Μια «κόλλα» καταργεί τα ράμματα

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι επουλώνει τα τραύματά της.

Μια… κόλλα που είναι εξίσου ισχυρή με τα ράμματα και μπορεί να επουλώσει τα τραύματα της καρδιάς χωρίς επιπλοκές δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.


Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων Βοστώνης κατάφεραν να φτιάξουν μια χειρουργική «κόλλα» που ενώνει τις άκρες της πληγής καθώς εκείνη αρχίζει να επουλώνεται. Μάλιστα, πιστεύουν ότι η χρήση της θα αντικαταστήσει τα ράμματα, τα οποία συχνά προκαλούν επιπλοκές στον οργανισμό και δεν παρέχουν πλήρη «μόνωση» στο τραύμα.


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το νέο υλικό είναι ένα πολυμερές που δεν επηρεάζεται από το νερό ή το αίμα και οι επιστήμονες το εμπνεύστηκαν από την ιδιότητα που έχουν κάποιοι οργανισμοί, όπως τα σαλιγκάρια, να κολλάνε σε επιφάνειες χρησιμοποιώντας ορισμένες κολλώδεις ουσίες που εκκρίνουν.


Οπως είπε στο BBC ο καθηγητής Jeffrey Karp, η νέα χειρουργική «κόλλα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοιχτές και πιο επεμβατικές διαδικασίες για να κλείσει τραύματα στην καρδιά και σε αιμοφόρα αγγεία, ακόμη και στο έντερο.


Το νέο υλικό δοκιμάστηκε ήδη στις καρδιές χοίρων, που μοιάζουν με τις ανθρώπινες, και διαπιστώθηκε ότι είναι άκρως αποτελεσματικό ακόμη και σε σε ό,τι αφορά τη γρήγορη επούλωση ανοιχτών πληγών έπειτα από τραυματισμούς.


Για να χρησιμοποιηθεί η «κόλλα» αλείφεται σε ένα επίθεμα, το οποίο τοποθετείται στον ιστό ή απευθείας σε κάποιο σημείο που έχει παρουσιάσει ρήξη σε αιμοφόρο αγγείο ώστε να μείνουν τα άκρα ενωμένα μέχρι εκείνη να σταθεροποιηθεί. Για να συμβεί αυτό χρησιμοποιείται υπεριώδες φως και έτσι τα μόριά της εκλύουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αντιδρούν άμεσα και τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν ισχυρές αλυσίδες μαζί με τα μόρια του κολλαγόνου της καρδιάς.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Karp, η «κόλλα» αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς σε διάστημα δύο με τριών ετών, αφού πρώτα περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να διακριβωθεί ότι είναι απολύτως ασφαλής.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ