Τετάρτη 01|04|2020

Οι πολίτες θα μετακινούνται μόνο με τη χρήση ειδικής άδειας και για συγκεκριμένους λόγους

Μόνο με τη χρήση ειδικής άδειας και μόνο για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες από σήμερα στις 6 το πρωί και έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου, μετά την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας και των μετακινήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σε συνέχεια του μέτρου που ανακοίνωσε με διάγγελμά του χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος εξειδίκευσαν πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών για τους εξής λόγους:

 Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.

 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

 Μετάβαση σε τελετή (π.χ., κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους κατά την όποια μετακίνησή τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν θα υπάρχουν για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Πώς θα μπορούν να κυκλοφορήσουν οι πολίτες

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για σήμερα το πρωί, επειδή θα ήταν δύσκολο να εκδοθεί και να συμπληρωθεί χθες το βράδυ η βεβαίωση τύπου Α από τους εργοδότες, αποφασίστηκε η μετακίνηση να γίνει προς την εργασία με μία υπεύθυνη δήλωση του εργαζομένου, αλλά η επιστροφή θα γίνει αυστηρά με τη βεβαίωση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κ.λπ.) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις (Α και Β) μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 Όνομα/Επίθετο

 Διεύθυνση κατοικίας

 Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

 Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ο πολίτης που θέλει να μετακινηθεί για τους συγκεκριμένους λόγους μπορεί επίσης να αποστείλει δωρεάν γραπτό μήνυμα sms στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνό του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις 1 ως 6, εξαιρείται η μετάβαση προς την εργασία). Το sms πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου από το σπίτι (πέραν της εργασίας για την οποία θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί η βεβαίωση τύπου Β).

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους – εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Το σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακινήσεων θα επιβλέπει και θα ελέγχει η Ελληνική Αστυνομία. Επιπλέον, η Δημοτική Αστυνομία, οι λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Για τον έλεγχο του μέτρου η Αστυνομία θα επιστρατεύσει ελικόπτερα και drones, πέραν των εποχούμενων περιπολιών. Σε όσους παραβιάζουν το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Το πρόστιμο θα πηγαίνει κατευθείαν στην Εφορία και δεν θα μπορεί να διαγραφεί.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ως αποστολή το «σφράγισμα» των δύο οδικών αξόνων Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Πατρών όπου θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει στα λιμάνια. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι επαρχίας θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσής τους. Παράλληλα, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι περιπολίες στην Αθήνα, αφού αστυνομικοί βγήκαν από τα γραφεία και θα ριχτούν στους δρόμους με επίκεντρο όλο το παραλιακό μέτωπο, από την Πειραϊκή έως το Σούνιο, ενώ στις κόκκινες ζώνες περιλαμβάνονται περιφερειακοί αλλά και κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες των αστυνομικών.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

«Δώρο» στους καναλάρχες από την Κυβέρνηση – Δεν πληρώνουν φέτος τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες

...
image

Διάσημοι καλλιτέχνες που μοιάζουν σαν δυο… σταγόνες νερό

...
image

Πρώτη έξοδος για την Χριστίνα Μπόμπα μετά τον κορωνοϊό

...
image

Η Κατερίνα Γκαγκάκη θρηνεί τον χαμό του πατέρα της

...
image

Ευτυχισμένη η Λίνα Σακκά για την καλύτερή της φίλη που νίκησε τον κορωνοϊό

...
image

«Θα γεννηθώ ξανά, θα γεννηθείς ξανά»: Το τραγούδι που θα βοηθήσει με κάθε κλικ το νοσοκομείο του Μπέργκαμο (video)

...
image

Θεσσαλονικείς έβγαλαν βόλτα τα ιγκουάνα τους στην παραλία (video)

...
image

Έκτακτη ανακοίνωση στο Κολωκοτρονίτσι για τον κορωνοϊό (video)

...
image

Η Αθηναΐς Νέγκα έχει 8 μέρες πυρετό αλλά δεν έκανε το τεστ γιατί «δεν είναι για χόρταση» (video)

...
image

Ακόμα και ο Ιπποκράτης θα είχε υποκλιθεί στον «χειρουργό Τοξότη»! Η δημοκρατία σε ευχαριστεί…

...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα έξυπνα tips που θα κάνουν τα νύχια σας να λάμπουν και πάλι

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να μείνουμε σπίτι μας! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα παραμελήσουμε...

Πώς να αφαιρέσετε το ημιμόνιμο μανικιούρ μόνες σας στο σπίτι χωρίς να καταστρέψετε τα νύχια σας

To ημιμόνιμο μανικιούρ είναι η επιλογή πολλών γυναικών αφού προσφέρει διάρκεια στο αποτέλεσμα. Τώρα όμως που η οδηγία είναι σαφής «Κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊο...

Το στυλ δεν έχει εποχή

H Αλεξάνδρα Κατσαΐτη βρέθηκε στην Αράχοβα για event που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα «LOUSSO» με θέμα το resort στυλ και το everyday look & styling. Πρωταγωνιστές...

H Φιλάνθη Μπογέα σχεδιάζει νυφικά για νεράιδες που κάνουν παρέα με λιβελούλες

Μέσα από την αυτογνωσία και τη συνεχή εξέλιξη της δημιουργεί νυφικά ανάλαφρα, θηλυκά και αέρινα για υπάρξεις αιθέριες, για γυναίκες που θέλουν να ζήσουν...

Mόνο με αυτό το πολύ οικονομικό προϊον θα σώσεις τα ταλαιπωρημένα μαλλιά σου

Υπάρχουν μερικά μαλλιά τα οποία χρειάζονται «πρώτες βοήθειες» και αυτά μπορεί να είναι και τα δικά σου. Το φλερτ τους με την καταστροφή, ξεκινάει...

Xρειάζεσαι ένα και μοναδικό αξεσουάρ μαλλιών για να είσαι στη μόδα τώρα

Μάλλον τα θυμάσαι, γιατί το έχεις ξαναφορέσει στα 90s. Το scrunchies είναι τα λαστιχάκια για τα μαλλιά που διαθέτουν αρκετό ύφασμα και έχουν όγκο...

Αυτά είναι τα παπούτσια στα οποία πρέπει να επενδύσεις φέτος το καλοκαίρι

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα σανδάλια με επιρροές από την αρχαία Ελλάδα είναι κλασσικά. Η έμπνευση είναι διαχρονική και βλέπουμε κάθε χρόνο σανδάλια τύπου ancient...

Πόσες τρίχες θεωρείται φυσιολογικό να χάνεις κάθε μέρα;

H τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί οι άνδρες να έχουν γονιδιακή τάση για να αποκτήσουν...