Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Ο «νέος Εντισον» δείχνει το μέλλον

Ο διευθυντής μηχανικής της Google Ρέι Κάρζγουελ αποκαλύπτει τον «οδικό χάρτη» της επιστήμης έως το 2030.

Πώς θα αλλάξει η ζωή μας τα επόμενα χρόνια; Ειδικός επιστήμονας, τον οποίο κάποιοι αποκαλούν «διάδοχο του Εντισον», υποστηρίζει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τη βιολογία για να αποφεύγουμε ασθένειες και τη γήρανση, ενώ έως το 2030 η ηλιακή ενέργεια θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας. Επίσης η παραγωγή τροφίμων και καθαρού νερού θα γίνεται πολύ διαφορετικά.

Ο Ρέι Κάρζγουελ, διευθυντής μηχανικής της Google, με 30 χρόνια παράδοση στις ακριβείς προβλέψεις, ανέλαβε για λογαριασμό του CNN να καταρτίσει τον «οδικό χάρτη» της επιστήμης έως το 2030.

Εκτύπωση οργάνων

Εως τις αρχές του 2020 θα τυπώνουμε σημαντικό ποσοστό των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων, αλλά και «ανταλλακτικών» των οργάνων μας.

«Βλέπω ότι οι αρχές του 2020 θα είναι η χρυσή εποχή της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Για παράδειγμα, τότε θα έχει κανείς τη δυνατότητα να φτιάξει χιλιάδες μάλλινα ρούχα. Θα αποτελούν μια ανοιχτή πηγή στην οποία ο οποιοσδήποτε χρήστης θα έχει πρόσβαση και θα μπορεί να τα τυπώνει για να τα χρησιμοποιήσει με ένα μικρό αντίτιμο» εξηγεί ο εφευρέτης. Αυτό όμως δεν θα αφορά μόνο τη βιομηχανία της μόδας.

«Μπορούμε ήδη να εκτυπώσουμε πειραματικά όργανα, τυπώνοντας ένα βιοδιασπώμενο καλούπι και γεμίζοντάς το με τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Μέχρι τις αρχές του 2020, αυτή η μέθοδος θα αποτελεί κλινική πρακτική» εκτιμά ο Κάρζγουελ.

Νανορομπότ και αφή

Εως τις αρχές του 2020 θα δουλεύουμε και θα παίζουμε σε εικονικά περιβάλλοντα, στα οποία ωστόσο θα εντασσόμαστε πλήρως τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Μέχρι το 2030, στην εικονική πραγματικότητα θα έχουμε και τη δυνατότητα αφής!

Οπως εξηγεί ο Κάρζγουελ, το τηλέφωνο είναι εικονική πραγματικότητα, υπό την έννοια ότι μπορείς να μιλήσεις με κάποιον σαν να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο. Σε αυτό έχει προστεθεί και η αίσθηση της οπτικής επαφής χάρη στις βιντεοκλήσεις, οπότε μένει η τρισδιάστατη πλήρης εμβύθιση στην εικονική πραγματικότητα. Οπως εκτιμά, αυτό θα γίνει μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, με το χαρακτηριστικό μάλιστα ότι θα μπορεί κανείς να… προσθέτει στην πραγματικότητα.

«Θα μπορώ να βλέπω κάποιον να κάθεται στον καναπέ του καθιστικού μου και θα μπορεί εκείνος να με βλέπει να κάθομαι στην αυλή του, παρά το γεγονός ότι θα μας χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα» εξηγεί ο εφευρέτης. Οσο για την προσθήκη της αφής σε όλα αυτά, εξηγεί ότι αυτή θα είναι εφικτή το 2030 με νανορομπότ που θα ταξιδεύουν μη επεμβατικά στον εγκέφαλο και θα αυξάνουν τα σήματα που θα προκύπτουν από τις πραγματικές αισθήσεις.

Ηλιακή ενέργεια

Εως το 2030 η ηλιακή ενέργεια θα μπορεί να καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας, φέρνοντας επανάσταση στην παραγωγή τροφίμων και πόσιμου νερού.

«Αν μπορούσαμε να συλλάβουμε ένα μόνο ποσοστό από την ακτινοβολία του ήλιο που πέφτει στην Γη, θα καλύπταμε το 100% των ενεργειακών μας αναγκών και μάλιστα με ανανεώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Εφαρμόζοντας νέες μοριακές τεχνολογίες στα ηλιακά πάνελ, το κόστος ανά watt πέφτει πολύ γρήγορα» αναφέρει ο Κάρζγουελ και προσθέτει ότι η Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά ότι το κόστος της μη επιδοτούμενης ηλιακής ενέργειας είναι σχεδόν το ίδιο με το κόστος του ηλεκτρικού από δίκτυο στην Ινδία και την Ιταλία.

Επανάσταση αναμένεται και στη γεωργία, αφού αυτή θα μετατραπεί από οριζόντια σε κάθετη, κατά την οποία «θα καλλιεργούνται υψηλής ποιότητας τρόφιμα σε ελεγχόμενα κτίρια». Αυτά θα ανακυκλώνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και θα δώσουν τέλος στην οικολογική καταστροφή που επιφέρει η σύγχρονη βιομηχανική γεωργία. Πλέον θα υπάρχουν υδροπονικά φυτά για φρούτα και λαχανικά και το κρέας θα προκύπτει από in vitro κλωνοποίηση του μυϊκού ιστού του κρέατος, οπότε δεν θα απαιτείται ο βασανισμός ζώων.

Ασθένειες και γήρανση τέλος

Εως τις αρχές του 2020 θα έχουμε τα μέσα να προγραμματίζουμε έτσι τον οργανισμό μας ώστε να αποφεύγει ασθένειες αλλά και τη γήρανση, όπως προγραμματίζουμε τους υπολογιστές, λέει χαρακτηριστικά ο Κάρζγουελ.

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένης και της νέας μεθόδου που δημιουργεί πολυδύναμα κύτταρα με την πρόσθεση τεσσάρων γονιδίων στα δερματικά μας κύτταρα, έχουν αναπτυχθεί για την αναζωογόνηση των οργάνων αλλά και για τη δημιουργία τους από το μηδέν.

Υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα και διαδικασίες που βασίζονται σε αυτές τις μεθόδους και βρίσκονται στη διαδικασία της έρευνας, με στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα στην παχυσαρκία, στις καρδιοπάθειες, στον καρκίνο και άλλες νόσους, αλλά και να ανακόψουν το γήρας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...