Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Η Πέγκυ Ζήνα εντελώς αγνώριστη όταν έπαιζε σε επιθεωρήσεις μερικά χρόνια πριν

Κι όμως είναι η Πέγκυ Ζήνα η όμορφη δεσποινίδα...

Κοντά στις 20.000 οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «Survivor» με το που...

Όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο ταβάνι, οι Ελληνες...

Στάχτη σε Ι.Χ.: Απανθρακωμένος 44χρονος στο Μενίδι!

Αντιμέτωπες με μια υπόθεση-θρίλερ βρίσκονται οι Αρχές στο Μενίδι,...

Δήμητρα Ματσούκα – Πέτρος Κόκκαλης: Βίντεο με τον πρώτο χορό του γάμου...

Η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης παντρεύτηκαν την...

Ενα τζελ που «γεμίζει» το στομάχι

Νέο όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Στη μοριακή γαστρονομία κρύβεται το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δημιούργησαν βρώσιμο τζελ, σαν αυτό που χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους διάσημοι σεφ, που έχει την ικανότητα να διογκώνεται στο στομάχι για να δημιουργεί αίσθηση πληρότητας.


Οι ερευνητές έφτασαν στο αποτέλεσμα αυτό συνδυάζοντας συστατικά τροφών προερχόμενα από φύκια, το άμυλο και φλούδα κίτρου, τα οποία όταν εκτεθούν στα οξέα του στομάχου διογκώνονται για να σχηματίσουν ένα είδος υδατοδιαλυτής τσίχλας, αρκετά δύσπεπτο, ώστε να διατηρεί το στομάχι γεμάτο για περισσότερη ώρα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η επιθυμία για περισσότερο φαγητό ή σνακ.


Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να καταφέρουν να το ενσωματώσουν στα τρόφιμα προκειμένου να βοηθήσουν όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος να τρώνε λιγότερο. «Ενας τρόπος να μειώσουμε τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στη σύγχρονη κοινωνία είναι να ελέγξουμε την πρόσληψη θερμίδων από τα τρόφιμα. Ομως οι τροφές έχουν γίνει πολύ πιο μαλακές, περισσότερο εύπεπτες και κατ’ επέκταση λιγότερο χορταστικές. Αυτό μας κάνει να πεινάμε πιο γρήγορα και να θέλουμε να φάμε ξανά, συχνά και ανάμεσα στα γεύματα» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Τζένιφερ Μπράντμπιρ υπογραμμίζοντας ότι η χρήση υδροκολλοειδών που ανταποκρίνονται στις συνθήκες pH του στομάχου μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη κάποιου.


Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως αυτές που συναντάμε μέσα στις τροφές, τα συστατικά αυτά δρουν σαν φυσικά πηκτικά τροφών. Οταν όμως βρεθούν στο περιβάλλον του στομάχου, ενώνονται για να σχηματίσουν ένα στερεό τζελ, το οποίο διασπάται πολύ αργά από τα γαστρικά υγρά.


Το ίδιο το τζελ θα μπορούσε, σύμφωνα με την Μπράντμπιρ, να προσφέρει από μόνο του «παρατεταμένο κορεσμό», ωστόσο δεν θα δημιουργούσε ευχάριστη αίσθηση χωρίς την ενέργεια που παρέχεται μέσα από τις τροφές. Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές θέλουν να το ενσωματώσουν σε κάποια είδη τροφών, τα οποία να προσφέρουν μια ικανοποιητική, πλην όμως χαμηλής θερμιδικής αξίας διατροφή.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Cine Δέσποινα: Επιστολές… αγάπης και φωτογραφίες των σταρ της εποχής με την «κυρα-Γιώργαινα»

Εχοντας περάσει έξι ημέρες από την ταφή της Δέσποινας...

«Μετακομίζει» σε νέο κανάλι ο «Έρωτας φυγάς;»

Τελικά, ρίχνει οριστικά και αμετάκλητα αυλαία στις αρχές Φεβρουαρίου...

Καταγγελία της Μαρίας Αλεξάνδρου για ομαδικό βιασμό από τρεις Αλβανούς έναν μήνα

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην...

Βαλέρια Κουρούπη: Δείτε με ποιον νεαρό ηθοποιό είναι ζευγάρι

Η Βαλέρια Κουρούπη μετά τον χωρισμό της από τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για τη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣΕρευνήστε τις εξαρτήσεις που γίνονται ανασταλτικές και κάντε κάτι...

Αποκάλυψη Λιάγκα για Στάνκογλου: «Τη σχέση αυτή τη ξέρουμε εδώ και καιρό»

Ο Γιώργος Λιάγκας μετά την αποκάλυψη της Σταματίνας Τσιμτσιλή...

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερωτευμένος μετά το διαζύγιό του με κυρία των media

Ο Γιάννης Στάνγκογλου πρόσφατα αποκάλυψε πως πήρε διαζύγιο ωστόσο...

Ματσούκα – Κόκκαλης: Νέες φωτογραφίες από το γάμο τους

Κόντρα στις πληροφορίες που ήθελαν τον γάμο τους να...