Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Πού χάθηκαν τα έργα;

Ο ζωγράφος Γ. Μητράκας πάει στα δικαστήρια τον Δήμο Διδυμότειχου για πίνακες του που έχουν εξαφανιστεί.

Διακεκριμένος ζωγράφος και άρχων αγιογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου διεκδικεί, μέσω αγωγής που έχει καταθέσει κατά του Δήμου Διδυμότειχου, χρήματα για έργα μεγάλης χρηματικής και συναισθηματικής αξίας! Μάλιστα προκειμένου να δώσει οριστική λύση στην υπόθεση που τον απασχολεί κοντά στα είκοσι χρόνια, ο Γιάννης Μητράκας μέσω της αγωγής του δεν αξιώνει την πραγματική αξία των έργων, που φτάνει τα 150.000 ευρώ, αλλά μόνο 25.000 ευρώ.

Οπως εξηγεί ο Θρακιώτης καλλιτέχνης στην «Espresso», η απόφασή του να διεκδικήσει μόνο το παραπάνω ποσό έχει να κάνει με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον δήμο. Επιπλέον έχει κουραστεί να αναζητεί τόσα χρόνια λύση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Η υπόθεση αυτή με απασχολεί από την εποχή που δήμαρχος της πόλης ήταν ο Βαγγέλης Παπατσαρούχας. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια, ίσως και είκοσι. Τότε είχα φτιάξει ύστερα από προτροπή του δεκαπέντε έργα για την πινακοθήκη που ήθελε να δημιουργήσει ο δήμος στο ιστορικό κάστρο. Η πινακοθήκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα τα έργα μου να μην τα πάρω ποτέ πίσω. Σήμερα υπάρχουν από αυτά λιγότερα από επτά, αφού τα υπόλοιπα κλάπηκαν».

Εκείνη την περίοδο ο δήμος είχε αγοράσει ένα από τα παλιά κτίρια που βρίσκονται στο ιστορικό κάστρο. «Ο δήμος τότε είχε καλέσει για την Εβδομάδα Ζωγράφων της Ορθόδοξης Ευρώπης γνωστούς ζωγράφους από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία προκειμένου να φτιάξουν βυζαντινά έργα, τα οποία μετά χάρισαν στην πόλη. Τότε μάς ήρθε η ιδέα να φτιάξω κι εγώ μια έκθεση με έργα δικά μου, τα οποία θα υπήρχαν μέσα στην πινακοθήκη.

»Στην πορεία τα σχέδια άλλαξαν. Ο χώρος που προοριζόταν για πινακοθήκη έγινε… ταβέρνα, ενώ τα έργα άρχισαν σιγά σιγά να χάνονται. Από τα δικά μου έμειναν επτά, ενώ των υπόλοιπων ζωγράφων δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Λίγα χρόνια αργότερα την πινακοθήκη την φτιάξανε με έργα του Δημήτρη Ναλπάντη. Ενός ζωγράφου που μας έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Αμερική, με έργα μοντέρνα, που δεν ταιριάζουν στην ιστορία της πόλης μας!» καταγγέλλει ο ζωγράφος.

Ανάμεσα στα έργα υπήρχαν δύο πολύ σπουδαία με την υπογραφή του, όμως ο Γιάννης Μητράκας θεωρεί πως μόνο ένα υπάρχει σήμερα. «Οι πίνακες μου “Ο Ορφέας που παίζει δίαυλο” και “Βυζαντινοί Αυτοκράτορες” είναι έργα που μπορούν να σταθούν στα μουσεία και στις πινακοθήκες όλου του κόσμου. Δυστυχώς όμως κάποιοι τα κρατούν κρυμμένα και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη τους».

Εδώ και ενάμιση χρόνο ο σπουδαίος ζωγράφος αναζητεί οριστική απάντηση στο πρόβλημά του. «Ο δήμος μού ζήτησε να έρθουμε σε διακανονισμό, αλλά δεν ήταν συνεπής και αποφάσισα να διεκδικήσω τα χρήματα μέσω της δικαστικής οδού. Διεκδικώ μόνο 25.000 ευρώ, αφού γνωρίζω πως ο δήμος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Διαφορετικά θα απαιτούσα την πραγματική τους αξία» καταλήγει ο Γιάννης Μητράκας.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...