Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι έφοδοι στα καταφύγια του σατανικού Παφ Ντάντι σε Λος Αντζελες και...

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τις βίλες...

Μηνύσεις στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας από τους...

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος προσπαθεί να αποτρέψει την Αμαλία και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Δάκρυα για τη μούσα της ποίησης, Κική Δημουλά

Θλίψη για τον χαμό της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά. Η μούσα της ποίησης έφυγε το απόγευμα του Σαββάτου, σε ηλικία 89 ετών, έπειτα από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η είδηση του θανάτου της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, μια και μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων με τα ποιήματά της! Γνωστή και αγαπητή για την ποίησή της, η Κική Δημουλά επικεντρώθηκε μέσω της τέχνης της σε θέματα όπως η στέρηση, η απώλεια, ο έρωτας, η συναισθηματική ματαίωση.

f5 2

Ποια ήταν όμως η Κική Δημουλά, στην οποία σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων υποκλινόταν μπροστά της με σεβασμό και πώς κατάφερε να ενώσει διαφορετικές γενιές Ελλήνων και να τη λατρέψει ακόμα περισσότερο η σημερινή γενιά;

Η Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931, με καταγωγή από την Καλαμάτα. Μετά τις σπουδές της, προσελήφθη ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία εργάστηκε επί 25 χρόνια, έως το 1974, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Για μία οκταετία εργάστηκε αποσπασμένη στη σύνταξη του περιοδικού «Kύκλος», που εξέδιδε η τράπεζα, με λογοτεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο, στο οποίο δημοσιεύονταν κείμενά της. Το 1954 παντρεύτηκε τον ποιητή Αθω Δημουλά, ο οποίος εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (το 1956) και την Ελση (το 1957).

Η ίδια το 1952 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο «Ποιήματα», την οποία αποκήρυξε έπειτα από λίγο και την απέσυρε από την κυκλοφορία. Από τότε εξέδωσε πλήθος ποιητικών συλλογών, κατακτώντας διαφορετικό κοινό κάθε φορά, μια και καταπιανόταν με διαφορετικές ανθρώπινες τάσεις.

Χρυσός Σταυρός

Το 1972 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο τού κόσμου», ενώ το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ», το 1996 με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης» και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τον ίδιο χρόνο τής απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Σημαντικότατη ήταν και η διάκρισή της από την Ακαδημία Αθηνών, που το 2002 την εξέλεξε τακτικό μέλος, η τρίτη μόλις γυναίκα που έτυχε αυτής της τιμής από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας.

* Δημοσία δαπάνη θα γίνει η κηδεία της Κικής Δημουλά έπειτα από πρόταση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών Χρήστος Σταϊκούρας και Τάκης Θεοδωρικάκος.

* H εξόδιος ακολουθία της Κικής Δημουλά, που πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου, θα τελεστεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 16.00.

«Βροχή» τα συλλυπητήρια μηνύματα

Σύσσωμος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της χώρας έστειλε συλλυπητήρια μηνύματα για τον χαμό της Κικής Δημουλά. Τη θλίψη του για τον θάνατό της εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

f2 7

«Με θλίψη και συντροφιά με τους στίχους της αποχαιρετούμε την Κική Δημουλά, που άφησε το “λίγο τού κόσμου”. Άλλωστε “στο αίνιγμα του θανάτου πάω ψυχωμένη”» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της. Και όλοι μας ένα κομμάτι της ευαισθησίας μας. Την ευγνωμονούμε. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει τα εξής: «Αποχαιρετώντας την Κική Δημουλά. Είναι οδυνηρή για όλους μας η απώλεια της Κικής Δημουλά, ενός ανθρώπου τόσο οικείου και αγαπητού, μιας γυναίκας που μετέτρεψε την καθημερινότητα σε ποίηση και που αφηγήθηκε το προσωπικό με τόσο άμεσο τρόπο ώστε να αγγίζει το συναίσθημα όλων, ακόμη και εκείνων που δεν αφήνονται συχνά στην Ποίηση» τόνισε μεταξύ άλλων.

f3 7

Για την απώλεια της Κικής Δημουλά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ την καταξιωμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά. Είχα την τύχη να τη γνωρίζω προσωπικά. Εκτιμώντας το ήθος, τη σεμνότητα και την ευαισθησία της. Θα μας λείψει πολύ. Στην οικογένειά της εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου».

f4 KARAMANLHS

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...