Με ρυθμούς χελώνας πάει η λίστα Λαγκάρντ

Μόλις… 266 (από τους 1.700) στον έλεγχο του ΣΔΟΕ.

Εκπλήξεις (δυσάρεστες) έκρυβε η ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ κινούνται με ρυθμούς… χελώνας για τους μεγαλοκαταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του ΣΔΟΕ για 15 μήνες. Ιδια εικόνα επικρατεί και στις υπόλοιπες λίστες του Λουξεμβούργου και του Λίχτενσταϊν.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι οι έλεγχοι στους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» έχουν αποκαλύψει έξι άτομα με περιουσία 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν αποκρύψει. Από την αποκάλυψη αυτή προκύπτει ότι το νεότερο στοιχείο είναι ο εντοπισμός ακόμη δύο προσώπων (πέραν των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου) που έχουν αποκρύψει συνολικά εισοδήματα περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ (και οι δύο).

Μεγάλες καθυστερήσεις στους ελέγχους των μεγαλοκαταθετών της «λίστας Λαγκάρντ» φαίνονται και από τα παρακάτω στοιχεία: μόλις 266 ονόματα καταθετών από τα συνολικά πάνω από 1.700 της «λίστας Λαγκάρντ» έχουν μπει σε διαδικασία ελέγχου, σύμφωνα με τον Στέλιο Στασινόπουλο. Από τις 266 εντολές, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος για 155 πρόσωπα.

Ο κ. Στασινόπουλος ρωτήθηκε από τα μέλη της επιτροπής και για τη λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο και είπε ότι κι εκεί η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά έτσι και αλλιώς ο βασικός έλεγχος γίνεται από τις ΔΟΥ. Για τη λίστα του Λουξεμβούργου οι λογαριασμοί είναι 17 ή 18 και ακολουθείται ελεγκτική διαδικασία όμοια με τη διαδικασία της «λίστας Λαγκάρντ». Η λίστα του Λίχτενσταϊν πήγε στο αρχείο από το 2011 με πράξη των ελεγκτών και έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας προκειμένου να αποφασίσει τι τελικά θα γίνει. Για τη λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που τα είχαν στείλει στο εξωτερικό, είπε ότι αυτό το πακέτο ελέγχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι «το Σώμα Δίωξης δεν είχε εμπειρία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς έως πρόσφατα υπήρχε απόρρητο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ