Φακοί επαφής «ανάσα» για διαβητικούς!

Μετρούν με τα δάκρυα το σάκχαρο στον οργανισμό.

Τέλος στα καθημερινά τρυπήματα για τη μέτρηση της γλυκόζης των διαβητικών υπόσχεται να βάλει η Google, ερευνητές της οποίας ανέπτυξαν φακούς επαφής που μετρούν τα επίπεδα της ουσίας από τα δάκρυα των ασθενών! Οι φακοί διαθέτουν έναν μικροσκοπικό αισθητήρα γλυκόζης, έναν ασύρματο πομπό και δεκάδες χιλιάδες μικροσκοπικές κρυσταλλολυχνίες μαζί με μια κεραία, το πάχος της οποίας δεν ξεπερνά εκείνο μιας ανθρώπινης τρίχας. Ολα αυτά είναι τοποθετημένα ανάμεσα σε δύο στρώσεις του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των φακών επαφής, ενώ δεν εμποδίζουν την όραση, επειδή βρίσκονται έξω από την κόρη και την ίριδα.


Οπως είπε στα ξένα μέσα ο Brian Otis, επικεφαλής του πρότζεκτ Google X, οι ερευνητές κατάφεραν μετά από πολλή δουλειά και μελέτες ετών να δημιουργήσουν εξαιρετικά μικρούς αισθητήρες γλυκόζης και μικροσκοπικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που λειτουργούν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ώστε να αναπτύξουν τον μικρότερο ασύρματο ανιχνευτή γλυκόζης που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Οι πρωτοποριακοί φακοί επαφής είναι άλλη μία προσπάθεια για τη διευκόλυνση των μετρήσεων των επιπέδων της γλυκόζης, ενώ η Google εκτιμά ότι θα είναι διαθέσιμοι για τους ασθενείς σε περίπου πέντε χρόνια.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Telegraph», οι έρευνες για τη δημιουργία αυτών των φακών επαφής ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, ενώ μέχρι τη σχετική ανακοίνωση της Google, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, δεν είχε γίνει καμία αναφορά για το πρότζεκτ. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Brian Otis, οι ερευνητές έχουν αρκετή δουλειά ακόμη, όχι επειδή δεν είναι βέβαιοι για την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει, αλλά επειδή έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτόν τον καιρό η Google αναζητεί συνεργάτες με πείρα στη δημιουργία παρόμοιων προϊόντων και πως αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αριθμό των ατόμων που εργάστηκαν για την ανάπτυξη των φακών επαφής, καθώς και το ποσό που έχει επενδύσει.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ