Συσκευή-διερμηνέας «μιλάει» με τα δελφίνια

Συσκευή για την κατανόηση της γλώσσας τους.

Για την κοινωνικότητα και την ικανότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους έχουν γραφτεί πολλά. Αυτό όμως που προσπαθούν να ανακαλύψουν από τη δεκαετία του ’60 οι επιστήμονες είναι αν τα δελφίνια έχουν τη δική τους γλώσσα.
Σε ένα από τα πλέον διαβόητα επιστημονικά πειράματα επιστήμονες είχαν δοκιμάσει ακόμα και να δώσουν στα υπέροχα αυτά πλάσματα LSD προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους. Εκτοτε υπήρξαν πολύ πιο μετρημένες απόπειρες επικοινωνίας με τα δελφίνια, όμως μέχρι σήμερα η επικοινωνία ήταν κατά κύριο λόγο μονόπλευρη.

Σήμερα η Ντενίζ Χέρτσινγκ, ιδρύτρια του Wild Dolphin Project, δοκιμάζει μια εντελώς νέα τακτική, με τη βοήθεια ενός υποβρύχιου πληκτρολογίου, το οποίο λειτουργεί σαν διερμηνέας ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Το πληκτρολόγιο, που φέρει την ονομασία Cetacean Hearing and Telemetry (CHAT) έχει τέσσερα σύμβολα, καθένα εκ των οποίων ανταποκρίνεται σε έναν συγκεκριμένο ήχο και σε ένα παιχνίδι.

Η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετείται στο χέρι του δύτη, ο οποίος ενεργοποιεί μέσω αυτής διάφορους ήχους, δίνοντας ουσιαστικά στο δελφίνι την εντολή να επιλέξει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντίστοιχα, η τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει τους φυσικούς ήχους των δελφινιών επιτρέποντας στον δύτη που φοράει τη συσκευή να καταλάβει τι θέλουν.

Μέχρι στιγμής η επικοινωνία ανάμεσα σε δύτες και δελφίνια φαίνεται να λειτουργεί, καθώς στο βιντεοσκοπημένο υλικό του πειράματος ένα δελφίνι φέρνει ένα κασκόλ στη δύτρια, κατόπιν δικής της απαίτησης. «Τώρα, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτό το είδος επικοινωνίας μένει να θα φανεί» λέει η Χέρτζινγκ, η οποία περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει πώς το νέο αυτό εργαλείο θα επιτρέψει την επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους και δελφίνια.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ