Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

«Νέο αίμα» στο αντάρτικο των πόλεων

Η «αναγέννηση» της τρομοκρατίας και η δεξαμενή στρατολόγησης από έναν στενό «πυρήνα καθοδηγητών».


Νέα άτομα, καθοδηγούμενα από παλιούς και έμπειρους του χώρου, «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πίσω από το χτύπημα στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα – και όχι μόνο σε αυτό. «Υπάρχει διευθυντήριο στο λεγόμενο “ελληνικό αντάρτικο πόλης”. Υπάρχει ο στενός πυρήνας των καθοδηγητών, οι οποίοι ουσιαστικά είναι υπεύθυνοι για την ιδεολογική κατεύθυνση των οργανώσεων και υπάρχει και το κομμάτι των έμπειρων “ανταρτών”, που αναλαμβάνει την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες των νέων κομάντος» τονίζει χαρακτηριστικά στην «Espresso της Κυριακής» έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει λεπτομερή γνώση των ερευνών για την τρομοκρατία.


Η θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλης» φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά, με εξαίρεση τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει τη δική της ιδιαίτερη διαδρομή. Αυτό που ανησυχεί τους επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής μάλιστα είναι η όλο και πιο συχνή εμφάνιση νέων τρομοκρατικών οργανώσεων, είτε αλλάζοντας όνομα είτε γιατί κάποιοι επέλεξαν να αποσχιστούν από τις παλιές δημιουργώντας τις δικές τους ένοπλες ομάδες! Η δεξαμενή στρατολόγησης φαίνεται πως είναι ανεξάντλητη, καθώς παρά τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται από την Αντιτρομοκρατική οι ένοπλες οργανώσεις και ιδιαίτερα η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο χώρος δείχνει να αναγεννιέται, με σημείο αναφοράς την περιοχή των Εξαρχείων όπου στρατολογούνται τα νέα μέλη των οργανώσεων.


Το χτύπημα


Η επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την Αντιτρομοκρατική, καθώς περίμενε ένα μεγάλο χτύπημα από τις ένοπλες οργανώσεις και ιδιαίτερα από τις λεγόμενες «νέες ομάδες», που έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στο 2013. Στο τραπέζι των ερευνών που έχει «στρώσει» η Αντιτρομοκρατική έχουν πέσει ονόματα ατόμων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απασχολούν τη συγκεκριμένη Υπηρεσία την τελευταία πενταετία. Ερευνώνται, δηλαδή, οι «συνήθεις ύποπτοι». Ωστόσο το ερώτημα που ταλανίζει ακόμη και τους ίδιους τους αστυνομικούς είναι συγκεκριμένο: «Είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι, δύο-τρεις στον αριθμό, να μπορούν να κινούν τα νήματα σε έναν ολόκληρο και εσχάτως εξαιρετικά δραστήριο χώρο;».


Απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που απασχολούν την Αντιτρομοκρατική, με τα στελέχη της να λένε στην «Εspresso της Κυριακής»: «Αυτοί οι δύο-τρεις ύποπτοι και αποδεδειγμένα μπλεγμένοι στην τρομοκρατία είναι σημείο αναφοράς για τις έρευνες σε μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων». Η ενέργεια στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη εμπεριέχει το στοιχείο της εκπαίδευσης και έδειξε στους αξιωματικούς ότι οι νέες εγχώριες ένοπλες οργανώσεις έχουν την ικανότητα να «στήσουν» ένα σοβαρό χτύπημα, με καλή παρακολούθηση του χώρου, χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί.


Οσο και αν φαίνεται περίεργο, αυτό που απασχολεί περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. είναι το γεγονός πως οι τέσσερις κουκουλοφόροι που βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα απέναντι από το σπίτι του Γερμανού πρέσβη γνώριζαν την περιοχή σαν την παλάμη τους και κυρίως ήξεραν ποια είναι τα σημεία που διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας και παράλληλα πού ακριβώς θα έπρεπε να σταθούν, ώστε οι κάμερες της κατοικίας να πιάσουν μόνο τις μαύρες φιγούρες και τη φωτιά που «ξερνούσαν» τα καλάσνικοφ.


Το γεγονός αυτό, όπως λέει έμπειρο στέλεχος της Υπηρεσίας, δείχνει -αν μη τι άλλο- «πως είχαν κάνει ενδελεχή και πολυήμερη παρακολούθηση της περιοχής και της κατοικίας, χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί, σε μια περιοχή όπου οι περιπολίες είναι αυξημένες και οι αστυνομικοί έχουν ειδικές εντολές για παρατήρηση κάθε υπόπτου». Οι τρομοκράτες κατάφεραν επί μέρες ολόκληρες να παρακολουθούν την κατοικία του Γερμανού διπλωμάτη και να περάσουν απαρατήρητοι, ενώ οι περιπολίες τόσο των χαρακτηρισμένων οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. όσο και των «κρυφών» είναι πυκνές στην περιοχή. Και ακριβώς αυτό είναι που δείχνει τον υψηλό βαθμό επιχειρησιακής δυνατότητας των «ανταρτών πόλης» και φέρνει σοβαρό προβληματισμό στις Αρχές.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...