Οι προβλέψεις από τη μελέτη καθηγητών του Χάρβαρντ.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις μιας μελέτης καθηγητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι να ανακτήσουν πλήρως το εισόδημά τους η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που χτυπήθηκαν «βαριά» από την κρίση. Σύμφωνα με ιστορική μελέτη εκατό τραπεζικών κρίσεων για περισσότερο από δύο αιώνες, την οποία εκπόνησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρ, απαιτούνται οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο για την ανάκτηση του εισοδήματος που χάνεται σε μια τραπεζική κρίση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Από τις δώδεκα χώρες που εξετάστηκαν μετά το 2008, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνέχισε να υποχωρεί το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ των υπόλοιπων χωρών -πλην των ΗΠΑ και της Γερμανίας- είτε ήταν στάσιμο είτε δεν αυξανόταν αρκετά για να επανέλθει στο προηγούμενο υψηλό επίπεδο. Στο 43% των κρίσεων που εξετάστηκαν οι οικονομίες έπεσαν δεύτερη φορά σε ύφεση.
Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προοπτικές που παρουσιάζει σε άρθρο στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Σε αναφορά για την Ελλάδα υποστηρίζεται ότι αναμένονται «νέες ανατροπές» στη χώρα, από την οποία ξεκίνησε η κρίση. Οπως επισημαίνεται, δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες αναταράξεις, καθώς η κυβέρνηση, μετά τις περικοπές και τη φορολόγηση που επέβαλε στον ιδιωτικό τομέα, στρέφεται τώρα στο Δημόσιο προκαλώντας την ανησυχία των εργαζομένων. Σύμφωνα με το άρθρο, η πτώση της δημοφιλίας της κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εκλογές το 2014.
Επίσης η «Wall Street Journal» σε δημοσίευμα σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη το 2014, σε σχέση με την Ελλάδα επισημαίνει ότι η οικονομία παραμένει ασταθής και το χρέος της τεράστιο, ενώ, από την άλλη πλευρά, πρώτη φορά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα στις κρατικές δαπάνες.