους χωρίσει για πάντα.


ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...