Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

«Σασμός»: Βασιλική και Μαθιός ζουν με την απειλή της αποκάλυψης της αλήθειας...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι...

Άτολμη προσπάθεια της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας, που κλονίζεται από την πανδημία

Την ώρα που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ρίχνουν ζεστό χρήμα πολλών δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια κάπως άτολμη προσπάθεια να στηρίξει την πραγματική οικονομία που κλονίζεται από την πανδημία, ανακοίνωσε χθες κρατικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την επιδότηση της εργασίας και δάνεια, τα οποία θα πρέπει να φορτωθούν οι επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις δεν είναι οριζόντιες, καθώς θα υπάρξει επιλογή από την κυβέρνηση για το ποιοι έχουν πληγεί αρκετά και ποιοι όχι, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Το έκτακτο πακέτο που παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης περιλαμβάνει κρατικά δάνεια τα οποία θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια. Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει για φέτος και οι νέες αντικειμενικές θα τεθούν σε ισχύ από το 2021, ενώ μειώνονται στο 60% τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και φυσικών προσώπων.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

 Τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων: Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε μένουν ανοικτές είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους ή κλείνουν με κρατική εντολή ή κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Οι ΚΑΔ θα οριστούν με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο.

Αν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση. Για όλες τις επιχειρήσεις αναστέλλονται για τέσσερις μήνες (έως 31 Ιουλίου) για τις οφειλές Μαρτίου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ πληρωτέες Μαρτίου, η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Εχουν κλείσει περίπου 220.000 επιχειρήσεις, με περίπου 600.000 εργαζομένους, ενώ επηρεάζονται και θα ενταχθούν στο μέτρο τουλάχιστον άλλες 100.000 επιχειρήσεις με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

 Τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών: Αφορά τον Φεβρουάριο χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

 Καθιερώνεται ειδικό μέτρο «επιστρεπτέας προκαταβολής» το οποίο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και είναι επί της ουσίας ένα κρατικό δάνειο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις στο κράτος στο μέλλον, εν μέρει ή στο σύνολό του. Πρακτικά οι επιχειρήσεις με κριτήρια την πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος ή ενδεχομένως και την καταστροφή αποθεμάτων θα λάβουν μέσω TAXISnet στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στην Εφορία συνολικά 1 δισ. ευρώ και πάλι υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις.

 Θα διατεθούν πόροι 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...