Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Τρίτη 18.01.2022

Ο γιος των Αλιμπέρτη – Πάριου ετοιμάζει την πρώτη του φωτογραφική έκθεση

Με πατέρα τον σπουδαιότερο ερωτικό τραγουδιστή της Ελλάδας, τον...

Η «Φάρμα» κάνει στην άκρη για τις «Σέρρες» του Καπουτζίδη

O Γιώργος Καπουτζίδης με τις αναμνήσεις από την πατρίδα...

Τα μέτρα προστασίας για το κύμα της γρίπης

Οι προφυλάξεις, ο έγκαιρος εμβολιασμός, οι ομάδες υψηλού κινδύνου και τα απλά μέτρα προστασίας.

Ο Δεκέμβριος φεύγει και το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης έρχεται! Εξαρση των ιώσεων αναμένεται το επόμενο τρίμηνο και οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν έγκαιρα, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουν και να έχουν -ενδεχομένως επικίνδυνες- επιπλοκές.


Οι αριθμοί των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων από τη γρίπη εμφανίστηκαν μειωμένοι κατά την περσινή περίοδο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί θα κυμανθούν και φέτος σε περίπου ίδια επίπεδα, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η ασφαλής πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, εκείνο που έχει σημασία είναι οι πολίτες να λάβουν τα καθιερωμένα μέτρα προφύλαξης ώστε και οι ίδιοι να προστατευτούν αλλά και να μη μεταδώσουν την ασθένεια στους άλλους.


Ο Αθ. Τσακρής στην «Εspresso»


«Το πρώτο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, είναι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ειδικά για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου…» δηλώνει σχετικά στην «Espresso» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής.


Οπως επισημαίνει, το εμβόλιο καλύπτει και τους τρεις τύπους του ιού που θα επικρατήσουν στο βόρειο ημισφαίριο και είναι απαραίτητο για τα άτομα με χρόνια καρδιοαγγειακά προβλήματα, νευρολογικά και μεταβολικά νοσήματα, διαβήτη, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους άνω των 65 ετών, καθώς και όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, χώρους παροχής υγείας και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (για την προστασία των ασθενών και των παιδιών).


Σχολιάζοντας την προτροπή ιατρών που λένε ακόμη και σε ηλικιωμένους ασθενείς τους «μακριά από το εμβόλιο», ο κ. Τσακρής αναφέρει ότι η άποψη αυτή δεν στέκει: «Αν έχει κάποιο μειονέκτημα το εμβόλιο, είναι ότι η αποτελεσματικότητά του δεν φτάνει το 100%. Δηλαδή, από αυτούς που θα κάνουν το εμβόλιο, γύρω στο 70% θα προφυλαχθεί» απαντά ο καθηγητής.


Μειώνει την εξάπλωση


Οπως τονίζει: «Ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα, που το αμυντικό σύστημα του οργανισμού δεν δουλεύει όπως σε ένα νέο άτομο, οι πιθανότητες μη ανταπόκρισης στο εμβόλιο είναι μεγαλύτερες». Στο σημείο αυτό ο καθηγητής σημειώνει ότι ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού μειώνει την εξάπλωση του επιδημικού κύματος. Επισημαίνει, δε, τα χαμηλά ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.


Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, επίσης σημαντικά είναι τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής υγιεινής που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ώστε να μην εκθέσουν τον εαυτό τους στον ιό ή να μην τον μεταδώσουν στους άλλους, στην περίπτωση που οι ίδιοι κολλήσουν. Π.χ., το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με συμπτώματα, η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω υγιεινής διατροφής κλπ.


Τέλος, ο καθηγητής τονίζει ότι όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης κατά την ενδημική φάση της νόσου -και ειδικά αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου- θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους , ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να λάβουν αντιική θεραπεία ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.


Τα 113 περσινά σοβαρά περιστατικά


Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε το επιδημικό κύμα γρίπης που εκδηλώθηκε στη χώρα μας τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά, την περίοδο 2012-2013 καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 108 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Εντατική. Δυστυχώς, 49 από τους ασθενείς κατέληξαν.


Επρόκειτο για 34 άνδρες και 15 γυναίκες με μέση ηλικία τα 56,2 χρόνια. Ο ιός γρίπης τύπου Β ταυτοποιήθηκε σε δύο (4,1%) από τους ασθενείς που κατέληξαν, ενώ από τους υπολοίπους σε 47 (95,9%) απομονώθηκε ιός τύπου Α.


Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές (2010-2011 και 2011-2012) είχαν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (180 και 56, αντίστοιχα).


Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει


– Πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.


– Φροντίζετε για τον καλό εξαερισμό των χώρων όπου κινείστε.
– Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα και κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι, για να τους προφυλάξετε.


– Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι και αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατό, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο ή σε άλλα πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.


– Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.


Νέο εμβόλιο για τα παιδιά


Ενα νέο εμβόλιο για παιδιά που καταπολεμά τέσσερα στελέχη της γρίπης ανέπτυξαν επιστήμονες στον Λίβανο. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού δημιούργησαν ένα εμβόλιο (σε ενέσιμη μορφή αλλά και σε ρινικό σπρέι) το οποίο προστατεύει τα παιδιά από τέσσερα στελέχη της γρίπης. Γεγονός που το καθιστά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα υπόλοιπα, τα οποία συνήθως καλύπτουν τον οργανισμό για τρία στελέχη της γρίπης.


Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 200 παιδιών, ενώ κατά τη διάρκειά της οι επιστήμονες δεν πραγματοποίησαν συγκρίσεις ανάμεσα σ’ αυτό και τα συνήθη εμβόλια, αλλά μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός των παιδιών αντιδρούσε στο νέο εμβόλιο ή σε εκείνο της ηπατίτιδας Α. Στη συνέχεια συνέκριναν τις αντιδράσεις στο νέο εμβόλιο με εκείνες στο περσινό εμβόλιο της γρίπης που καλύπτει τρία στελέχη της.


Σύμφωνα με τον δρα Ghassan Dbaibo, καθηγητή Παιδιατρικής και εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, η μελέτη είναι η πρώτη μεγάλη που διεξάγεται για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου εμβολίου στα παιδιά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με τη χρήση του τα περιστατικά νοσηλείας μειώνονται από το 61% στο 77%.


Επίσης, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και σε περιστατικά πιο έντονης γρίπης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

Τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού χώρου, ανάμεσά τους και οι...

Ρίκα Διαλυνά: «Κάναμε να μιλήσουμε 13 χρόνια με την Αλίκη»

Διαδικτυακός πόλεμος έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα μετά...

Τζώρτζης Μονογυιός: Φωτογραφίες από το γάμο του – Στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ η γυναίκα του

Ο Τζώρτζης Μονογυιός σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης όταν...

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τσαούσης

Έφυγε από τη ζωή ο γόης του κινηματογράφου, Γιώργος...

Συντρίμμια η ζωή της Μονογυιού

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή κάθε...