Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο σφαγέας της Κυριακής θα εξεταστεί από τρεις ψυχιάτρους

Τρεις ψυχίατροι θα εξετάσουν εκ νέου τον 39χρονο που...

«Σασμός»: Η Βασιλική βάζει στην Καλλιόπη μία ιδέα για τον Μαθιό, αναγκάζοντάς...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Αφροδίτη Σκαφίδα: «Είχα μια δύσκολη γέννα, χρειάστηκε να την πάρουν με καισαρική»

Ελευθερία θα λέγεται η κόρη! Μία από τις πιο...

H Ελένη Μενεγάκη ενημέρωσε τους συνεργάτες της ότι απάντησε αρνητικά στην πρόταση...

Ένα Μegaλο όχι είπε η Ελένη Μενεγάκη στα στελέχη...

Η τηλεόραση που λυγίζει και το ρολοϊ… καρδιογράφος!

«Εξυπνες» συσκευές από το μέλλον στη μεγαλύτερη hi-tech έκθεση για καταναλωτές παγκοσμίως στο Λας Βέγκας.

Κυρτές τηλεοράσεις και «έξυπνες» οικιακές συσκευές κέρδισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη φετινή έκθεση Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, που έριξε αυλαία σήμερα. Στη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών ειδών για καταναλωτές παγκοσμίως συμμετείχαν φέτος 3.200 εκθέτες, που παρουσίασαν τα πρωτοποριακά προϊόντα τους σε περισσότερους από 150.000 επισκέπτες.


Από αυτά ξεχώρισαν τα «έξυπνα» κοσμήματα, όπως το βραχιόλι SmartBand της Sony που καταγράφει σημαντικές πληροφορίες για τις λειτουργίες του οργανισμού, το ρολόι Wellograph της Netatmo που παρακολουθεί την καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, αλλά και η συσκευή Scanadu Scout που χάρη σε ένα λειτουργικό σύστημα της NASA σκανάρει το μέτωπο και μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα κάνει διάγνωση τυχόν ασθένειας. Η Netatmo παρουσίασε ακόμα μικρά κοσμήματα που ελέγχουν την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία και ενημερώνουν τον χρήστη, μέσω ειδικής εφαρμογής στο smartphone του, ενώ για τους φαν του τζόκινγκ η εταιρία Runphones ανέπτυξε μια κορδέλα για τον ιδρώτα που καταγράφει τις επιδόσεις τους.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν κι αρκετές οικιακές συσκευές και μικροσυσκευές που είχαν κάτι παραπάνω από την κλασική λειτουργία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα οδοντόβουρτσα από τη γαλλική εταιρία Kolibree η οποία χάρη σε ειδικό αισθητήρα ενημερώνει μέσω Bluetooth τον χρήστη για την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος και του επισημαίνει τις περιοχές της στοματικής κοιλότητας που χρήζουν προσεχτικότερου καθαρισμού.


Την ίδια στιγμή η LG παρουσίασε το «έξυπνο» ψυγείο, το οποίο επικοινωνεί online με τον ιδιοκτήτη του και τον ενημερώνει γραπτώς για τις ελλείψεις σε τρόφιμα. Παρόμοια δυνατότητα επικοινωνίας δίνεται και με τα καινούργια πλυντήρια, τα οποία μπορούν να τεθούν σε λειτουργία μονάχα με μία φωνητική εντολή.


Από την πλειάδα των smartphones ξεχώρισε το Ayane QS4 που λειτουργεί και ως προτζέκτορας, αλλά και το Cat B100, το οποίο χαρακτηρίστηκε ανθεκτικό στο νερό, τη φωτιά, αλλά και τις πτώσεις από ψηλά! Σε ό,τι αφορά τις τηλεοράσεις, μεγάλη μάχη δόθηκε από τις κατασκευάστριες εταιρίες για την παρουσίαση της μεγαλύτερης κυρτής οθόνης. Τη μάχη τελικά κέρδισε η Samsung, που ανέπτυξε μια LCD τηλεόραση 85 ιντσών η οποία λυγίζει με το πάτημα ενός κουμπιού… ασχέτως αν τη στιγμή της παρουσίασής της το κουμπί πρόδωσε τους Νοτιοκορεάτες κατασκευαστές!


Οκταθέσιο ΙΧ χωρίς οδηγό


Εντυπωσιακές ήταν οι εκπλήξεις που επιφύλασσε η τεχνολογία και στους τέσσερις τροχούς. Η μεγαλύτερη ήρθε από μια σχετικά μικρή γαλλική εταιρία, την Induct, που νίκησε τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζοντας το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο αυτοκίνητο το οποίο κινείται χωρίς την ανάγκη οδηγού! Το αυτόνομο Navia είναι ηλεκτρικό, χρησιμοποιεί λέιζερ για να εντοπίζει και να παρακάμπτει τα εμπόδια και μπορεί να μεταφέρει έως οχτώ επιβάτες. Μοναδικό μειονέκτημα; Η μέγιστη ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα την ώρα.


Αυτό, αντιθέτως, δεν αποτελεί πρόβλημα για το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου εγκαινίασε το πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ε παρουσιάζοντας το πρώτο 100% ηλεκτρικό αγωνιστικό Spark-Renault SRT-01E, με οδηγό τον Βραζιλιάνο Λούκας ντι Γκράσι. Το αυτοκίνητο μπορεί να πιάσει τα 240 χιλιόμετρα ανά ώρα, όμως η διάρκεια της μπαταρίας του δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά, αναγκάζοντας τον οδηγό να σταματήσει στα pit-stop για αλλαγή οχήματος.


Αυτό, ωστόσο, δεν θα είναι αναγκαίο για τους οδηγούς του πρώτου υβριδικού οχήματος που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το παρουσίασε με μεγάλη περηφάνια στη φετινή έκθεση του Λας Βέγκας η Ford. Το πρωτότυπο C-MAX Solar Energi φέρει ηλιακά πάνελ στην οροφή του που επιτρέπουν φόρτιση της μπαταρίας του χωρίς την ανάγκη πρίζας. Την ίδια στιγμή η Audi παρουσίασε τα νέα της μοντέλα, τα οποία διαθέτουν συστήματα φωτισμού με λέιζερ!


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...