Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Οι πολίτες θα μετακινούνται μόνο με τη χρήση ειδικής άδειας και για συγκεκριμένους λόγους

Μόνο με τη χρήση ειδικής άδειας και μόνο για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες από σήμερα στις 6 το πρωί και έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου, μετά την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας και των μετακινήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σε συνέχεια του μέτρου που ανακοίνωσε με διάγγελμά του χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος εξειδίκευσαν πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών για τους εξής λόγους:

 Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.

 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

 Μετάβαση σε τελετή (π.χ., κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους κατά την όποια μετακίνησή τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν θα υπάρχουν για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Πώς θα μπορούν να κυκλοφορήσουν οι πολίτες

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για σήμερα το πρωί, επειδή θα ήταν δύσκολο να εκδοθεί και να συμπληρωθεί χθες το βράδυ η βεβαίωση τύπου Α από τους εργοδότες, αποφασίστηκε η μετακίνηση να γίνει προς την εργασία με μία υπεύθυνη δήλωση του εργαζομένου, αλλά η επιστροφή θα γίνει αυστηρά με τη βεβαίωση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κ.λπ.) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις (Α και Β) μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 Όνομα/Επίθετο

 Διεύθυνση κατοικίας

 Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

 Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ο πολίτης που θέλει να μετακινηθεί για τους συγκεκριμένους λόγους μπορεί επίσης να αποστείλει δωρεάν γραπτό μήνυμα sms στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνό του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις 1 ως 6, εξαιρείται η μετάβαση προς την εργασία). Το sms πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου από το σπίτι (πέραν της εργασίας για την οποία θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί η βεβαίωση τύπου Β).

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους – εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Το σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακινήσεων θα επιβλέπει και θα ελέγχει η Ελληνική Αστυνομία. Επιπλέον, η Δημοτική Αστυνομία, οι λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Για τον έλεγχο του μέτρου η Αστυνομία θα επιστρατεύσει ελικόπτερα και drones, πέραν των εποχούμενων περιπολιών. Σε όσους παραβιάζουν το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Το πρόστιμο θα πηγαίνει κατευθείαν στην Εφορία και δεν θα μπορεί να διαγραφεί.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ως αποστολή το «σφράγισμα» των δύο οδικών αξόνων Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Πατρών όπου θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει στα λιμάνια. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι επαρχίας θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσής τους. Παράλληλα, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι περιπολίες στην Αθήνα, αφού αστυνομικοί βγήκαν από τα γραφεία και θα ριχτούν στους δρόμους με επίκεντρο όλο το παραλιακό μέτωπο, από την Πειραϊκή έως το Σούνιο, ενώ στις κόκκινες ζώνες περιλαμβάνονται περιφερειακοί αλλά και κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες των αστυνομικών.

kikloforias

metakinisis

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...