Ποδαρικό η τρόικα στις 13 Ιανουαρίου

Ερχονται αποφασισμένοι για (νέες) περικοπές.

Περίπου τρεις εβδομάδες προθεσμία έχει η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για ένα ισχυρό «crash test» με την τρόικα. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κλείσει ο έλεγχος και στις 27 Ιανουαρίου 2014 να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και λίγο αργότερα των 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στις 13 Ιανουαρίου θέτοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περικοπές στις υψηλές συντάξεις προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.


Η τρόικα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 600 εκατ. ευρώ προκαλούνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (315 εκατ. ευρώ) και τον ΦΠΑ στην εστίαση (300 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της τρόικας, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα κενό, ενώ για τον ΦΠΑ θα προκύψει κενό 107 εκατ. ευρώ εντός του 2014.


Σκληρή διαπραγμάτευση θα υπάρξει και στο εργασιακό μέτωπο. Η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Εχει συμφωνηθεί να μειωθεί συνολικά 3,9% από το 2014 έως και το 2016. Κάτι που θα κοστίσει συνολικά 850 εκατ. ευρώ.


Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει από πού θα βρεθούν τα κεφάλαια αυτά για να μη δημιουργηθεί νέα τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με την τρόικα να πιέζει ώστε να γίνουν νέες περικοπές σε υψηλές συντάξεις, όπως του ΟΑΕΕ, των ευγενών ταμείων ή ακόμη και να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.


Ενα άλλο «αγκάθι» στα εργασιακά είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωσή τους, αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή. Πρόκειται για μια «βαριά» ατζέντα, που θα αρχίσει να ξεφυλλίζεται από τις αρχές του χρόνου.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ