Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Το κρησφύγετο του «Μανώλη»

Τι βλέπει η Αντιτρομοκρατική πίσω από την απόδραση του Χρ. Ξηρού και το τρίτο πρόσωπο στην υπόθεση.


Απόδραση για δράση ή απόδραση για… διαφυγή από τον μουντό κόσμο της φυλακής; Πρόκειται για το ερώτημα που έπεσε από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, του «Μανώλη» της 17Ν.


Δεν πρόκειται για ρητορικό αλλά για ουσιαστικό ερώτημα, όπως λέει χαρακτηριστικά στην «Espresso τις Κυριακής» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει απόλυτη γνώση των ερευνών για την τρομοκρατία. Η λογική όμως στην προσπάθεια εξήγησης κάποιων πραγμάτων φαίνεται πως τελικά είναι αυτή που οδήγησε τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε ένα απλό συμπέρασμα.


«Εστω κι αν έφυγε γιατί μπούχτισε, πού βρήκε την υποστήριξη; Ενας δραπέτης σαν τον Ξηρό δύσκολα βρίσκει πόρτες ανοιχτές» λέει με νόημα στην «Espresso τις Κυριακής» αστυνομικός που εμπλέκεται στην αντιτρομοκρατική έρευνα και (για ευνόητους λόγους) επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Κατά συνέπεια στην Αντιτρομοκρατική είναι πεπεισμένοι πως ο Χριστόδουλος δεν βγήκε έξω για να καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά για να καθοδηγήσει κάποιες ενέργειες ή και να τις οργανώσει.


Για τον λόγο αυτό οι αστυνομικοί έχουν δέσει το «δίχτυ» των ερευνών σε ολόκληρη την Αττική, όπου εκτιμούν πως βρίσκεται ο Χριστόδουλος Ξηρός και ειδικότερα σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες έχουν πληροφορίες πως είναι δυνατόν να βρίσκεται το κρησφύγετο του «Μανώλη» της 17Ν. Ισως λοιπόν αυτές οι πραγματικά «χειρουργικές» κινήσεις των Αρχών το τελευταίο διάστημα οδηγήσουν σε κινήσεις για μια συναινετική λύση του θέματος. Μάλιστα αυτές τις συνεννοήσεις για συμφωνία φέρεται να τις έχει αναλάβει τρίτο πρόσωπο, το οποίο χαίρει της εμπιστοσύνης του δραπέτη, όπως λένε χαρακτηριστικά οι πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής».


Σε περίπτωση που αυτές οι κινήσεις δεν οδηγήσουν σε αίσιο αποτέλεσμα, το φάσμα της δημιουργίας μιας κλειστής συνωμοτικής ομάδας, στο πρότυπο της 17Ν, είναι πάντα ορατό. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση θεωρούν στην Αντιτρομοκρατική πως ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να καθοδηγήσει και να μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία του στους νεότερούς του που έχουν διαλέξει τον δρόμο της παρανομίας.


Στο επιτελείο της Αντιτρομοκρατικής από την πρώτη στιγμή που φάνηκε πως ο Ξηρός δεν θα γυρίσει στις φυλακές έστρεψαν τις έρευνες σε άτομα που μπορούν να χαρακτηριστούν «συνήθεις ύποπτοι», όπως ο φαντομάς Βασίλης Παλαιοκώστας και ο καταζητούμενος «αντάρτης πόλης» Νίκος Μαζιώτης. Μάλιστα το τελευταίο πρόσωπο οι αστυνομικοί το θεωρούν το πιο πιθανό για μια σύμπραξη με τον Χριστόδουλου Ξηρό, καθώς είναι πιο κοντά ιδεολογικά αλλά και πρακτικά.
Βέβαια αυτά είναι σενάρια που κοιτούν με σοβαρότητα στην Αντιτρομοκρατική κυρίως λόγω των συσχετισμών που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλεων», καθώς οι αντιπαλότητες και μάλιστα ιδεολογικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχουν οδηγήσει σε θανάσιμους διαχωρισμούς τις ένοπλες οργανώσεις. Οι αστυνομικοί με τα λιγοστά, πλην όμως συγκεκριμένα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους κοιτούν με σοβαρότητα και τους ασύλληπτους πυρήνες της Συνωμοσίας της Φωτιάς, οι οποίοι πάντα είναι σε θέση να διοργανώσουν χτύπημα, έστω και μικρού βεληνεκούς.


Οι φιλίες στις φυλακές


Τα «κολλητιλίκια» του Ξηρού με συγκεκριμένο ποινικό κρατούμενο, με «βαρύ» όνομα στον ελληνικό υπόκοσμο αλλά και ένα προσεκτικά καλλιεργούμενο αριστερό προφίλ, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τα «ηλεκτρονικά μάτια και αυτιά» των ελληνικών υπηρεσιών. Οπως επίσης και οι επαφές που είχε ο «Μανώλης» στο προαύλιο των φυλακών αλλά και στο κελί του συγκεκριμένου ποινικού με ηγετική φυσιογνωμία των Πυρήνων της Φωτιάς, ο οποίος επίσης κρατείται στης φυλακές Κορυδαλλού. Αυτές οι επαφές οδήγησαν τον «Μανώλη» της 17Ν στην απόφαση να δραπετεύσει και να ακολουθήσει τις επαναστατικές του επιλογές, όπως είπε με επίσημες δηλώσεις του ο συνήγορός του ή μήπως έπαιξε ρόλο κάτι άλλο που μόνο ο Ξηρός και οι άνθρωποι που τον βοηθούν να κρύβεται γνωρίζουν; Το άμεσο μέλλον θα δώσει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...