Έντονες αντιδράσεις ιεραρχών για την απόφαση- παρέμβαση Μητσοτάκη

Το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στην Εκκλησία έδειξε χθες η κυβέρνηση με την έκδοση της ΚΥΑ να ανασταλούν όλες οι θείες λειτουργίες, αδιαφορώντας για τις θέσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Τη στιγμή, ύστερα από σχεδόν έξι ώρες συνεδρίασης, που η Σύνοδος ανακοίνωνε τα μέτρα που έλαβε, ο πρωθυπουργός «πάγωνε» τους πιστούς με την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία κλείνουν εκκλησίες και χώροι λατρείας κάθε δόγματος.

Δεν ήταν λίγοι οι ιεράρχες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους που κλείνουν εντελώς οι ναοί, φέρνοντας παραδείγματα από την ιστορία που η Εκκλησία όχι μόνο λειτουργούσε κανονικά, ακόμη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους της χώρας, αλλά ενδυνάμωσε τους ανθρώπους πνευματικά και ηθικά.

Δέχτηκαν πιέσεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συνοδικοί ιεράρχες δέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα πιέσεις από το υπουργείο Παιδείας να κλείσουν τους ναούς, αλλά διεμήνυαν με σκληρό και έντονο ύφος ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τέτοια απόφαση.

Οι ίδιοι, βέβαια, συμμορφώθηκαν αμέσως με τις νέες εντολές, ενώ υπήρξαν άλλοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στα μέσα ενημέρωσης, όπως ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, που δήλωσε ότι έπρεπε να επιτραπεί να τελείται η θεία λειτουργία μέσα στον κάθε ναό, έστω με μία αντιπροσωπευτική παρουσία τριών ή πέντε πιστών.

Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ σε επιστολή του προς τη Σύνοδο αναφέρει ότι η απαγόρευση της λειτουργίας είναι πρωτοφανής και η κρατική εξουσία «υπερβαίνει τα εσκαμμένα».

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δήλωσε ότι η εξέλιξη «δημιουργεί τεράστια θλίψη, αλλά εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η Πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η Εκκλησία πάντοτε ταπεινώνεται», ενώ ο μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος κάνει λόγο για μπούλινγκ προς την Εκκλησία, που ήδη είχε πάρει μέτρα πρόληψης για την προστασία του συνόλου.

Προσυμφωνημένα

Υπάρχουν, πάντως, φωνές που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά ήταν προσυμφωνημένα μεταξύ κυβέρνησης και ιεραρχών, ενώ άλλες υποστηρίζουν πως οι εντάσεις από μητροπολίτες στη συνεδρίαση και εκτός αυτής έγιναν για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για όλα τα δόγματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ