Μυστήριο με τη «βόμβα» των χημικών

Πέπλο μυστικότητας για την ακριβή τοποθεσία της Μεσογείου όπου θα καταστραφεί το τοξικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει η ακριβής τοποθεσία της Μεσογείου όπου θα πραγματοποιηθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Εξίσου ασαφές είναι το πού θα καταλήξουν οι 5.500 τόνοι λύματα τύπου… ακουαφόρτε που θα προκύψουν από την εξουδετέρωση 700 τόνων τοξικών αερίων με τη μέθοδο της υδρόλυσης, καθώς κανείς δεν εγγυάται ξεκάθαρα ότι δεν θα αποτεθούν στη θαλάσσια γειτονιά μας.

Η επιχείρηση καταστροφής των συριακών χημικών όπλων συνιστά στην ουσία ένα πείραμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία της υδρόλυσης θα πραγματοποιηθεί εν πλω και όχι σε εγκαταστάσεις ξηράς, όπως γινόταν έως σήμερα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το σκάφος πάνω στο οποίο θα γίνει η υδρόλυση, το αμερικανικό «Cape Ray», δεν είναι πλοίο εξαρχής σχεδιασμένο για τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά φορτηγό πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε πρόσφατα το σύστημα εξουδετέρωσης χημικών (Field Deployable Hydrolysis System) το οποίο ανέπτυξαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, το «Cape Ray» ολοκλήρωσε χθες τις δοκιμές των συστημάτων του και στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να αποπλεύσει από τη βάση του, το Πόρτσμουθ των ΗΠΑ, με προορισμό τη Μεσόγειο και συγκεκριμένα την Ιταλία, απ’ όπου θα παραλάβει τα χημικά της Συρίας. Το ιταλικό λιμάνι όπου θα γίνει η μεταφόρτωση των όπλων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά θα ανακοινωθεί την Πέμπτη στο ιταλικό Κοινοβούλιο από τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, Αχμέτ Ουζουμτσού.

Προς το παρόν, το μόνο «ρήγμα» στο πέπλο μυστικότητας που καλύπτει την όλη επιχείρηση ήρθε από το βασιλικό ναυτικό της Δανίας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη φόρτωση με χημικά όπλα του δανέζικου πλοίου «ARK Futura» στο λιμάνι της Λαττάκειας. Μαζί με ένα ακόμη φορτηγό, το υπό νορβηγική σημαία «ΤΑΙΚΟ», θα είναι τα δύο πλοία που θα μεταφέρουν τα επικίνδυνα χημικά στην Ιταλία. Την ασφάλεια της νηοπομπής έχουν αναλάβει πολεμικά πλοία από Ρωσία, Κίνα, Νορβηγία και Δανία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ