Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Τα μέτρα προστασίας για το κύμα της γρίπης

Οι προφυλάξεις, ο έγκαιρος εμβολιασμός, οι ομάδες υψηλού κινδύνου και τα απλά μέτρα προστασίας.

Ο Δεκέμβριος φεύγει και το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης έρχεται! Εξαρση των ιώσεων αναμένεται το επόμενο τρίμηνο και οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν έγκαιρα, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουν και να έχουν -ενδεχομένως επικίνδυνες- επιπλοκές.


Οι αριθμοί των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων από τη γρίπη εμφανίστηκαν μειωμένοι κατά την περσινή περίοδο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί θα κυμανθούν και φέτος σε περίπου ίδια επίπεδα, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η ασφαλής πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, εκείνο που έχει σημασία είναι οι πολίτες να λάβουν τα καθιερωμένα μέτρα προφύλαξης ώστε και οι ίδιοι να προστατευτούν αλλά και να μη μεταδώσουν την ασθένεια στους άλλους.


Ο Αθ. Τσακρής στην «Εspresso»


«Το πρώτο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, είναι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ειδικά για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου…» δηλώνει σχετικά στην «Espresso» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής.


Οπως επισημαίνει, το εμβόλιο καλύπτει και τους τρεις τύπους του ιού που θα επικρατήσουν στο βόρειο ημισφαίριο και είναι απαραίτητο για τα άτομα με χρόνια καρδιοαγγειακά προβλήματα, νευρολογικά και μεταβολικά νοσήματα, διαβήτη, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους άνω των 65 ετών, καθώς και όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, χώρους παροχής υγείας και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (για την προστασία των ασθενών και των παιδιών).


Σχολιάζοντας την προτροπή ιατρών που λένε ακόμη και σε ηλικιωμένους ασθενείς τους «μακριά από το εμβόλιο», ο κ. Τσακρής αναφέρει ότι η άποψη αυτή δεν στέκει: «Αν έχει κάποιο μειονέκτημα το εμβόλιο, είναι ότι η αποτελεσματικότητά του δεν φτάνει το 100%. Δηλαδή, από αυτούς που θα κάνουν το εμβόλιο, γύρω στο 70% θα προφυλαχθεί» απαντά ο καθηγητής.


Μειώνει την εξάπλωση


Οπως τονίζει: «Ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα, που το αμυντικό σύστημα του οργανισμού δεν δουλεύει όπως σε ένα νέο άτομο, οι πιθανότητες μη ανταπόκρισης στο εμβόλιο είναι μεγαλύτερες». Στο σημείο αυτό ο καθηγητής σημειώνει ότι ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού μειώνει την εξάπλωση του επιδημικού κύματος. Επισημαίνει, δε, τα χαμηλά ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.


Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, επίσης σημαντικά είναι τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής υγιεινής που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ώστε να μην εκθέσουν τον εαυτό τους στον ιό ή να μην τον μεταδώσουν στους άλλους, στην περίπτωση που οι ίδιοι κολλήσουν. Π.χ., το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με συμπτώματα, η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω υγιεινής διατροφής κλπ.


Τέλος, ο καθηγητής τονίζει ότι όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης κατά την ενδημική φάση της νόσου -και ειδικά αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου- θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους , ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να λάβουν αντιική θεραπεία ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.


Τα 113 περσινά σοβαρά περιστατικά


Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε το επιδημικό κύμα γρίπης που εκδηλώθηκε στη χώρα μας τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά, την περίοδο 2012-2013 καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 108 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Εντατική. Δυστυχώς, 49 από τους ασθενείς κατέληξαν.


Επρόκειτο για 34 άνδρες και 15 γυναίκες με μέση ηλικία τα 56,2 χρόνια. Ο ιός γρίπης τύπου Β ταυτοποιήθηκε σε δύο (4,1%) από τους ασθενείς που κατέληξαν, ενώ από τους υπολοίπους σε 47 (95,9%) απομονώθηκε ιός τύπου Α.


Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές (2010-2011 και 2011-2012) είχαν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (180 και 56, αντίστοιχα).


Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει


– Πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.


– Φροντίζετε για τον καλό εξαερισμό των χώρων όπου κινείστε.
– Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα και κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι, για να τους προφυλάξετε.


– Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι και αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατό, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο ή σε άλλα πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.


– Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.


Νέο εμβόλιο για τα παιδιά


Ενα νέο εμβόλιο για παιδιά που καταπολεμά τέσσερα στελέχη της γρίπης ανέπτυξαν επιστήμονες στον Λίβανο. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού δημιούργησαν ένα εμβόλιο (σε ενέσιμη μορφή αλλά και σε ρινικό σπρέι) το οποίο προστατεύει τα παιδιά από τέσσερα στελέχη της γρίπης. Γεγονός που το καθιστά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα υπόλοιπα, τα οποία συνήθως καλύπτουν τον οργανισμό για τρία στελέχη της γρίπης.


Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 200 παιδιών, ενώ κατά τη διάρκειά της οι επιστήμονες δεν πραγματοποίησαν συγκρίσεις ανάμεσα σ’ αυτό και τα συνήθη εμβόλια, αλλά μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός των παιδιών αντιδρούσε στο νέο εμβόλιο ή σε εκείνο της ηπατίτιδας Α. Στη συνέχεια συνέκριναν τις αντιδράσεις στο νέο εμβόλιο με εκείνες στο περσινό εμβόλιο της γρίπης που καλύπτει τρία στελέχη της.


Σύμφωνα με τον δρα Ghassan Dbaibo, καθηγητή Παιδιατρικής και εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, η μελέτη είναι η πρώτη μεγάλη που διεξάγεται για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου εμβολίου στα παιδιά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με τη χρήση του τα περιστατικά νοσηλείας μειώνονται από το 61% στο 77%.


Επίσης, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και σε περιστατικά πιο έντονης γρίπης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....