Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Τα νέα στοιχεία στη δίκη του παιδιάτρου που κατηγορείται πως ασέλγησε σε...

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να συνεχιστεί στο Μικτό Ορκωτό...

Πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο με δεκάδες σμήνη παπαγάλων να κατακλύζουν πάρκα και...

Τα τελευταία χρόνια ένα πολύχρωμο θέαμα με τροπικούς «μετανάστες»...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Μιράντα και ο Χριστόφορος ταξιδεύουν για να...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών» ο...

Eurojackpot: Γιγαντιαίο έπαθλο ύψους 120 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης

Το μέγιστο ποσό του παιχνιδιού, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ,...

Τον «γάζωσαν» οι Ταλιμπάν

Ο Ελληνοδανός δρ Αλ. Πίτερσεν έπεσε νεκρός στο Αφγανιστάν.

Ο θάνατος έκοψε αναπάντεχα το αποκορύφωμα μιας καριέρας που αναμενόταν λαμπρή, για ένα από τα πλέον ανερχόμενα στελέχη στον τομέα των διεθνών σχέσεων και από τις μεγάλες ελληνικές ελπίδες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Στα 29 του χρόνια ο Ελληνοδανός δρ Αλέξανδρος Πίτερσεν βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή…

Δειπνούσε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα λιβανέζικο εστιατόριο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου είχε μόλις φτάσει για να διδάξει στο τοπικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του οποίου ήταν λέκτορας, χωρίς τίποτε να προδικάζει αυτό που ακολούθησε. Μαζί του στο ίδιο τραπέζι ήταν ο συνάδελφός του στο ίδρυμα Αλέξις Κέιμερμαν.

Ηταν 7.30 το απόγευμα όταν η εκκωφαντική έκρηξη της βόμβας που μετέφερε ένας κομάντος αυτοκτονίας συγκλόνισε την περιοχή. Αμέσως μετά δύο ένοπλοι όρμησαν μέσα και άρχισαν να «γαζώνουν» με σφαίρες τους θαμώνες που προσπαθούσαν μάταια να προστατευτούν πίσω από τα τραπέζια! Συνολικά, 21 άτομα έπεσαν νεκρά, τα 13 από αυτά αλλοδαποί. Ηταν η χειρότερη επίθεση εναντίον δυτικών στη διάρκεια του 12ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Χωρίς ασφάλεια

Οι Ταλιμπάν επέλεξαν ως στόχο το διάσημο για το χούμους και το κέικ σοκολάτας εστιατόριο Taverna du Liban στη συνοικία Wazir Akbar Khan, ίσως γιατί δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας. Κυρίως, όμως, γιατί εκεί απολάμβαναν το -τελευταίο, όπως αποδείχθηκε- δείπνο τους στελέχη του ΟΗΕ, ο Μπάσρα Χασάν από τις ΗΠΑ, ο Πακιστανός Νασρίν Τζαμάλ, ο Ρώσος Βαντίμ Ναζάροφ και δύο Βρετανοί, αλλά και ο 60χρονος Λιβανέζος Χαντζάρ Ουαμπέλ Αμπντάλα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Αφγανιστάν από το 2008.

Η Ελληνίδα μητέρα του 29χρονου καθηγητή Εφη Ψαλίδα, στέλεχος του ΔΝΤ, και ο Δανός πατέρας του Κρίστιαν Πίτερσεν πληροφορήθηκαν από επίσημες πηγές ότι ο ταλαντούχος γιος τους ήταν ένα από τα τραγικά θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Ηταν μια άγρια επίθεση εναντίον αθώων…» επισήμανε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους φοιτητές με το οποίο ανήγγειλε τον χαμό των καθηγητών τους ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Μάικλ Σμιθ.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη χαρακτηρίζοντας την επίθεση αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα στην επαρχία Παρουάν όπου, όπως ισχυρίστηκαν, σκοτώθηκαν αθώοι πολίτες.

Ο δρ Αλέξανδρος Πίτερσεν υπηρετούσε ως σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ενεργειακή Ασφάλεια (EESI) του διεθνούς κέντρου μελετών Woodrow Wilson. Με το διδακτορικό του στις διεθνείς σχέσεις από το London School of Economics και τριπλή ιθαγένεια -ελληνική, δανέζικη και αμερικανική- είχε ζήσει και ταξιδέψει στην Κίνα και την κεντρική Ασία μελετώντας τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Παρά τη νεαρή του ηλικία, η άποψή του ήταν πάντα σεβαστή, καθώς όσοι συνεργάζονταν μαζί του τον θεωρούσαν εξαιρετικά διορατικό.

Το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο «Το παγκόσμιο νησί: Η γεωπολιτική της Ευρασίας και η μοίρα της Δύσης», είχε γίνει ανάρπαστο, καθώς επισήμαινε με ατράνταχτα και πειστικά επιχειρήματα την ανάγκη ενότητας μεταξύ των χωρών από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Η Κίνα στην Κεντρική Ασία», έκανε λόγο για την αμείλικτη επέκταση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της οροσειράς του Παμίρ.

Ο Αλέξανδρος Πίτερσεν έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δύση λόγω της αύξησης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, της ανάδυσης της Κίνας και του αβέβαιου μέλλοντος της Ρωσίας, και προειδοποιούσε ότι η υποτίμηση της Ευρασίας θα αποβεί σε βάρος της.

Οι απόψεις του ελληνικής καταγωγής διδάκτορα τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη και ήταν συχνά καλεσμένος για να τις αναπτύξει στο BBC, το Sky News, το CTV και το NPR, ενώ είχε δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες στον «Economist», τη «Wall Street Journal», τους «New York Times», την «International Herald Tribune», την «Boston Globe» και τα «Foreign Affairs», «Foreign Policy» και «National Interest».

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...