Το μήνυμα 41 βουλευτών για να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο

Τα… κάλαντα από 41 βουλευτές της Ν.Δ. άκουσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι του «τα ‘ψαλαν» καταθέτοντας ερώτηση για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα… κάλαντα από 41 βουλευτές της Ν.Δ. άκουσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι του «τα ‘ψαλαν» καταθέτοντας ερώτηση για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.


Η διακοπή λόγω εορτών των εργασιών της Βουλής δεν απέτρεψε το ένα τρίτο των βουλευτών της Ν.Δ. να καταθέσει την ερώτηση επικαλούμενο οικονομικά στοιχεία και την έκθεση του ΙΟΒΕ για την απώλεια των κρατικών εσόδων, ενώ αναφέρεται στα κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για τον φόρο των ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, τα οποία προκάλεσαν ταραχή στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αποχώρηση του Βύρωνα Πολύδωρα.


Οι 41 βουλευτές αναφέρονται και στους κινδύνους από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως και στους θανάτους που προκάλεσε η χρήση άλλων μέσων θέρμανσης, όπως στην περίπτωση της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη πριν από δεκαπέντε ημέρες. Στην ερώτησή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:


«Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά, από 3.894.803 χλτ. το 2009 σε 868.415 χλτ. το 2013, δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από τον ΦΠΑ, καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων».


Και καταλήγουν τονίζοντας: «Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση».


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ