Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Θάλαμοι αερίων οι πόλεις

Δραματική προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία – Τι περιλαμβάνουν τα έκτακτα μέτρα.


Εκρηκτικές και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, αφού οι δηλητηριώδεις ρύποι «χτυπούν» κόκκινο και «πνίγουν» τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα μεταξύ των τριών αρμόδιων υπουργών, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Μανιάτη, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι υπουργικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίες εκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων.


Ειδικότερα, προβλέπεται σειρά μέτρων που ξεκινούν από απλές συστάσεις και κλιμακώνονται, ανάλογα με τον βαθμό συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μέχρι και σε διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο σχολείων, περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και στην παραγωγική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών η Τρίπολη σκεπάστηκε από παχύ νέφος αιθαλομίχλης που έκρυψε ακόμη και τον ήλιο. Πάντως το φαινόμενο βρίσκεται πλέον σε ύφεση, αλλά η ατμόσφαιρα στην πόλη εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό τόσο από τη θολότητα όσο και από την έντονη οσμή καπνού.


Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή αιωρούμενων σωματιδίων διαμορφώθηκε στα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αριθμό υπερδιπλάσιο από το όριο συναγερμού που έχει οριστεί στα 150 μικρογραμμάρια. Μάλιστα το πρόβλημα ήταν εντονότερο στις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, από την οδό Λαγκαδά μέχρι τον Εύοσμο και το Κορδελιό.
Η αιθαλομίχλη έκανε την εμφάνισή της και στη Φλώρινα όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 210 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ σε υψηλά επίπεδα ήταν οι μετρήσεις και στα Ιωάννινα, που κινήθηκαν στα 178 μικρογραμμάρια. Κοντά στα όρια συναγερμού κινήθηκαν οι μετρήσεις και στη Λάρισα όπου καταγράφηκαν 126 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ σαφώς καλύτερη ήταν η κατάσταση στην Αθήνα όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.


«Τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν καρκινογόνο δράση»


Τις τρομακτικές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο περιβάλλον επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε από την πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι καθηγητές Ιωάννης Παντής και Αλέξης Μπένος.


«Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τους ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αλέξης Μπένος, ενώ σημειώνουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά ύστερα από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.


«Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού» τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των δύο καθηγητών του ΑΠΘ.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...