Στον αέρα οι περικοπές μισθών των ενστόλων!

Η ομόφωνη κρίση από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Μετά τους δικαστικούς, δικαιώθηκαν και οι ένστολοι όλων των Σωμάτων για τις μειώσεις των αποδοχών τους που έγιναν στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου (Ν. 4093/2012). Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών σχεδόν ομόφωνα έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ. αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα. Κατά συνέπεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ακυρώσουν τη σχετική απόφαση της Πολιτείας, λόγω αντισυνταγματικότητας.


Πάντως το βάθος και η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με ακρίβεια στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία θα δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.


Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ενστόλων έχουν καταθέσει από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τρίτου Μνημονίου και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012 επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.


Οι ένστολοι υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.


Προσθέτουν μάλιστα ότι οι μειώσεις που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων είναι υψηλότερες από εκείνες που θα ήταν αναγκαίες για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού και χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας, ενώ η Πολιτεία δεν εξέτασε ενδελεχώς άλλες, ηπιότερες λύσεις.
Σύμφωνα πάντα με τους ενστόλους, το Μνημόνιο ΙΙΙ, ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.


Η τελευταία αυτή αρχή ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος, το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ