Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Έξι ασθενείς πήραν εξιτήριο από τη ΜΕΘ! Συνολικά 1.314 κρούσματα

Άλλοι επτά άνθρωποι απεβίωσαν χθες από τον κορονοϊό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 49, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 82 νέα κρούσματα και τα επιβεβαιωμένα έφτασαν τα 1.314.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων, που ήταν χθες 85, από 72 τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν στην Εντατική 13 άτομα, το 57% από τα οποία έχει υποκείμενο νόσημα. Το ευχάριστο νέο είναι ότι έξι ασθενείς πήραν εξιτήριο από τη ΜΕΘ.

«Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όπως στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετική μορφή της νόσου» σχολίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία. Ωστόσο, έκανε αυστηρές προειδοποιήσεις στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

«Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε να έρθει γρήγορα το peak της επιδημίας, αλλά σιγά σιγά, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας. Φανταστείτε να έχουμε 150 νεκρούς την ημέρα. Για να μη δούμε εικόνες Ουχάν, Ιταλίας και Νέας Υόρκης στην Ελλάδα, θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις» συνέστησε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου σε σύνολο 383 ατόμων που ελέγχθηκαν.

Πρόκειται για το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», ιδιοκτησίας της ΑΝΕΚ, που ναυλώθηκε από ισπανική εταιρία ως κρουαζιερόπλοιο στις 29 Φεβρουαρίου και για 45 μέρες προκειμένου να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο και από τις 21 Μαρτίου βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του Πειραιά. Τη Δευτέρα, μετά την εκδήλωση θετικού κρούσματος σε 72χρονο Ελβετό μέλος του πληρώματος, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήρε εργαστηριακά δείγματα από τους επιβαίνοντες στο πλοίο.

Το πλοίο είχε πρώτο σταθμό το λιμάνι του Τσεσμέ απ’ όπου παρέλαβε 300 άτομα που θα απασχολούνταν ως εργαζόμενοι στο πλωτό ξενοδοχείο. Προορισμός του θα ήταν το λιμάνι Καντίθ στην Ισπανία. Αρχές Μαρτίου η Τουρκία επέβαλε τα πρώτα μέτρα περιορισμού. Κάποιοι Τούρκοι επιβαίνοντες επέλεξαν να αποβιβαστούν, αλλά οι υπόλοιποι έμειναν αναγκαστικά στο πλοίο που κατέπλευσε στον Πειραιά στις 21 Μαρτίου και αγκυροβόλησε ανοιχτά, δεδομένης της απαγόρευσης για τον κατάπλου επιβατικών πλοίων που είχε εκδώσει στις 15 Μαρτίου το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Αφρικανής που γέννησε στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό.

«Ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος και φιλικό πρόσωπο της γυναίκας με το οποίο συγκατοικούσε δεν είναι φορέας του ιού» είπε ο κ. Τσιόδρας και επανέλαβε για τη μεταδοτικότητα του ιού: «Ενα 10%-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Μάλιστα, επικαλέστηκε μια ξένη δημοσίευση για τη διασπορά του κορονοϊού σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία και Νορβηγία, και τόνισε ότι εκτιμάται πως ως τις 28 Μαρτίου είχαν μολυνθεί πάνω από 7.000.000 άνθρωποι, ενώ χάρη στα περιοριστικά μέτρα έχουν αποτραπεί 59.000-120.000 θάνατοι. Ύστερα από σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μάσκες.

«Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» διευκρίνισε, ενώ αναφορικά με την ανθεκτικότητα του ιού όταν αυξηθεί η θερμοκρασία δήλωσε: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά, αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό… Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων». Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, αλλά ο ιός επανεμφανίστηκε από εισαγόμενα κρούσματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...