Το ελληνικό άγαλμα έμεινε στην αποθήκη

To Βανκούβερ αδιαφορεί για το δώρο από την Ολυμπία.

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ο Δήμος Ολυμπίας, με αφορμή τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δώρισε στο Βανκούβερ ένα άγαλμα για να το τοποθετήσει σε κεντρική πλατεία της πόλης. Παρ’ όλα αυτά το άγαλμα της Νίκης συνεχίζει να «παγώνει» σε κάποια αποθήκη του δημαρχείου.


Ο Δήμος Ολυμπίας αισθάνεται πικραμένος -αν όχι προσβεβλημένος-και έχει αποστείλει επιστολή στο Βανκούβερ (η μεγαλύτερη αστική περιοχή στον δυτικό Καναδά και η τρίτη σε πληθυσμό σε όλη τη χώρα) για να μάθει το γιατί δεν έχει τοποθετηθεί το άγαλμα και αν τελικά τοποθετηθεί, «πότε χρονικά προβλέπεται αυτό». Τα προβλήματα είναι γραφειοκρατικά, λένε οι πληροφορίες, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω εξηγήσεις.


Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Βανκούβερ, Ηλίας Κρεμμύδας, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα σχετίζονται με την τοποθέτηση του αγάλματος σε δημόσιο χώρο της πόλης.


Σε τοπικές εφημερίδες φιλοξενούνται δηλώσεις του γενικού προξένου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό τα όποια εμπόδια, ώστε να γίνει μεγάλη εκδήλωση -την άνοιξη του τρέχοντος έτους- για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, με τη συμμετοχή μελών του κοινοβουλίου της χώρας και του πρεσβευτή της Ελλάδας στον Καναδά Ελευθέριου Αγγελόπουλου. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τον Απρίλιο.


Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο διάσημος Ελληνας γλύπτης Παύλος Αγγελος Κουγιουμτζής, ο οποίος εκφράζει την αγανάκτησή του για τη στάση αυτή του Δήμου του Βανκούβερ απέναντι στο δημιούργημά του.


Σε πρωτοσέλιδη αναφορά της η εφημερίδα «Province» κάνει μνεία σε ρεπορτάζ του Ιαν Οστιν, που δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας, με τίτλο «Ο γλύπτης των Ολυμπιακών είναι έκπληκτος που το γλυπτό που δώρισε δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στο Βανκούβερ».
«Τέτοια πράγματα νόμιζα ότι γίνονται μόνο στην Ελλάδα, και όχι στον Καναδά» δηλώνει με πικρία ο δημιουργός. Για την επίσπευση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος δραστηριοποιούνται και οι έξι ελληνικές κοινότητες του Βανκούβερ.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ