Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Εφαγαν καλά στο Ζάππειο

Ριζότο, φαγκρί και γιαούρτι παγωτό όλα φτιαγμένα από Γάλλο chef.

Ο Ντομινίκ Περό και η διάσημη μηλόπιτα του!

Υπήρξε επί πολλά χρόνια προσωπικός σεφ του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν, ενώ από το 1989 που βρίσκεται στην Ελλάδα ο διάσημος σεφ Ντομινίκ Περό (χθες μαγείρεψε για τους Ευρωπαίους επισήμους) έχει υπογράψει τα μενού των πιο χλιδάτων ξενοδοχείων της Αθήνας. Ακόμη και τα γεύματα που σερβίρονται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στο εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι δικής του έμπνευσης, καθώς έχει καταφέρει να καθιερωθεί για τις φίνες γεύσεις του και τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιεί.

Από τότε που βρέθηκε πρώτη φορά στην Αθήνα, με σκοπό να εργαστεί ως executive chef της παγκοσμίου φήμης αλυσίδας ξενοδοχείων «Meridien», έως σήμερα ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Καντόρου και μαζί έχουν δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφοδοσίας που υπάρχουν. Επίσης οργανώνουν εκδηλώσεις, έχουν τη διαχείριση του εστιατορίου του Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ ο Ντομινίκ Περό -ως chef- διδάσκει σε σχολές μαγειρικής, καθώς και στο προσωπικό πολλών ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα. Φημίζεται για την πεντανόστιμη tarte tatin, δηλαδή τη μηλόπιτά του, που θεωρείται το κορυφαίο του γλυκό. Η επιτυχία του, όπως υποστηρίζουν πολλοί, βασίζεται στο γεγονός ότι έχει καταφέρει να «ελληνοποιήσει» τις γαλλικές συνταγές κι έτσι οι γεύσεις του κερδίζουν διθυραμβικά σχόλια ακόμη και από τους πλέον απαιτητικούς γευσιγνώστες.

Στο επόμενο διάστημα ο Ντομινίκ Περό, που κατάγεται από τη γαλλική πόλη Ντιζόν, θα είναι έτοιμος να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με τις ελληνικές σπεσιαλιτέ που θα φέρουν την υπογραφή του. Πάντως, όπως συμβουλεύει συχνά και ο ίδιος τους σπουδαστές του, αν θέλει να ξεχωρίζει ο καλός σεφ, οφείλει να γνωρίζει τις αγαπημένες γεύσεις των λαών, τα απαγορευμένα πιάτα των θρησκειών, αλλά και να σέβεται τυχόν προσωπικές ιδιορρυθμίες των διάσημων και μη πελατών του.


Ελληνικό μενού με ευρωπαϊκες πινελιές από Γάλλο σεφ

Το μενού στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο οικοδεσπότης Αντώνης Σαμαράς στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αμιγώς ελληνικό χρώμα με ευρωπαϊκές πινελιές, που έφερε την… υπογραφή του γνωστού Γάλλου σεφ Ντομινίκ Περό.

Πρώτο πιάτο: Ριζότο σε καλαθάκι με τυρί San Mihali, συνοδευόμενο από αβοκάντο και αβγοτάραχο.

Κυρίως πιάτο: Φιλέτο φαγκρί με λεμονόχορτο, σος λεμονιού και ψητά λαχανικά.

Επιδόρπιο: Παγωτό γιαούρτι με γλυκό κουταλιού (σταφύλι) και παστέλι με σουσάμι και μέλι.

Το κρασί που σερβιρίστηκε στους προσκεκλημένους ήταν λευκό και κόκκινο της οινοποιίας SEMELI.


Η επίσημη έναρξη της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας έγινε με καλούς οιωνούς, καθότι ηλιόλουστη, γεγονός που δεν παρέλειψαν να αναφέρουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι προσκεκλημένοι του Κολεγίου των Επιτρόπων. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, με αστυνομικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει το Ζάππειο Μέγαρο. Εκείνος που έκανε ποδαρικό ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Αμυνας έφτασε πρώτος απ’ όλους τους υπουργούς, αλλά και τους ξένους αξιωματούχους, οι οποίοι έκαναν ομαδική εμφάνιση στο προαύλιο του Ζαππείου, καθώς τους μετέφερε πουλμανάκι κατευθείαν από το αεροδρόμιο. Κάποιοι μάλιστα είχαν μαζί τους και τις βαλίτσες τους. Το πρόγραμμα δεν τους επέτρεπε να περάσουν από τη «Μεγάλη Βρεταννία» όπου φιλοξενήθηκαν. Ο ελεύθερος χρόνος τους ήταν ασφυκτικά περιορισμένος, από τις 17.45 έως τις 19.10, οπότε αναχώρησαν για το Μέγαρο Μουσικής.

Φραγή στις κλήσεις

Οι δημοσιογράφοι και ειδικά οι ξένοι ανταποκριτές που κάλυψαν την εκδήλωση κατάλαβαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει κρίση. Στην αίθουσα Τύπου, όπου φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι του Τύπου, υπήρχαν κομπιούτερ και τηλέφωνα, όμως υπήρχε φραγή εξερχομένων κλήσεων για κινητά και εξωτερικό. Μόνο αστικά τηλέφωνα μπορούσε να κάνει όποιος επιθυμούσε. Οι εποχές που τα κέτερινγκ πρόσφεραν αφειδώς πλούσια εδέσματα αποτελούν παρελθόν. Καφές γαλλικός με μέτρο (κάποια στιγμή τελείωσε κι αυτός), νερό και σάντουιτς για λιτοδίαιτους, με τυρί, ντομάτα ή αλλαντικό με κρέμα τυριού. Η διακόσμηση ήταν λιτή, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητη. Κι αυτό γιατί σε κάθε τραπέζι υπήρχε ένα βάζο με αγριολούλουδα, αρωματικά βότανα (όπως χαμομήλι) και φύλλα ελιάς.

Μία σύμπτωση, αυτή της κοινής θεματικής ενότητας, έφερε στο ίδιο τραπέζι τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Οι δυο τους απέφυγαν πάντως να μιλήσουν παρουσία τρίτων για το θέμα της απόδρασης Ξηρού. Στο ίδιο τραπέζι κάθονταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Μιχελάκης και είχαν συνδαιτυμόνες δύο κυρίες επιτρόπους: την κυρία Μάλστρομ και την κυρία Ρέντινγκ.

Ο Σίμος Κεδίκογλου βρήκε στο τραπέζι του έναν άνθρωπο να μιλήσουν την ίδια γλώσσα. Ο Ούγγρος επίτροπος και συνομήλικός του είχε διδαχτεί υποχρεωτικά στο σχολείο του ρωσικά για 12 χρόνια, οπότε μιλούσε όπως και ο ίδιος άψογα τη γλώσσα και το έριξαν στη… ρωσική. Καθώς ήρθε το ψάρι και ο Ούγγρος εκθείαζε την ελληνική κουζίνα, ο Σίμος τον συμπλήρωσε: «Ωραίο το ψάρι, αλλά και πάλι δεν το τρώμε σωστά. Θα έπρεπε να βρισκόμασταν στην αμμουδιά δίπλα στη θάλασσα, φορώντας το μαγιό μας».

Η οικογενειακή φωτογραφία

Στην οικογενειακή φωτογραφία στις 16.15 ακριβώς στήθηκαν για να ποζάρουν 51 πρόσωπα, με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο κέντρο. Αριστερά του πρωθυπουργού πήρε θέση η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ. Προκειμένου να μη διαταραχθεί η τάξη και παρουσιαστεί συνωστισμός στα πρώτα σκαλοπάτια, οι υπεύθυνοι της εθιμοτυπίας έλαβαν εκ των προτέρων τα μέτρα τους. Τοποθέτησαν στα σκαλοπάτια από μία καρτέλα με τα ονοματεπώνυμα κι έτσι δεν είχαμε παρατράγουδα. Στην εκδήλωση και στη φωτογραφία ήταν κυρίως υπουργοί, αλλά και κάποιοι υφυπουργοί, λόγω αντικειμένου, όπως ο Σίμος Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας. Εξαίρεση η Ζέττα Μακρή που έκανε αισθητή την παρουσία της, αν και στα ορεινά του κάδρου.

Αποστολή Μιχελάκη

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αμέσως μετά την αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλαν στο προαύλιο του Ζαππείου έφυγε τρέχοντας. Ο λόγος; Επρεπε να πάει στο αεροδρόμιο για ειδική αποστολή. Ο υπουργός ανέλαβε να υποδεχτεί από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι, ο οποίος έκανε επίσημη εμφάνιση στη βραδινή έξοδο στο Μέγαρο Μουσικής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΚΑ


Το σαρδάμ του Μπαρόζο για τις τριπλές εκλογές που προκάλεσε συναγερμό!

Ενα… σαρδάμ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χθες στη συνέντευξη Τύπου έκανε τους δημοσιογράφους να… τρέχουν.

Ο κ. Μπαρόζο, αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας το επόμενο χρονικό διάστημα, έκανε λόγο για τριπλές εκλογές, κάτι που προκάλεσε συναγερμό, καθώς το καλοκαίρι οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι δύο. Η τρίτη -κατά Μπαρόζο- θα είναι οι εθνικές; Στο εύλογο ερώτημα των δημοσιογράφων απάντησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αυτοί λοιπόν διευκρίνισαν ότι ο Μπαρόζο «εννοεί τις ευρωεκλογές, τις εκλογές για τους δήμους και τις εκλογές για τις περιφέρειες, που ουσιαστικά είναι μία εκλογική αναμέτρηση».

Ο κ. Σαμαράς στην ίδια συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε πως οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016 και σημείωσε πως υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί. Κατά τα λοιπά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση.

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την Ε.Ε., γι’ αυτό τον λόγο οι αρχές που θα οδηγήσουν τον δρόμο θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες με οικονομικούς όρους» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο», καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία.

Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...