Ημερίδα: Talk Forward, Θέσεις και σκέψεις για την αντιμετώπιση του παθογενούς φαινομένου του παρεμπορίου

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 στο αμφιθέατρο του ΟΚΑΑ, 19.00-21.00

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εμπόρου Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών και την υποστήριξη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας διοργανώνεται Ημερίδα με τίτλο “Θέσεις και σκέψεις για την αντιμετώπιση του παθογενούς φαινομένου του παρεμπορίου” την Τρίτη 18 Μαρτίου, 19.00-21.00 στο αμφιθέατρο του ΟΚΑΑ. Στην Ημερίδα συμμετέχουν με εισηγήσεις φορείς και επαγγελματίες του χώρου σε μια προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι πτυχές, οι επιπτώσεις, αλλά κυρίως οι τρόποι και η πολιτική αντιμετώπισης του παρεμπορίου.


Το φαινόμενο του παρεμπορίου λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας, στερώντας τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα κρίσιμους πόρους ειδικά σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Με τζίρο που αγγίζει κατ’ εκτίμηση τα 2,5 δις ευρώ μόνο στο νομό Αττικής σε ότι αφορά στο παρεμπόριο φρούτων και λαχανικών, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο παράγοντα οικονομικής αιμορραγίας, ο οποίος ωστόσο συντηρείται μέσα από στρεβλώσεις της ίδιας της αγοράς.


Η Ημερίδα θα επιχειρήσει να καλύψει πέραν των οικονομικών και τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου, όπως αυτές διαρθρώνονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Στην αδυναμία ιχνηλασιμότητας των προϊόντων που διανέμονται στην αγορά χωρίς τον απαραίτητο υγειονομικό έλεγχο, ελλοχεύει ο κίνδυνος ισχυρών χημικών και άλλων ουσιών ιδιαίτερα επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, γεγονός που αξίζει δημοσιότητας και επισήμανσης.


Δομή προγράμματος


19.00 Χαιρετισμός και προσφώνηση καλεσμένων
19.10 “Το παρεμπόριο, από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας” Ιστορική αναδρομή σχετικά με το ζήτημα του παρεμπορίου από τους Στέφανο Καβαλλιεράκη, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και την Άννα-Μαρία Δρουμπούκη, Δρ. Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών


19.20 Εισηγήσεις:
– Εισήγηση του Προέδρου του ΣΕΚΛΑ, κ. Κυρλή με θέμα “Ο τρόπος λειτουργίας του παρεμπορίου και η ενίσχυσή του μέσω των στρεβλώσεων της αγοράς”


– Εισήγηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Σκορδά


– Εισήγηση του Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Κορκίδη


– Εισήγηση του Προέδρου της ΠΟΣΠΛΑ, κ. Κακαράντζα
 
– Εισήγηση του Προέδρου του ΣΕΚΛΘ, κ. Χαραλαμπίδη


– Εισήγηση του  Αντιπροέδρου του ΣΕΚΛΑ και Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Κεντρικών Αγορών Ελλάδας, κ. Χριστόπουλου


– Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΚΛΑ κ. Δεντάκη με θέμα “Οι επιπτώσεις
του παρεμπορίου στη δημόσια υγεία και εγχώρια οικονομία ”


– Εισήγηση εκπροσώπου της Οικονομικής Αστυνομίας


– Εισήγηση του Προέδρου του ΟΚΑΑ, κ. Σταμπουλίδη


20.40 Ερωτήσεις και ανοικτή συζήτηση


Το Talk Forward αποτελεί ένα πρότζεκτ της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture. Πρόκειται για τη διοργάνωση συναντήσεων με επαγγελματίες από διαφορετικούς τομείς, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την πολιτιστική και οικονομική επικαιρότητα με σκοπό την ενίσχυση επαγγελματικών δεξιοτήτων και την επαγγελματική δικτύωση. Οι συναντήσεις αυτές, με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο όπου οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζονται, επικοινωνούν, μοιράζονται εμπειρίες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνεργασίες και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των ιδεών και των οραμάτων τους.


Αμφιθέατρο ΟΚΑΑ ΚΕΝΝΕΝΤΥ 1 & ΠΥΡΓΟΥ , ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ 182 33 ΑΤΤΙΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ