Νέο εμβόλιο σταματάει τον καρκίνο

Ελπίδα από τις δοκιμές επιστημόνων σε ποντίκια.

Ελπίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού δίνει νέο εμβόλιο που αναπτύσσεται από επιστήμονες στις ΗΠΑ, καθώς έδειξε ότι προλαμβάνει την εμφάνιση της ασθένειας στο 75% των περιπτώσεων!


Το εμβόλιο αναπτύσσεται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι εντόπισαν ένα γονίδιο που πυροδοτεί τη γρήγορη ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και το απενεργοποίησαν με γενετικό υλικό από το RNA.


Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε ποντίκια με μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εκπληκτικά αποτελέσματα, αφού μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο προτού καν εμφανιστεί. Το μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα είναι καρκίνος του μαστού στο πιο πρώιμο στάδιό του και προκαλεί μεταβολές στους γαλακτοφόρους πόρους, στους οποίους παραμένει τοπικά χωρίς να διηθεί το τοίχωμά του. Αν παραμεληθεί, μπορεί να διηθήσει και τους γειτονικούς ιστούς, αλλά στην περίπτωση που παραμείνει μη διηθητικός αντιμετωπίζεται πλήρως.


Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξαπλώνεται συνήθως στο 50% των περιπτώσεων, όμως οι γιατροί δεν είναι σε θέση να προβλέψουν σε ποιες γυναίκες θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ετσι, οι περισσότερες ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, συχνά ακόμη και σε μαστεκτομή.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σήμερα δεν υπάρχει καμία ήπια θεραπευτική προσέγγιση γι’ αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται όμως ότι το εμβόλιο θα βάλει τέλος σ’ αυτές τις επεμβάσεις, αφού η αποτελεσματικότητα που έχει μέχρι στιγμής αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί μια θεραπεία για τις γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση για καρκίνο.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρα Don Ingber, το φάρμακο δεν συμβάλλει στην πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου του μαστού, καθώς όταν εντοπίζονται έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.


Οι επιστήμονες διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι το φάρμακο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο. Αν αποδειχθεί ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, το νέο εμβόλιο θα βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες να αποφύγουν την τραυματική εμπειρία της μαστεκτομής και της θεραπείας με ακτινοβολίες.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ