Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Τα ιστορικά Κούλουμα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στο σπίτι ατελιέ κάτω από...

Καθαρά Δευτέρα του 1925. Ενας νεαρός σπουδαστής της Σχολής...

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Ιδιαίτερη Επιτυχία είχε η 1η Ψηφιακή Ημερίδα για τις Πολυεπίπεδες Επιπτώσεις του Κορωνοϊού από την ΕΕΝΕ και το ΙΔΙΣ

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των ημερών τόσο στο υγειονομικό και στο οικονομικό πεδίο, όσο και στο κοινωνικό αλλά και γεωπολιτικό διοργάνωσαν την 1η ψηφιακή ημερίδα στην Ελλάδα με θέμα «Πανδημίες & Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η περίπτωση του Κορωνοϊού», με την επιστημονική υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Η δίωρη διαδικτυακή συζήτηση έλαβε χώρα την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο διάστημα 16.00-18.00, και, πλήρως προσαρμοσμένη στις επιταγές της εποχής, διεξήχθη 100% ψηφιακά με τη στρατηγική υποστήριξη της LiveMedia.gr. Το συνολικό αποτύπωμα της εκδήλωσης έχει υπερβεί κάθε προσδοκία, με το κοινό να υπερβαίνει τις 60.000, με περισσότερες από 10.000 liveviews, και τις επισκέψεις στη σελίδα της Live Media με τα βίντεο της εκδήλωσης ήδη να ξεπερνούν τις 13.000.

Όλη η εκδήλωση είναι διαθέσιμη βιντεοσκοπημένη εδώ – https://www.youtube.com/watch?v=_E6hcHxe_ro. Οι επί μέρους ομιλίες έχουν ήδη αναρτηθεί και είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο –https://www.livemedia.gr/corona20#listed_videos.

Η σημαντική αυτή πρωτοπορία του ΙΔΙΣ και της ΕΕΝΕ ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη για ποιοτική πληροφόρηση και εμπεριστατωμένη ανάλυση στην Ελλάδα σήμερα.  Οι διακεκριμένοι ομιλητές, εστίασαν στις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν το ιατρικό και επιστημονικό δυναμικό, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, αναδεικνύοντας τις προοπτικές και τα κυρίαρχα σενάρια του επόμενου διαστήματος.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, εξηγώντας πως η πανδημία «έχει πραγματικά υπαρξιακές, επιπτώσεις που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού, μέσα από τις αποφάσεις που μας υποχρεώνει να πάρουμε, τόσο σε επίπεδο διεθνούς, Ευρωπαϊκής, Εθνικής, τοπικής και εταιρικής διακυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο ατομικής ευθύνης».

Στο πρώτο πάνελ, οι κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης και Αθηνά Στούπη, εξήγησαν τις πολυσύνθετες ιατρικές προκλήσεις του Κορωνοΐού, και περιέγραψαν την πρόοδο που γίνεται στον τομέα των ερευνών, εξηγώντας και αναλύοντας μία σειρά από ελπιδοφόρες μελέτες και θεραπείες. Επισήμαναν πως η ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοΐού γίνεται σήμερα με ιατρική παρακολούθηση στο κατάλληλο κλινικό περιβάλλον, συνιστώντας στους πολίτες να μην προβαίνουν σε προμήθεια και λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Στην κρισιμότητα της πρόληψης και τους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού (καλός ύπνος, σωστή διατροφή, ψυχική υγεία και σωματική άσκηση) εστίασε ο Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, με τον Πρόεδρο του Ομίλου Επιχειρήσεων GEP, Γιώργο Λαμπρινό, να συμβάλλει στη συζήτηση με τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να λαμβάνουν οι πολίτες στην οικία, την εργασία και τις μετακινήσεις τους με γνώμονα την ασφάλεια και την παραγωγικότητα.

Ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εστίασε στη στρατηγική αντιμετώπισης του Κορωνοΐού τόσο σε επίπεδο πολιτικής της υγείας, όσο και ιατρικής. Άσκησε κριτική στην αρχική ολιγωρία σημαντικών κέντρων λήψεων αποφάσεων ανά τον κόσμο, ανέλυσε τα βασικά σενάρια καθώς και τα κυρίαρχα διλήμματα που θα απασχολήσουν τις χώρες που δοκιμάζονται σήμερα από την Πανδημία. Το πρώτο πάνελ έκλεισε η Μαριλένα Κοππά, περιγράφοντας την έως τώρα εμπειρία αντιμετώπισης του κορωνοΐού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τα προτάγματα από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας εστίασε στις επιπτώσεις της Πανδημίας στην παγκόσμια και εθνική οικονομία, όπου επισημάνθηκε πως η σημερινή κρίση υγείας θα έχει βαρύτερες οικονομικές συνέπειες από την κρίση του 2008, όμοιες με την ‘Μεγάλη Ύφεση’ του 1929. Το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον σκιαγράφησε ο Καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με την εικόνα να συμπληρώνουν με μεγαλύτερη έμφαση στην Ελληνική πραγματικότητα ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, και ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Σημειώθηκε, πως η κρίση πλήττει όλο το φάσμα της οικονομίας, την κατανάλωση, την παραγωγή, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις επενδύσεις, με συντριπτικές επιπτώσεις στην ρευστότητα των επιχειρήσεων, θέτοντας σε επισφάλεια το μέλλον της επιχειρηματικότητας και της εργασίας – ελλείψει δραστικών μέτρων κρατικής (και Ευρωπαϊκής) στήριξης, καθώς και αθρόων αλλαγών-προσαρμογών στην παραγωγή και το επιχειρείν.

Ως μείζον ερώτημα ανέδειξαν οι οικονομολόγοι την επόμενη μέρα για τις ήδη υπερχρεωμένες οικονομίες, εξηγώντας πως θα χρειαστούν γέφυρες ρευστότητας και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Ασκήθηκε, επίσης, κριτική σε όσους στην ΕΕ δεν βλέπουν την ανάγκη αναπροσαρμογής των πολιτικών και των κανόνων για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Ο κ. Αγγελόπουλοςεξήγησεπως αν χαθεί η τουριστική σεζόν (ενδείξεις ότι δεν θα την έχουμε πριν τον Ιούλιο, ίσως μόνον εσωτερικό), «θα χρειαστεί να επαναχαράξουμε τον οικονομικό χάρτη στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όταν και θα έχουμε μία πολύ ανώμαλη προσγείωση».

Οι Καθηγητές διεθνών σχέσεων, κκ. Χάρης Παπασωτηρίου και Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εστίασαν στις γεωπολιτικές επιπτώσεις της Πανδημίας και της διαχείρισής της σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και τη μεταβλητή του χρόνου ως καθοριστικού παράγοντα. Χαρακτηριστικά, εξήγησαν πως προχωρά ταχύτερα η μετάβαση σε ένα πολύπολικό παγκόσμιο σύστημα, με ισχυροποιημένη τη θέση της Κίνας. Παράλληλα, η πανδημία έχει οδηγήσει σε επιστροφή των εθνικών συνόρων ως μέσων προστασίας, καθώς και στη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο.

Στην διαχείριση της κρίσης, η Κίνα πέρασε από τρεις φάσεις: α) άρνηση και απόκρυψη του προβλήματος (αφήνοντάς τη νομικά ευάλωτη), β) την καταστολή με δρακόντεια μέτρα, γ) μία προσπάθεια αντεπίθεσης-αντιστάθμισης με θετικό αποτύπωμα, εξάγοντας τεχνογνωσία και αλληλεγγύη. Η διαχείριση στις ΗΠΑ,επίσης, ξεκίνησε προβληματικά με αλλοπρόσαλλες επιλογές από την αμερικανικήδιοίκηση, η οποία μεταξύ άλλων δεν ανέλαβε ηγετικό ρόλο, δεν συνεκάλεσε συνάντηση των G20/G7, και δεν συνεργάστηκε με την ΕΕ. Ο Πρόεδρος Trump πόλωσε στο εσωτερικό αντί να ενώσει και βρέθηκε σε άρνηση, καθησυχάζοντας τον κόσμο, επειδή είναι σε προεκλογική περίοδο και δεν ήθελε να αποδεχτεί πως θα πληγεί η οικονομία. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών αποτέλεσε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει μία κρίση συνοχής με δυνητικά υπαρξιακά χαρακτηριστικά.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, οι κκ. Κωνσταντίνος Φίλης και Παύλος Ευθυμίου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ και Γενικός Διευθυντής της ΕΕΝΕ, αντίστοιχα, επισήμαναν πως στην ουσία έχουμε: έναν αγώνα ταχύτητας της επιστήμης να βρει απαντήσεις, θεραπεία και εμβόλιο, έναν αγώνα υπευθυνότητας – κοινωνικής και ατομικής ευθύνης, έναν αγώνα προσαρμοστικότητας και δημιουργικότητας από την επιχειρηματικότητα, έναν αγώνα αποφασιστικότητας και proactive μέτρων από τις Κυβερνήσεις, μία νέα σχέση μεταξύ κοινωνίας, επιχειρηματικότητας και κράτους, καθώς και μία νέα παγκόσμια διακυβέρνηση που να αντικατοπτρίζει τις νέες ισορροπίες και να είναι σε θέση να απαντά πιο αποτελεσματικά σε αντίστοιχες παγκόσμιες προκλήσεις.

Την ημερίδα υποστήριξαν ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, η ELIKON Graphic Arts, ο Όμιλος Επιχειρήσεων GEP, το Delphi Economic Forum (DEF), η LiveMedia, η HuffPost Greece και Fortune Greece.

unnamed 1
Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), συντονιστής ημερίδας, Χάρης Παπασωτηρίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομ. Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΕΝΕ, Διευθύνων Σύμβουλος Aldemar Resorts, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κάτοχος έδρας Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, The Fletcher School of Law and Diplomacy

unnamed
Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής ΕΕΝΕ, Μαριλένα Κοππά, μέλος του Management Board του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αθηνά Στούπη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, GEP Group, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

unnamed 2
Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health, Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον Κορωνοϊό στους Διεθνείς Οργανισμούς

unnamed 3 1
Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής ΕΕΝΕ, Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΔΙΣ

unnamed 4
Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος – Πρόεδρος της ΕΕΝΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

unnamed 1
Ψηφιακή Ημερίδα

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Βικτώρια προσπαθεί να κρύψει την ταραχή

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...