Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ινκόγκνιτο στο νησί των ανέμων ο Λεονάρντο ντι Κάπριο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Espresso, στη Μύκονο απολαμβάνει...

Η βίλα του art Μαυρομμάτη στα χέρια Αμερικανού κροίσου

Διεθνούς φήμης συλλέκτης, μαικήνας της τέχνης, ο Δημήτρης Μαυρομμάτης,...

Για μπότοξ σιδηρά πεθερά top πολιτικού!

Μπορεί ο γαμπρός της να έτρεχε σε περιοδείες ανά...

Στο σαλόνι «παρέα» με φίδι

Δύσκολα θα ξεχάσουν τη λαχτάρα που πήραν οι ένοικοι...

Ρομποτικό βιονικό χέρι σαν μέταλλο

Ικανό να σηκώσει αντικείμενα που είναι 50 φορές βαρύτερά του!


Ενα ρομποτικό χέρι που είναι χίλιες φορές πιο δυνατό από το ανθρώπινο και μπορεί να σηκώσει αντικείμενα που είναι πενήντα φορές βαρύτερα από το ίδιο δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.


Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Εθνικά Εργαστήρια Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών ηλεκτρονικών και ρομποτικών συσκευών για την αποκατάσταση των μελών του ανθρώπινου οργανισμού και όχι μόνο.


Διοξείδιο βαναδίου


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το νέο ρομποτικό χέρι δημιουργήθηκε με βάση ένα υλικό που ονομάζεται διοξείδιο του βαναδίου το οποίο έχει την ικανότητα όταν θερμαίνεται, να αλλάζει το σχήμα του, το μέγεθός του, ακόμα και τη δομή του. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες σαν μονωτικό υλικό, ωστόσο στις υψηλές θερμοκρασίες (συγκεκριμένα σε εκείνες που ξεπερνούν τους 67 βαθμούς Κελσίου) γίνεται αγωγός (δηλαδή σαν να μετατρέπεται το πλαστικό σε μέταλλο).


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, όταν το διοξείδιο του βαναδίου θερμαίνεται, οι κρύσταλλοί του αλλάζουν δομή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ η συστολή και η διαστολή τους γίνεται ταυτόχρονα.


Ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό αξιοποίησαν οι επιστήμονες προκειμένου να αναπτύξουν έναν στροφικό κινητήρα που λειτουργεί όπως οι ανθρώπινοι μύες, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο γρήγορος και αποτελεσματικός.


Μάλιστα, το νέο ρομποτικό χέρι μπορεί να σηκώσει αντικείμενα με πενταπλάσιο μήκος από το δικό του και σε χρόνο μικρότερο του ενός δευτερολέπτου! Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Junqiao Wu, το ρομποτικό χέρι κατασκευάστηκε σε πολύ μικρές διαστάσεις, άρα «μπορούν να δημιουργηθούν πολλαπλοί μικρομύες σε ένα μικρορομποτικό σύστημα που αναπαριστά ένα ενεργό νευρομυϊκό σύστημα».


Τόνισε, δε, ότι «οι λειτουργίες της κίνησης και της αίσθησης της εγγύτητας των αντικειμένων που βρίσκονται κοντά του, οι οποίες έχουν συνδυαστεί με φυσικό τρόπο, επιτρέπουν στη συσκευή να εντοπίσει κάποιον στόχο από μακριά και να ανταποκριθεί αναλόγως, ρυθμίζοντας ξανά το σχήμα του».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστήριο με Μίνα Αρναούτη και Αδωνι Γεωργιάδη

Ενας γρίφος για δυνατούς λύτες εκτυλίσσεται επί της Αριστοτέλους...

Ο Ατζούν «χρυσώνει» τον Τσιμιτσέλη

Ο Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί έκλεισε τον Γιάννη...