Ημερομηνίες-σταθμοί το 2014 για οικονομία

Κρίσιμη χρονιά για κυβέρνηση και το μέλλον της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές είναι ορισμένες μάχες τις οποίες καλείται να δώσει η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, σε μία από τις κρισιμότερες χρονιές για το μέλλον της χώρας, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το 2014. Σήμερα (11 Ιανουαρίου) λήγουν ομόλογα ύψους 1,85 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά θα δώσουμε 1,85, ενώ λάβαμε ως χώρα πρόσφατα ένα δισ. ευρώ μετά το πολύμηνο θρίλερ με την τρόικα. Στις 15 Ιανουαρίου (αν και το ΔΝΤ δεν το επιβεβαιώνει) αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.


Από την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται προς τα τέλη του 2014, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βγει στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Στις 27 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου αναμένεται να εξεταστούν το ελληνικό πρόγραμμα και το χρηματοδοτικό κενό του 2014, ενώ αμέσως μετά, την 30ή Ιανουαρίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα, ύψους 197 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέχουν ιδιώτες.


Τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν οι επόμενες σημαντικές λήξεις ελληνικών ομολόγων και σε αυτόν τον μήνα θα υπάρξουν Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και συνεδρίαση του Eurogroup. Τον Μάρτιο θα συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ θα υπάρξει και Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ την 31η Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ θα στείλει στη Eurostat τα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2013.


Η επικύρωση των παραπάνω στοιχείων από τη Eurostat, οπότε και θα διαπιστωθεί το τελικό ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτιμάται κατά τις 20 Απριλίου, που είναι κρίσιμο σημείο για τα επόμενα βήματα. Τον Μάιο λήγουν ομόλογα ύψους 4,1 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχει η ΕΚΤ, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η δόση, ύψους 694 εκατ. ευρώ, προς το ΔΝΤ για τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου του προς την Ελλάδα.


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ