Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας κατάφεραν να περάσουν τις σκληρές θέσεις τους, ενώ κάθε ουσιαστικό αίτημα της κυβέρνησης που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών πέφτει στο κενό. Για κάποια θέματα δήλωσαν ανυποχώρητοι, ενώ για κάποια άλλα έδωσαν παράταση χρόνου.
Η μοναδική υποχώρηση των δανειστών είναι ότι δέχτηκαν να μην υπάρξουν αυτήν τη φορά οριζόντιες μισθολογικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, αλλά να πραγματοποιηθεί μελέτη που θα δείξει πού πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν και θα εξειδικευτούν σε μελλοντική διαπραγμάτευση.
Συγκεκριμένα, για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος (δεν θα χρειάζεται έγκριση του υπουργού), τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί και αναβαθμιστεί με τη συμμετοχή και κοινωνικών εταίρων.
Σε ό,τι αφορά τις τριετίες: Η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017.
«Ο θεσμός διατηρείται» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Αναζητείται πλέον στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων).
Για το Ασφαλιστικό θα υπάρχει αναφορά ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητά του και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους. Η πώληση των μη συνταγογραφημένων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ θα επανεξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η κυβέρνηση έλαβε τρίμηνη παράταση.
Σε αυτό το διάστημα θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι οι τιμές μπορούν να μειωθούν και εντός φαρμακείων μετά την κατάργηση της διατίμησης στη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων. Σημειώνεται ότι το άτυπο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στην Αθηνά την 1η Απριλίου 2014, αποτελεί το καταληκτικό «ορόσημο» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ